Hoppál elismerte, a kormány elvinné a ZSÖK-öt az önkormányzattól

2020. április 17. 20:18 2020. ápr. 17. 20:18

De szerinte ez egy gáláns ajánlat, nem zsarolás.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő is megnyilatkozott pénteken a Facebook-oldalán, no meg még sajtóközleményt is küldött abban a témában, amiről csütörtökön Péterffy Attila polgármester, majd Tóth Bertalan MSZP-elnök is megnyilatkozott: nevezetesen hogy a kormány csak úgy adná át a törvényileg kötelzett állami támogatást a Pécsi Nemzeti Színháznak, ha a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tulajdonjoga az államé lenne. 

Hoppál a hosszú írásában elismerte, hogy a kormány ezt tervezi, de ő ezt gáláns ajánlatnak nevezte, és visszautasította a zsarolás kifejezést (amit Tóth Bertalan emlegetett, Péterffy pedig utalt rá): 

"(...) Az a felvetés, hogy a 80%-ban kormánypénzből működő ZsÖK Kft. tulajdonjogát akár át is vállalná az állam, ez egy újabb gesztus, egy nagy kedvezmény, amely félreteszi a politikai véleménykülönbséget, és további segítséget kínál a pécsi önkormányzatnak."

Hoppál arra is kitért az írásában, hogy szerinte a Pécsi Nemzeti Színházat és a ZSÖK-öt összességében 80 százalékban az állam támogatja, és csak 20 százalékban az önkormányzat.

A Pécsi Nemzeti Színház különálló nonprofit cég egyébiránt, amelyet idén az önkormányzat 270 millió forinttal támogat, míg az állami támogatásról egyelőre hivatalosan semmit sem hallani (bár Hoppál leírta, hogy idén mintegy 530 millió forint várható - tavaly 527 millió forint volt). 

Szintén ugyanez a helyzet a ZSÖK esetében is (amelyhez az állami pénz vonatkozásában hozzátartozik még a Pannon Filharmonikusok Zenekar is), az idei évre megállapított 1,92 milliárd forintnak se híre, se hamva. (Az önkormányzat a ZSÖK-nek 200, míg a Pannon Filharmonikusoknak szólóan 150 millió forintot szerepeltet az idei költségvetésben.)

A színház kapcsán az önkormányzat már a márciusi határidő előtt jelezte a kulturális államtitkárságnak, hogy közös (állami-önkormányzati) fenntartást kér, ezt és a kedvező döntést anno az EMMI meg is erősítette lapunknak. Ám a konkrét szerződést azóta sem sikerült aláírni, sőt, április 10-én egy kormányhatározatban az összes nemzeti színház szerepelt a fenntartási módozatok kapcsán, kivéve a Pécsi Nemzeti Színházat. 

Hoppál Péter arra is kitért, hogy a város költségvetése már elfogadása pillanatában sem volt tartható, de azóta még inkább romlott a helyzet. Azt is leírta, hogy a Pécsi Nemzetiben és a ZSÖK-ben valószínűleg nem tudnak bért fizetni május 3-án, és hogy a város gazdasági mutatói 2018-tól kezdve amúgy pluszosak voltak, és a harmadik év végére már milliárdos megtakarításai vannak (amit vissza kell fizetni az államnak), 

"de a kormányzat segítő hozzáállása nélkül ez a helyzet drasztikusan meg is változhatna."

Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a kormányzat miért nem utalta el az állami támogatásokat se a Pécsi Nemzetinek, se a ZSÖK-nek.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP