A pünkösdi hétvégén nyithat ki a harkányi fürdő - Frissítve!

2020. május 15. 10:32 2020. máj. 15. 10:32

Bár hivatalosan még nem jelentették be, a Pécsi STOP úgy értesült megbízható forrásokból, hogy a pünkösdi hétvégére tervezik kinyitni a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült harkányi fürdőt.
Frissítés: immár hivatalos, a pünkösdi hétvégén nyit a fürdő, de csak a szabadtéri medencéket lehet majd használni.

Frissítés (12:52): Május 29-én nyit a strandrész Harkányban

A harkanyihirek.hu cikke szerint pünködre nyit ki a harkányi fürdő, de a járványügyi korlátozások miatt csak a kültéri medencéket nyitják meg, a gyógymedencék zárva tartanak, mint ahogy több vendéglátóhely kerthelyiségei is. 

A cikk szerint május 29-én a lepke és sportmedence nyit meg, a fürdőt 10 és 18 órák között lehet használni minden nap. 

"Mivel az előírás szerint egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani a szabadtéri medencékben, a zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert, így a strandon egyidőben legfeljebb 750-1000 vendég tartózkodhat"

- olvasható a cikkben.

A járványügyi korlátozások miatt nem lesznek nyitva a beltéri medencék és gyógymedencék, gyógykezelések sem lesznek megtartva. 

A fürdő pénztáránál fölfestik a betartandó távolságot, a pénztárosok kesztyűt és szájmaszkot fognak viselni, a beléptetésnél kézfertőtlenítő lesz biztosítva a vendégeknek. A beltéri vendégforgalmi részeket rendszeresen takarítják és fertőtlenítik. A kilincsek, korlátok, kapcsolók, vizesblokkok esetében a takarítás és fertőtlenítés óránként történik.

A cikk szerint az élményelemek közül a csúszdák és a szaunák nem fognak üzemelni. A strandi játszóterek látogathatóak lesznek, de csoportos foglalkozásokat nem tartanak a járványhelyzet miatt.

Korábban írtuk:

Május 7-én cikkeztünk arról, hogy több baranyai fürdő és strand a májusi utolsó hétvégére, pünkösdre tervezi a nyitást. 

Akkori cikkünkben a harkányi gyógyfürdő kapcsán ilyenről nem tudtunk beszámolni, ugyanis a fürdő honlapján nem szerepelt semmilyen információ az újranyitással kapcsolatban. 

Ám most lapunk úgy értesült, hogy a harkányi fürdőt is a pünkösdi hosszú hétvégén (május 29. - június 1.) tervezik megnyitni a közönség előtt. 

Egyelőre azonban ezt hivatalosan még nem jelentették be, ez a mai nap várható, bár vannak már egyes szállodák, ahol a pünkösdi hosszú hétvégére szóló ajánlatokat már úgy hirdetik, hogy a fürdő megnyitásával is számolnak.

A harkányi fürdő munkavállalóinak egy részét, akik vállalták, azokat a cég április eleji közleménye szerint rendelkezési állományba küldték, csak egy kisebb csapat dolgozott a létesítményben a járványhelyzet miatt elrendelt bezárás után - írtuk korábbi cikkünkben.

Fürdőszövetség: jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására

A magyarországi fürdőkben jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására, a hamarosan nyitó fürdőkben egyelőre a korábbi vendégszámnak a fele lehet, és csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek -  mondta el az MTI-nek a Magyar Fürdőszövetség elnöke még szerdán.

Boros László Attila ismertette, a legtöbb fürdőben a fokozatos pünkösdi nyitásra készülnek, sok nagyobb fürdő pedig később, júniusban nyit. A pünkösdi nyitást is tesztüzemnek kell tekinteni - jegyezte meg. Hozzátette, az egészségügyi előírások, járványügyi óvintézkedések miatt fajlagosan megnőnek az üzemeltetési költségek, többlet munkaerőt, eszközvásárlást igényelnek.

A pontos, és részletes, minden fürdőre kötelező érvényű üzemeltetési feltételek megérkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK).

Egy főre vízen 4, szárazon 16 négyzetmérnek kell jutnia

Ezek alapján a felére korlátozódik az egy-egy fürdő által fogadható vendéglétszám, így minden fürdő nagyjából a normál kapacitásának, befogadó képességének a felével üzemelhet. Az előírás szerint egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert. A szolgáltatások közül kizárólag a szabadtéri medencék nyithatnak meg.

Ahol működik, a sorban állás elkerülése érdekében online jegyvásárlást javasolnak. A fürdők pénztárainál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, és a lehető legtöbb pénztár megnyitására törekednek a várakozás elkerülése érdekében.

A pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot,  vagy plexi védőfalat biztosítanak majd. A beléptetésnél kézfertőtlenítőt biztosítanak a vendégeknek - sorolta. A belső vendégforgalmi részeken rendszeres fertőtlenítő takarítást végeznek, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat óránként takarítják, fertőtlenítik - tette hozzá. Az élményelemek közül üzemelhetnek a csúszdák, és azok, amelyek nem járnak vízfelszín feletti hatással, légbefúvással, például a zuhatagok, nyakzuhanyok nem működhetnek. Az örvények, sodrófolyosók működhetnek.

Gőz és szauna: egyelőre maradnak zárva

A gőz-, és szauna létesítményeket nem lehet megnyitni - mondta. A gyógyvizes medencék és termál medencék nem nyithatnak meg, közöttük azonban megnyithatnak azok a medencék, amelyeknek engedélyezett fertőtlenítőszer-adagolása van.

Boros László Attila meglepetésnek nevezte, hogy elindulhatnak a fürdőkben az 'aeroszol képződéssel nem járó' egészségügyi szolgáltatások, az eljárásrend betartásával. A fürdőgyógyászati kezelésekhez nem kell vírusteszt, ugyanakkor a szakorvosi vizsgálat és a kezelés is csak előzetes bejelentéssel történhet - ismertette. A játszóterek is megnyithatnak a strandokon, gyermekanimációt és csoportos foglalkozásokat azonban nem lehet tartani.

Országszerte a szövetség tudomása szerint négy-öt fürdő nyitott meg már az előző hétvégén, a részletszabályok ismerete nélkül. Az elnök ezt felelőtlenségnek nevezte. A fürdőbe készülőknek azt javasolta, hogy tájékozódjanak előzetesen az adott fürdő napi kapacitásáról, akár telefonon - áll az MTI szerdai hírében.

Forrás: Pécsi STOP/harkanyihirek.hu