Gulyás: gyalázatos, szégyenteljes döntés készül Pécsett

2017. december 13. 11:51 2017. dec. 13. 11:51

A felelősség vállalása helyett kiárusítja Pécset a fideszes városvezetés Gulyás Emil szerint. A szocialista politikus elmondta: ha maradt még szemernyi városszeretet a pécsi képviselőkben, azonnal feloszlatja magát a közgyűlés, hiszen ha valamikor, akkor most kell megkérdezni a pécsieket, hogy a kormányzati béklyóra vagy egy szabad városra szavaznak. Gulyás bojkottra buzdítja az ellenzéki erőket, ha ezt mégsem sikerül megakadályozni.

- Gyomorforgató, hogy Pécs fideszes vezetése még akkor sem vállalja a felelősséget, amikor arra készül, hogy önként lemond a maradék függetlenségéről – mondta lapunknak Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke annak kapcsán, hogy kedden kiderült: gyakorlatilag gyámság alá helyezné magát a pécsi fideszes városvezetés egy 9,5 milliárdos mentőcsomagért cserébe.

– 2015-re lenullázták a város teljes adósságát, de még mindig azt próbálják elhitetni a pécsiekkel, hogy a csődhelyzet, amit három év alatt sikerült elérni, még mindig a szocialisták műve, és nem az ő elhibázott gazdálkodásuké.

Gulyás hozzátette: az önkormányzatok működését mostanra nagyon sok területen formálissá tette a Fidesz-kormány, az adósságkonszolidáció, amit most Csizi Péter és Hoppál Péter megpróbál meg nem történtté tenni, sokba került a településeknek.

- Ha valamikor, akkor most kell választásokat kiírni Pécsett – hangsúlyozta Gulyás Emil. – Most kell megkérdezni a pécsieket: adnak-e felhatalmazást arra, hogy a Fidesz kiárusítsa a teljes vagyont, örökre béklyóba verje Pécset, lemondjon a maradék szabadságáról, vagy inkább a függetlenségre és az önállóságra, a demokráciára szavaznak.

A baloldali politikus leszögezte: a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a város évi több milliárd hiányt termel, így kellene évente legalább 2 milliárd forintot visszafizetni. Mint mondta: ez gazdasági képtelenség, a város vagyonát már most odaadhatnák az államnak.

- Mire számítsanak a pécsiek, az itteni vállalkozások egy olyan városvezetéstől, amelynek már nincs önállósága, egy államkincstári hivatalnok dönthet a további megszorításokról, adókról – így Gulyás.

– Ha pedig az állam, ahogy meg is fogalmazták, tovább szorítja a prést, milyen adóterhek, milyen további megszorítások lesznek itt? Mi marad a meglévő szolgáltatásokból, mert azokon is óhatatlanul csökkenteni kell – plusz bevétel nincs, évi több milliárdot máshogy nem lehet kitermelni. És végül: milyen befektető jön egy olyan városba, amit megállíthatatlan negatív spirálba döntenek ezzel?

A baloldali politikus leszögezte: ilyen feltételek között megalázó lesz a közgyűlés munkája.

- Arra kérünk minden felelősségteljesen gondolkodó pécsi közgyűlési képviselőt, akiben maradt még egy szikrányi szeretet a város és egy kis tisztelet a város polgárai iránt, hogy ne szavazza meg ezt a gyalázatos előterjesztést – mondta Gulyás Emil.

– Őszintén bízom benne, hogy ebben a város önállóságának véget vető döntésben egyetlen józanul gondolkodó politikus sem akar részt vállalni.

Gulyás Emil leszögezte: amennyiben a fideszes városvezetés mégis meghozza ezt a szégyenteljes döntést, a közgyűlési munka bojkottjára kéri az ellenzéki erőket.