Éjszakánként 150 kilométert járnak be a pécsi krízisszolgálatosok

2020. január 25. 07:04 2020. jan. 25. 07:04

Nőtt az éjszakánként bejárandó helyszínek száma a TÁMASZ Alapítvány krízisszolgálatosai számára: naponta 70 helyen több mint 100 nehéz sorsú embert keresnek fel. Országosan pár hónap alatt közel száz ember halt meg kihűlés következtében, Pécsett azonban nem történt ilyen.

Lesújtó statisztikát közölt a napokban a Magyar Szociális fórum, miszerint 95-en haltak meg kihűlés következtében Magyarországon szeptember közepétől január közepéig. A hideg miatt végzetesen kihűltek többsége, megközelítőleg 60 százalékuk fűtetlen lakásban vesztette életét, a többiek kórházba szállításuk közben vagy beszállításuk után (kb. 20 százalék), illetve a szabad ég alatt (kb. 20 százalék) hunytak el.

- Pécsett nem követelt emberéletet a kihűlés - tájékoztatta lapunkat Fonyó József, a Támasz Alapítvány Integrált Intézményének vezetője. Elmondta, tavaly 54-en hunytak el azok közül, akik a karitatív szervezet látókörében voltak, köztük sem volt olyan, aki kihűlés áldozata lett volna.

Az intézményvezető beszélt arról is, a novemberben életbe lépett krízisidőszak kezdete óta megszaporodott a munkájuk. Két hónapja még 55 helyszínt kerestek fel esténként az alapítvány munkatársai, 91 fővel tartva a kapcsolatot, jelenleg 111 személyt figyelnek 70 helyszínen, ami éjjelente 152 megtett kilométert jelent.

"Ismerjük az ellátottakat, ha valaki nem jön be, elkezdjük keresni"

- fűzte hozzá Fonyó József. Hozzátette, nem csak az utcán élőket ellenőrzik, hanem azokat is, akik bekerülnek a hajléktalanság veszélyzónájába: kalyibák, présházak, garázsok lakóit. Kapcsolatot tartanak a családsegítőkkel is, közösen keresve fel helyszíneket, ellenőrizve például, hogy megoldott-e a fűtés.

Az intézményvezető megjegyezte, a legnagyobb gondot továbbra is a nők és a leromlott fizikai állapotúak ellátása jelenti. Amint azt Fonyó korábban lapunknak elmondta, a Dél-Dunántúlon összesen 35 menhely típusú férőhely van nők számára, ebből 20 található Pécsett, ami kevés.

A rossz állapotban lévő hajléktalanokat a Rét utcai Hajléktalanok Otthonában tudják elhelyezni, de az már novemberben is tele volt, így lábadozókat kellett kialakítani az Edison utcai szálláson és a Gombában is, de ez kényszermegoldás, új helyekre volna szükség.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP