Harkányi polgármester: "minden bizonnyal megszorításokra is szükség lesz"

2020. május 21. 16:22 2020. máj. 21. 16:22

Bár pontos számokat nem árult el Baksai Endre Tamás fideszes polgármester arról, hogy mennyire vágta haza a helyi gazdaságot a járványhelyzet miatt beállt gazdasági válság, annyit elmondott, hogy komoly bevételkieséssel és megszorítással is számolnak a dél-baranyai fürdővárosban. A polgármester állami segítségben bízik.

Az Átlátszó készített körképet a hazai fürdők kapcsán az érintett településekről, hogy miképp is érintette őket az, hogy az elsők között kellett bezárniuk a járványhelyzet miatt még márciusban. Több település mellett Baranyából Harkány helyzete lett körbejárva. 

A cikkben olvasható, hogy április végén a hellovidek.hu-n megjelent interjúban dr. Zsadányi Zsolt, a Harkányi Gyógyfürdő igazgatósági tagja arról beszélt, hogy a fürdő bezárása a helyi gazdaságot is érzékenyen érintette, mivel a legtöbb vállalkozás valamilyen szinten kapcsolódik a fürdőhöz és vendégeihez, illetve a fürdő az egyik legnagyobb munkáltató a környéken. Zsadányi a legkomolyabb problémának a bevételek teljes hiányát nevezte.

Baksai Endre Tamás a lapnak azt válaszolta, hogy a harkányi önkormányzat

“jó alapokkal és stabil költségvetéssel rendelkezett a járvány kitörésekor, ennek ellenére most komoly bevétel kieséssel kell számolnunk. Az idegenforgalmi adóból, valamint a parkolódíjból származó bevételkiesés nehéz helyzetbe hozta a várost.

Minden erőnkkel a megoldáson dolgozunk, már megkezdtük az idei költségvetési rendelet átdolgozását, a rendezvényekre szánt összegek átcsoportosításával valamelyeset tudjuk a kieső bevételi oldalt növelni, de minden bizonnyal megszorításokra is szükség lesz.

Reményeink szerint, amikor a járványt az egész ország maga mögött tudja, úgy állami segítségre is számíthatunk majd, hiszen a központi költségvetés is átláthatóbb lesz.”

A fürdő kapcsán a lapnak elmondta, hogy hasonlóan az ország és a megye több más ilyen komplexumához, a harkányi létesítmény is március közepén zárt be, és pünkösdkor nyit ki újra - de csak a külső medencék lehetnek használatban az előírások szerint.

A bezárás miatt viszont két és fél hónapnyi bevételkieséssel kell számolnia az önkormányzati tulajdonú vállalatnak, amely a járvány kezdetén még stabil lábakon állt a polgármester szerint.

"A veszélyhelyzet elmúltával egy jó nyári szezonban reménykedünk, hiszen a nagy területen fekvő, nagy vízfelületekkel bíró komplexumban a szabályok betartásával is sok vendéget fogadhatunk. Szeretném kiemelni, hogy a jelenleg is zajló fürdőfejlesztési beruházást pedig egyáltalán nem érintette a járvány, a kivitelező cég az ütemterv szerint halad a 3-as medencecsarnok építésének munkálataival”

– sorolta a polgármester.

Az Átlátszó cikke szerint a Harkányi Gyógyfürdő Zrt.

"2018-ban 1,2 milliárd forint, azt megelőzően pedig 1,1 milliárd forint éves forgalmat bonyolított, az adózott eredményük pedig 164,9, illetve 130 millió forint volt",

és tavaly 548,5 ezer vendéget fogadott a strand- és gyógyfürdő.

Baksai egy januári interjúban arról beszélt, hogy az idei első néhány hétben már háromezerrel több látogató érkezett, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Vagyis a járványhelyzet ezt a pozitív várakozást is megakasztotta.

Forrás: Pécsi STOP/Átlátszó