Elindult a nyomozás Vári Attila vélelmezett hamis tanúzása kapcsán

2019. október 19. 09:55 2019. okt. 19. 09:55

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségtől Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető feljelentésként értékelt levele a baranyai rendőr-főkapitányságra. A hatóság meg is kezdte a nyomozást hamis tanúzás bűntette miatt.

Mint ismert, az önkormányzati választás előtt nem sokkal derült ki a Népszava cikkéből, hogy egy egyetemista megverésének ügyében Vári Attila, a PSN Zrt. vezetője (és a fidesz pécsi polgármesterjelöltje) olyan tanúvallomást tett, amelyet sem az első-, sem pedig a másodfokon eljáró bíróság nem ítélt szavahihetőnek.

A bírósági ítélet indoklásában - amit bővebben ebben a cikkben közöltünk - ugyanis többek között ezek szerepelnek:

„A PSN Zrt. igazgatója, Vári Attila tanú vallomásában szintén a sértettre kívánta hárítani a történtek miatti felelősséget. Vári Attila a nyomozás során és a tárgyaláson is azt állította, hogy a sértett erősen ittas állapotban volt, amit azonban egyértelműen cáfol a helyszínen alkalmazott (x.y. Sértett) alkoholszondás eredménye...”

„Vári Attila tanú vallomásában további valótlan elem annak hangoztatása, hogy az alagsor irányából ajtórugdosás, örjöngés hallatszott fel, melyet a korábban már hivatkozott rendőri jelentés mellékletét képező fényképfelvételek egyértelműen cáfolnak.”

"Kiemelendőnek tartja a bíróság azt is, hogy a helyszínen az intézkedő rendőröknek Vári Attila még elismerte, hogy ő utasította a két biztonsági őrt, hogy menjenek a WC-be megnézni, hogy mi történt, mely utasítás megtételét a tárgyaláson Vári Attila már határozottan tagadta. (...)"

A másodfokú bíróság ítéletének indoklásában pedig ez volt olvasható többek között:

"(...) E tanúvallomásokkal szemben a helyszín épsége, a sértett, valamint a vallomását alátámasztó tanúk egyértelműen, részben objektív bizonyítékként igazolják, hogy nem történt szabálysértés, vagy bűncselekmény a mosdóban. Utóbbi tény miatt pedig a vádlottak eljárását menteni igyekvő, a vádlottak irányában utasítási joggal rendelkező tanúk ilyen tartalmú vallomásának hitelt érdemlősége megkérdőjelezhető.(...)"

Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető még október elején tett fel írásbeli kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek, amelyben többek között azt firtatta, hogy indult-e hamis tanúzás kapcsán eljárás Vári ellen, és ha nem, miért nem. Polt október 10-ei válaszában a kérdésre úgy felelt, hogy Harangozó kérdése

"büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt tett feljelentésként értékelendő",

így azt továbbküldte az illetékes hatóságnak elbírálásra, amely a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Pécsi STOP hétfőn kérdezett rá, hogy beérkezett-e már a feljelentés, akkor viszont még nemleges volt a válasz. A munkahét végén feltett újabb kérdéseinkre (megjött-e már a feljelentés, mennyi idő van a nyomozásra, stb.) a következő választ kaptuk a megyei főkapitányságtól:

"Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő esettel kapcsolatban feljelentés alapján hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni.

A nyomozás határidejét a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 351.§-a tartalmazza."

A büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó paragrafusa szerint a nyomozás határideje a gyanúsítotti kihallgatástól számított két év, amit az ügyészség egyszer legfeljebb fél évvel meghosszabbíthat. Mivel a feljelentés a héten érkezett meg a baranyai rendőrökhöz, így egyelőre valószínűsíthető, hogy gyanúsítotti kihallgatás nem történt meg - de maga az eljárás már elindult.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP