Egyre kevesebb helyen lehet ingyen strandolni a Balaton körül

2020. július 5. 12:27 2020. júl. 5. 12:27

Csak hat olyan önkormányzat van a "magyar tenger" körül, amelyek területén ingyenesen lehet bemenni a vízbe. A 40 tóparti önkormányzat fele egyáltalán nem biztosít ingyenes fürdési lehetőséget.

A Népszava cikke szerint egyre kevesebb helyen lehet ingyenesen strandolni a Balaton körül, ezt a Balatontipp.hu korábbi gyűjtésére alapozva írják (a Balatontipp még május végén ebben a cikkben szedte össze a főszeszon strandbelépő-árait). 

Az összesítés szerint a tóparti 40 önkormányzat közül 20-nál egyáltalán nincs lehetőség az ingyenes strandolásra, és mindössze hat olyan helyhatóság akad, ahol nem kell fizetni a vízpartért (Balatonkeresztúron, Balatonfenyvesen, Balatonbogláron, Balatonszemesen, Zamárdiban és Örvényesen nem kell fizetni, és Tihanyban akad még egy-két hely, ahol fizetés nélkül lehet strandolni). Összesen 64 olyan partszakasz van a Balaton körül, ahol még fizetés nélkül lehet fürödni. (Egy DK-s javaslat szerint minden településen ki kellene jelölni kötelezően egy-egy ingyenes partszakaszt.)

A Balatontipp.hu korábbi összesítése szerint a legolcsóbb belépőjegy (felnőtt) 500, míg a legdrágább 1700 forintba kerül a Balaton körüli strandokon. 

Balatoni látkép - Fotó: pixabay.com CCO

A Népszava cikke szerint 

"Az Összefogás a Balatonért Egyesület – amely ötezer szignóig jutó aláírásgyűjtést is szervezett a szabadstrandok megmentéséért – a napokban nyílt levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, melyben tiltakoztak a szabadstrandok fizetőssé tétele ellen, és arra kérték a döntéshozókat, ne járuljanak hozzá az állami támogatással felújított ingyenes strandok átminősítéséhez."

A cikk szerint ugyanakkor az MTÜ is csak javaslatot tehet, az önkormányzatok joga átminősíteni egy strandot ingyenesből fizetőssé és fordítva. A lapnak megszólalt több balatoni polgármester, akik kifejtették, hogy csak a használóknak ingyenes a strand, a fenntartást, karbantartást, egyebeket az önkormányzatok állják. 

Ráadásul a járványhelyzetben őket is nagy kormányzati elvonások (gépjárműadó helyben maradó részének elvonása például) sújtották, ezért például Fonyódon akarta a városvezetés fizetőssé tenni az alsóbélatelepi és a városi strandot, ám végül elvetették az ötletet a tiltakozás miatt. Ám a legtöbb helyen kitartanak az ingyenes strandok mellett, mert azzal turistát lehet bevonzani, ami jól jön a településeknek, ugyanis a jövő évi költségvetés sem kecsegtet sok jóval.

 

Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP