Hasznosítaná a pécsi önkormányzat a volt bőrklinika ingatlanát

2020. augusztus 31. 16:53 2020. aug. 31. 16:53

Értékesítési és beruházási lehetőségeket vizsgálnak az ingatlannál, amelyre több előzetes érdeklődő is van az önkormányzat válasza szerint. Várhatóan az ősz folyamán születik meg a döntés.

Mint ismert, 2017 őszén próbálta elárverezni a volt bőrklinika területét és a rajta fekvő ingatlanokat az akkor még fideszes vezetésű pécsi önkormányzat, ám végül senki nem indult a liciten. 

Ez már csak amiatt is furcsa volt, mert az eladásról szóló előterjesztés szerint konkrét befektetői szándék hatására döntött így a városvezetés (amiben nyilván benne lehetett az is, hogy nem sokkal korábban derült ki, jó pár milliárd forint hiányzik a városi költségvetésből). Gulyás Emil, az MSZP akkori önkormányzati képviselője egy közleményben jelezte, hogy valamiféle suskus lehet az ügy hátterében, ugyanis a városvezetés csak azután kívánta megváltoztatni a terület besorolását, hogy azt már eladták - pedig a képviselő szerint az ingatlan más besorolásba helyezése növelni tudta volna annak értékét.

Az ellenzék egyébként egy fideszes magánszemélyt sejtett az ügylet mögött (még az ÖPE is tiltakozott, hogy nem hozzák nyilvánosságra a befektető kilétét), de végül nem derült ki hivatalosan, hogy kinek lett volna jó az üzlet nyélbeütése, mert az október végi árverésen végül semelyik érdeklődő sem tett komolyan vehető ajánlatot az önkormányzat akkor közlése szerint.

Mivel az önkormányzatnál maradt az ingatlan, ezért Páva Zsolt fideszes polgármester saját hatáskörben úgy döntött 2017 végén, hogy közel egymillió forintért fogja az önkormányzat őriztetni a területet egy vagyonvédelmi céggel.

A bőrklinika épülete - Fotó: pecsma.hu

 

A 18 ezer négyzetméteres terület, rajta a 3500 négyzetmérnyit kitevő 5 épülettel 2009-ben került a pécsi önkormányzathoz a Pécsi Tudományegyetemmel és a magyar állammal kötött csereszerződés alapján. Az ingatlanra eleinte azért volt szükség, mert akkortájt még úgy tűnt, hogy a Leőwey Klára Gimnáziumnak ki kell költöznie az ingatlanából, mivel az a ciszterciek birtokában volt. Ám végül sikerült megoldást találni az ügyre, a Leőwey maradt a helyén, viszont közben az egyetem kiköltözött a területről, az önkormányzat 2015-ben került birtokon belülre az üres ingatlanon - írtuk korábbi cikkünkben.

Mivel az ingatlan 2015 óta üresen áll, és 2017-ben sem sikerült elárverezni, a Pécsi STOP megkereste az önkormányzatot, hogy van-e valamilyen tervük a terület és az épületek hasznosítására. Arra is rákérdeztünk, hogy mennyibe került tavaly és idén augusztus végéig az ingatlan őrzése.

A városháza az első kérdéskörre azt válaszolta, hogy 

"a bőrklinika tekintetében elsőszámú cél a jelenlegi, évek óta változatlan állapot megváltoztatása. Vizsgáljuk szakértőkkel az értékesítési és beruházási lehetőségeket, több előzetes érdeklődő van. Előreláthatóan az ősz folyamán születik döntés az eljárás megindításáról, de nyitottak vagyunk arra is,  hogy egyetemi vagy más állami projekt helyszíne legyen. A legfontosabb, hogy a terület minél előbb hasznosuljon."

Az őrzésre vonatkozó kérdésünkre kiderült, hogy 2019. április 30-ig őrizte külön cég a területet, onnantól a közterület-felügyelet vette át a feladatot. A külön cég havonta 75 ezer forint plusz áfáért őrizte az ingatlant, ami 2019-ben így 300 ezer forintos (plusz áfa) kiadást jelentett az önkormányzatnak (a 2018-as 900 ezer forintos - plusz áfa - megbízatással együtt az őrzés 1,2 millió forintba került áfa nélkül a szűk másfél év alatt).

A közterület-felügyelet belépésével már nem kell külön fizetnie az őrzésért az önkormányzatnak, így annak "költsége" idén 0 forint volt.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: pecsma.hu

 
Forrás: Pécsi STOP