Heves vitákkal teli volt a választások utáni első pécsi közgyűlés

2022. április 19. 09:32 2022. ápr. 19. 09:32

Április 3-ai országgyűlési választás óta először ülésezett a pécsi közgyűlés. A városatyák több mint 30 napirendi pontot tárgyaltak ma meg.

A közgyűlés itt nézhető vissza: 

Amire számíthattunk, a fideszes képviselők nagy mellénnyel ültek be a mai ülésre a választási győzelem után. Számos kérdést tettek fel Péterffy Attilának, amelyek azt taglalják, hogy hogyan tovább, illetve nem tervez-e lemondani.

Péterffy Attila felhívta a figyelmet, hogy április 3-án országgyűlési választás volt, nem polgármester választás. Azokkal a pécsiekkel, akikkel találkozott, mind bíztatták és gratuláltak neki – reagált Hoppál Péter azon mondataira, miszerint becsapta a pécsieket Péterffy Attila.

Keresztes László Lóránt ellenzéki országgyűlési képviselő, az LMP képviselője biztosított mindenkit, hogy a továbbiakban is Pécset és a pécsieket szolgálja majd, Hoppál Péternek pedig azt tanácsolta, hogy méltóbb módon is kezelhetné a választás eredményét. Együttműködést kínált Hoppálnak annak érdekében, hogy az országgyűlésben közösen, Pécs érdekében cselekedhessenek. Hozzátette: a választás eredményét és a választók döntését viszont valóban tiszteletben kell tartani.

Topán László bejelentette, hogy kilép a Momentum városházi frakciójából.

Az első négy napirendi pontot zártülés keretein belül tárgyalják meg. (személyi kérdések)

1. napirendi pont: A Pécsi Rendőrkapitányság beszámolója Pécs 2021. évi közbiztonságának helyzetéről, intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.

2. napirendi pont: A Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló. Bánhegyi Roland megbízott tűzoltóparancsnok elmondta, hogy zajlik mind az Engel János úti, mind a kertvárosi tűzoltólaktanya kialakítása is.

A polgármester megköszönte a polgárőrök munkáját, amelyet a jövőben is támogatni fog a városvezetés.

A beszámolókat követően egy 15 perces technikai szünetet rendelt el Péterffy Attila.

Folytatódik a közgyűlés a negyedik napirendi ponttal, ami az új építési szabályzat módosításáról szól. Péterffy Attila ismertette az előterjesztést. Mint mondta, a módosítás egy jogszabályi kötelezettségi kör részeként kellet, hogy megvalósuljon, ami ráadásul már nagyon hosszú ideje húzódott. A széles körű társadalmi egyeztetés eredményeként azonban a beérkező közel 400 javaslat nagy részét sikerült figyelembe venni az új szabályzat megalkotása során

Karlovecz Zoltán főépítész elmondta, hogy a PÉSZ módosításának célja a pécsiek életének javítása, megkönnyítése volt. Az útszélesítések kérdése kapcsán kiemelte, hogy a több esetben ilyesmire nem volt szükség, de sok keskeny útszakaszt szélesítenének úgy, hogy a járművek meg tudjanak fordulni és ne kelljen onnan kitolatniuk.
Hozzátette, hogy a Pécsi-víz völgyébe (a Tüskésréti úttól és az Északmegyer dűlőtől északra fekvő területen) tervezett út mentén több csomópontot is kialakítanának, úgy, hogy ez a jelenleg ipari terület a belváros részévé váljon majd, szorosabb kapcsolatot kialakítva továbbá a déli, keleti és nyugati városrészekkel. Nem ipari elkerülő utat terveznek ide tehát, hanem egy forgalomcsillapított belvárosi utat, ezért tennék a környék területeit lakóövezetté. A kamionokat erről az útról és a belvárosból is kivezetnék.

Mivel nagy vita alakult ki a kormányoldali képviselők és a főépítész között, ezért Ruzsa Csaba felajánlotta, hogy ha igény van rá, az úttal kapcsolatos jövőbeni fejlesztésekben a közgyűlés teljes egyetértésével lépnek majd csak előre.

Szakmai érveket sorolva kiemelte, hogy a régi vásárcsarnok lebontása szükséges ahhoz, hogy ezt a területet a belvároshoz méltó módon hasznosítsák újra.

Több mint 2 órás vita után, elfogadták az új építési szabályzatot.

14:00-ig ebédszünetet rendelt el Péterffy Attila.

Az ebédszünetet követően Berényi Zoltán kérdéseire került sor, amelyek közül a legérdekesebb talán az volt, hogy Péterffy Attila a választás eredménye után megfontolná-e, hogy lemond és átadja másnak a feladatot.

A polgármester válaszát tulajdonképpen le se kellene írni: nem fog lemondani. Barkóczi Csaba némiképp hasonló kérdésére, amelynek lényege nagyjából annyi, hogy „mi lesz most a választások után?” azt válaszolta, hogy „valami biztosan lesz”, optimista, és tovább fog dolgozni a városért.

A kilencedik napirendi pontnál, amely a „Fedezet biztosítása az Ifjúságpolitikai Koncepció elkészítésére vonatkozó beszerzési eljárás lebonyolításához” nevet viseli, nagy vita alakult ki. Kővári János azt követelte Nemes Balázstól, hogy kéthavi fizetését ajánlja fel a koncepció finanszírozásához. Péterffy Attila erre azt válaszolta, hogy ajánlja fel Kővári János a saját tiszteletdíját, amit természetesen a fideszes képviselő visszautasított.

Az Ifjúságpolitikai Koncepció elkészítésével kapcsolatos előterjesztés tárgyalásakor Zag Gábor alpolgármester elmondta, a város fontos feladatának tarta, hogy foglalkozzanak a pécsi ifjúsá helyzetével, valamint a fiatalokat érintő kérdésekkel, problémákkal és a kezelési lehetőségekkel. Elmondt,  város 2017-től 2022-ig tartó időszakra vonatkozó, ifjúsági koncepcióját idén aktualizálni kell, erre azért van szükség, hogy a jövőben az önkormányzat jelentkezni tudjon az ifjúsági pályázatokra. A koncepció célja, hogy képet adjon a városban élő ifjúság aktuális helyzetéről, tovább az őket érintő kérdésekról, problémákról, igényekről és szükségletekről, nem utolsó sorrban pedig a fiatalság lehetőségeit illető véleményekről, kalcsolódó javaslatokról. Az előzetes számítások szerint a koncepció elkészítésének költsége nettó 2 millió forint.

Ennek kapcsán Barkóczi Csaba és Berényi Zoltán felvetetták, hogy miért nem Nemes Balázs innovációs biztos készíti el a frissített dokumentumot, miért kell 2 milliót kiadni erre külsős szereplőknek. Péterffy Attila erre válaszul azt mondta, szeretnék megszólítani a témában érdekelteket. Majd Zag Gábor elmondta a fideszes városvezetés ideje alatt is fizettek a koncepció kidolgozásáért. Erre Barkóczi replikázva hozzátette: akkor nem is volt innovációs biztosa a városnak, sőt továbbment, közölte: harmadik alpolgármestere sem volt a városnak. 

Ezt követően Kővári János és Berényi Zoltán nagyon szerették volna, ha a jelenlévő Nemes Balázs válaszolt volna kérdéseikre, de ez nem történ meg, erre Kővári azt mondta, hogy írásban fogja kikérni az innovációs biztos eddigi munkájának a részletes összegzését. Ezután Péterffy Attila kérésée Nemes Balázs válaszolt, elmondta, szerinte ez csak gáncsoskodás, a képviselők pedig valójában nem is ismerik a biztos feladatát, amibe nem tartozik bele az ifjúsági koncepció megalkotása. „Kifejezetten vicces, hogy a Fidesz aggódik a közpénzért” – mondta. 

Erre Csizmadia Péter úgy reagált, hogy nem politikai gyalázkodást szerettek volna hallani, hanem szakmai érveket. 

Ruzsa Csaba ezt követeőn tisztázta: a Nemes Balázs által tető alá hozott és koordinált IT HUB-ban 40 innovációs céget fognak össze. Berényi ezek után azt javasolta, hogy Nemes Balázst bízzák meg az ifjúsági koncepció frissítésével. 

A vita ezzel pedig nem állt meg, Topán László is bekapcsolódótt, aki közölte: ahelyett, hogy a fideszes képviselők Nemes Balázs miatt idegeskednek, bízzák meg a külsős céget a munkával és akkor nem kell az innovációs biztossal foglalkozniuk.

Majd Kővári felvetette, hogy Nemes Balázs saját fizetéséből finanszírozza a projektet. Erre Péterffy Attila válaszul azt mondta: „Az én módosító javaslatom pedig az, hogy Kővári János tiszteletdíjából finanszírozza a projektet, de dedózhatunk még egy darabig…”

Berényi és Kővári módosító javaslatait a közgyűlés elutasította, az előterjesztést és a határozati javaslatot pedig elfogadták.

Amint arról a Pécsi STOP is több ízben beszámolt a városvezetés „Megújuló Mecsek” koncepciójának keretében teljesen újjászülethet a Mandulás kemping, a volt Vidámpark területe, de egyebek között tervben van még egy erdei elektromos kisvasút is, továbbá szóba jött, hogy egy mecseki libegő is épülhet a hegyoldalban. A tervekről – mint a Misina Ötletbörze esetében – a pécsiek dönthetnek majd. Az ezzel kapcsolatos előterjesztés („Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal című 2021-2027-es európai uniós ciklushoz tartozó fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódó társadalmi egyeztetés és marketingkommunikációs kampány megvalósításához szükséges fedezet biztosítása”) vitáját Csizmadia Péter indította, aki megkérdezte, hogy a kemping felújítása része-e még a projektnek. Ruzsa Csaba válasza: igen.

Kővári János ennk kapcsán rákérdezett, hogy a volt tüdőszanatórium épületével mi lesz. Ruzsa Csaba pedig elmondta, biztosat nem tud ezzel kapcsolatban mondani. Közölte, az egyetem tervez az épülettel, ám a Megújuló Mecsek projektbe nagy eséllyel nem fér majd bele. 

Barkóczi Csaba ezt követően azt kérdezte, mekkora zöldterületet kell majd feláldozni a projekt fejlesztései során. Ruzsa Csaba válaszában azt felelte, hogy egy szakmai anyag a fejlesztések hátterét részletesen be fogja mutatni, amit a pécsiek számára elérhetővé és véleményezhetővé tesznek, több körben is. Úgy véli, inkább a tömegközlekedés és a parkolás kérdése lesz fontosabb. 

Ennek kapcsán Kóbor József hangsúlyozta, komplexen kezelt, fenntartható új Mecsekoldalt szeretnének, a legfontosabb pedig az, hogy csak elektromos buszok közlekedjenek a területre. Ezen túlmenően kitért arra is, hogy a Pécsi Városfejlesztési Zrt-től részletes, minden területre kitérő akcióterveket vár. Barkóczi ezután egy három főből álló bizottság felállítását javasolta, amelynek a feladata a projekt kommunikációjának felügyelete lenne.

Barkóczi módosító indítványát elutasították, az előterjesztést megszavazták.

Egy 20 perces szünet után a Megyeri út fejlesztésével kapcsolatos előterjesztéseket vitatta meg a képviselőtestület . Mondjuk vita az nem volt, a tervezési szerződés módosításáról és a fejlesztés II. ütemének támogatási kérelméről szóló előterjesztéseket simán elfogadták.

Ezek után pedig rohamtempóra kapcsoltak a városvezetők, egymás utánban 14 előterjesztés fogadtaj el vita nélkül. A több mint nyolc órán át tartó közgyűlés végül Berényi Zoltán kérdéseivel ért véget, a képviselő egyebek között rákérdezett, a Pécsi Hírek választásokat követő megjelenésére: visszaáll-e kétheti megjelenésre vagy még ritkábban jelenik-e meg, lesz-e nyári szünet? Péterffy Attila erre úgy reagált: „a Pécsi Hírek köszöni, jól van, folytatja a megjelenését”.

A közgyűlés ezzel véget ért.