Hétfőn kezdik meg a szúnyogírtást Pécsen

2023. június 7. 12:07 2023. jún. 7. 12:07

A korábbi hetek esős időjárása kedvező feltételeket biztosított a csípőszúnyogok szaporodásához, ezért a biológiai védekezés ellenére ugrásszerűen megemelkedett a számuk városunk területén is - közölte a pécsi önkormányzat.

A kialakult helyzet kezelése érdekében a Biokom Nonprofit Kft. a kifejlett példányok gyérítését rendelte meg, ami az előzetes felmérések alapján az alábbi területeket érinti: Zsebedomb, Kovácstelep, Patacs, Rácváros, Makár, Murom, Somogy, Vasas, Hird.

A gyérítés földi-kémiai módszerrel zajlik: gépjárművek platójáról permetezik ki az irtószert ULV-eljárással.

A KEZELÉS IDŐPONTJA: JÚNIUS 12. (HÉTFŐ), 20 ÓRAI KEZDETTEL (TARTALÉKNAPOK: JÚNIUS 13. ÉS 14.).

A felhasznált készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV, ami a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 l/ha) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, így veszélyes a méhekre is, azonban melegvérű állatra, emberre nem, és a környezetet sem károsítja.

Ugyanakkor javasolt aznap a szabadban tárolt játékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a száradó ruhákat összegyűjteni, vagy letakarni, továbbá az irtás idejére, valamint az azt követő 1 órában az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni, továbbá a munkát végző kocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A fedetlenül tárolt vízgyűjtőkben megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok rendszeresen ürítsék, takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.