Feloszlathatja magát a testület Mohácson, ősszel időközi választás jöhet

2020. június 23. 14:28 2020. jún. 23. 14:28

A Mohácsi Újság információi szerint négy fideszes képviselő kezdeményezte a mohácsi képviselő-testület összehívását, ahol az egyik napirendi pont a testület feloszlatása lesz.

Mint ismert, Szekó József halála után az MSZP-s Csorbai Ferenc egyetlen indulóként húzta be a polgármesteri széket tavaly októberben a Duna-parti városban. A helyi kormányoldal azóta nyomja a gombot: Csorbai lemondását követelték, valamint kilátásba helyezték, hogy ellenkező esetben kezdeményezni fogják a testület feloszlatását. Erre az alakuló ülést követő hat hónap múlva nyílt volna leghamarabb lehetőség, azonban a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben erre nem volt mód. 

Most, a veszélyhelyzet elmúltával viszont meg lehet ezt lépni, és a Mohácsi Újság cikke szerint minden bizonnyal meg is lépik. A lap úgy tudja, az ülést jövő péntekig össze kell hívnia a várost kisebbségbe szorulva irányító Csorbainak. Az egyik napirendi pont a cikk szerint a testület feloszlatása lesz, és mivel kormánypárti többség van a grémiumban, vélhetően nem lesz gond a megszavazásával. 

Az időközi választást 120 napon belül ki kell írni, legkésőbb november 2-ig, de a Mindenszentek miatt vélhetően október 25-ig sor kerül erre. A szavazáson nem csak polgármestert, hanem képviselőket is választanak. Csorbai dönthet úgy, hogy lemond, és akkor csak polgármestert választanak, de tekintve, hogy ősszel sem mondott le, nem valószínű, hogy most ilyen döntést hozna.
 

Forrás: Mohácsi Újság