Húsvét után érkeznek az első maszkok az önkormányzattól a pécsi postaládákba

2020. április 8. 15:48 2020. ápr. 8. 15:48

Megtartotta harmadik online városinfóját Péterffy Attila pécsi polgármester. A városinfón elhangzott, a közterületi fertőtlenítést sűrítik, de koncentrálják is, az első 50 ezer maszk kiosztása húsvét után kezdődik meg. Az is kiderült, hogy az önkormányzatot rosszul érintették a kormányzat által elvont adóbevételek.

Péterffy Attila pécsi polgármester a harmadik online városinfón elmondta, egyre több kérdést kap, próbál ezekre válaszolni. 

Mint elmondta, az elmúlt héten két olyan eset történt az előző városinfó óta, amiről külön beszámolna. Az egyik az volt, hogy  Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökeként arra kérte a szövetséget, hogy presszionálja a kormányt arra, hogy a költségvetések újratervezésénél legyen partner és segítse őket. Hozzátette, hogy a szövetség ezt nem annyira segítette, így ő maga fordult a 22 másik megyei jogú város polgármesteréhez, és arra kérte őket, hogy gondolják át, milyen más módon tudják az érdekeiket érvényesíteni és ebben akarnak-e partnerei lennie Pécsnek.  

A másik ilyen kormányzati intézkedés az, hogy a kormány a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részét magához vonta, valamint a parkolást is ingyenessé tette. az idegenforgalmi adóról szóló döntés is megtörtént, azt felfüggeszti év végéig a kormány - ez mind-mind hátrányosan érinti az önkormányzatot. (Ez ellen már tiltakoztak ellenzéki polgármesterek - a szerk.)

Arra is kitért, hogy az első 50 ezer maszk csomagolása zajlik, de sajnos csúszás van, így péntek helyett jövő hét keddtől kezdik kiosztani.

Közterületek fertőtlenítése

A beérkezett kérdéseket csoportokra osztották, az első a városi közterületeket fertőtlenítését érinti. Elmondta, hogy április 3-tól már elindult Pécs-Keleten a fertőtlenítést, az a tapasztalat, hogy 7 munkanap alatt érnek Pécs-Kelettől Pécs-Nyugatig, ez viszont túl hosszú, ezért valószínűleg a jövőben fokozottabb, de szűkebb fertőtlenítést fognak alkalmazni, mert a 7 nap szerinte sok idő egy-egy fertőtlenítés között. 

Az első kérdés a pécsbányai közterületek fertőtlenítését érintette, a polgármester elmondta, igen, lesz ott is, de leginkább a buszmegállókra fognak koncentrálni (táblák, ülőfelület, peron, stb.). A felhasznált fertőtlenítőanyag hipokloritot tartalmaz, ezt porlasztás útján viszik fel a fertőtlenítő anyagot, az önkormányzat szerint ebben az oldottságban nem fogja nagyon megterhelni a környezetet (10 liter vízhez 1 liter hipó az arány). A társasházak belső fertőtlenítést a tulajdonos végzi, ahol az önkormányzat az, ott ezt a helyhatóság megteszi. Amúgy pedig a társasház feladata és közös költsége a fertőtlenítés, ahol ezt a társasházak költségkerete megengedi - magyarázta más kérdésekre.

Szociális kérdések

Az első kérdező az önkormányzati lakásokra való pályázatokat kérdezte, Péterffy Attila elmondta, a majdnem 4000 önkormányzati ingatlan nagy része szociális bérlakás, ezekre továbbra is lehet pályázni. A 3600 szociális bérlakás tele van, és bő kétezren várnak ezekre, ezt a szituációt örökéltek meg az előző városvezetéstől. Ezt a rendszert próbálták a járványhelyzet előtt felmérni és átstrukturálni. A pályázatokat a 72/533-800 telefonszámon (a lakáscsoport telefonszáma), vagy a lakas@ph.pecs.hu emailcímen, valamint levélben is lehet jelezni. 

Egy másik kérdező azt jelezte, hogy nem tudják fizetni az önkormányzati lakást (arra nem tért ki, hogy a bérleti és rezsidíj közül melyiket). Erre azt válaszolta a polgármester, hogy eddig is volt ilyen, és a járványhelyzet miatt egyre több pécsi család fog ilyen helyzetbe jutni, ezért minden egyes felmerülő ügyet egyenként viszgálnak meg. Arra kérte azokat, akik fizetési problémával küzdenek, azok ezt jelezzék a fentebb írt elérhetőségeken. 

A harmadik kérdező azt jelezte, hogy elfogy lassan a pénzük és nem tudnak lassan ételt vásárolni, van-e erre támogatás. Péterffy Attila elmondta, készülnek erre, próbálják a PAPI-programban résztvevők számát, de az önkormányzat korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezik. Az új koronavírus-járvány Pécset nagyon legyengült állapotban érte el - emelte ki. Terveznek anyagi támogatást adni a rászorulóknak, minden esetet egyedileg fognak kivizsgálni. Tervezik a jelenlegi szociális ellátórendszert kibővíteni, mert már látszanak olyan célcsoportok, akiknek eddig nem kellett az önkormányzati segítség. A családsegítő központhoz kell étel-támogatás kapcsán fordulni (segitseg@pecs.hu), ők osztják ki a tartós élelmiszereket. A szociális ellátásban komoly partnerek a civil karitatív szervezetek, nekik ezúton is köszöni a segítséget. 

A következő támogatásról is érdeklődött egy kérdező. Nincs arról szó, hogy minden pécsi család egyszeri juttatást fog kapni, a rászorulókat fogják támogatni, de minden egyes esetet megvizsgálnak a támogatás előtt. Az anyagi támogatás kapcsán Péterffy Attila elmondta, reméli, hogy a kormány is helyt fog állni a kérdésben.

Az a hír nem igaz, hogy a gyerekek kötelező oltását elhalasztják, erről az operatív törzs anno tájékoztatást adott, de az úgynevezett kampányoltások (mint a kanyaró, vagy hepatitisz-oltások) később kapják meg a gyerekek. 

Egy kérdező arról érdeklődött, hogy várható-e az óvodai és más gyerekétkeztetés kiszállítása. A polgármester elmondta, a járványhelyzet miatt van szükség a központi óvodákban az ételosztásra, és az is kérdés, hogy a kormány ki fogja-e a járványhelyzet után a normatív támogatásokat a megváltozott feltételek ellenére osztani. A kiszállítást jelenleg nem tervezik, mert a korlátozott erőforrásaikat kellene erre fordítani a PAPI-rendszerből, és nincs is pénze az önkormányzatnak jelenleg erre. Amennyiben tömeges lenne az igény az óvodások ételeinek kiszállítására, és a szülők a szállítási költségeket vállalják, akkor megvizsgálják a kérdést. 

Egy olyan kérdés is felmerült, hogy a járvány gócpontjában dolgozók igényelhetnek-e a járványhelyzet idején olyan önkormányzati lakást, aminek csak a rezsiköltségét kell állni. Erre azt válaszolta a polgármester, hogy nincsenek üres lakásaik, ha ilyen lesz, abban a kormánynak is segítenie kell. 

Az óvodai digitális oktatásról is érkezett kérdés, Péterffy szerint járható az út, de még zajlik ennek a kidolgozása. Ha a járványveszély nyáron megszűnik, akkor tervezik az óvodák nyári nyitvatartását. 

A PAPI-programban el volt tervezve a kártyás fizetés, de a felmerülő problémák miatt ez a fizetési forma csak mától tudott életbe lépni. Jelenleg öt terminálja van a programnak, ezt szeretné az önkormányzat minimum a duplájára növelni. 

Tömegközlekedés

Egy kérdező arra volt kíváncsi, hogy azon munkavállalók, akik egészségügyi intézményben dolgoznak, de nem ez az intézmény a munkaadójuk, azok is utazhatnak-e ingyenesen. Péterffy Attila kifejtette, az erről szóló kormánydöntés sem volt világos, de mivel minden dolgozóra szükség van, így ez Pécsen mindenkire érvényes, aki szolgáltatáson keresztül kapcsolódik valamilyen egészségügyi intézményhez. Hozzátette, reméli, hogy ezen ingyenes utazásokat a kormány fogja majd kompenzálni a járványhelyzet után. 

Egy újabb kérdés arra vonatkozott, hogy a Finn utcában a 12:42-es 16-os járatra küldött csuklós busz tömve volt, várható-e sűrító pótbusz beállítása. A polgármester azt kérte a Tüke Busz Zrt-től, hogy az ilyen túlterheltség esetén a busztársaság állítson be pótbuszokat. A nagyon-nagyon ritkán igénybe vett járatoknál azon gondolkodik az önkormányzat, hogy ott járatokat ritkítanak. A polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy ha zsúfolt járatokat tapasztalnak, akkor ezeket az információkat küldjék el az önkormányzatnak is, hogy tudjanak lépni.

Egészségügy, megelőzés

Péterffy Attila az első kérdésnél elmondta, kétfajta koronavírus-teszt van, az első, amivel a fertőzést lehet hamar kimutatni, az lakossági használatra nem érhető el, ezek állami kontroll alatt vannak, az önkormányzatok nem férnek hozzá. A másik fajta teszttel viszont azt lehet kimutatni, ha valaki már átesett a fertőzésen (persze ehhez kell még egy kéthetes önkéntes karantén is). Az önkormányzat tervezi ez utóbbi fajta tesztek bevezetését, de csak azon cégeinél, amelyek közfeladatot látnak el, pont azért, hogy a munkavállalókat vissza lehessen vezetni a munkahelyekre. 

Az első 50 ezer darab maszk már megérkezett, ezeket csomagolják már, és jövő hét keddtől indul a kiosztásuk (minden háztartás 2 darabot kap), ahol a kiosztást végző cég tud, ott be is fog csöngetni a lakókhoz, hogy biztos megkapják a címzettek a maszkokat. 

A koronavírusos betegeket az állami egészségügyi rendszerek látják el, Pécsen ez a PTE alatt álló kórházi intézmények végzik, ebben az önkormányzatnak nincs szerepe. amennyiben a PTE, vagy a baranyai védelmi bizottság segítséget kér a feladatellátáshoz, azt az önkormányzat segíteni fogja - mondta el Péterffy Attila egy kérdés kapcsán. Hozzátette, egy másik kérdésre válaszul, hogy az sem az önkormányzathoz tartozik, hogy hány lélelgeztetőgép van Pécs. Ő annyit kért nyomatékosan a lakosságtól, hogy mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat, és minél kevesebb emberrel kerüljenek fizikai kapcsolatba, maradjanak otthon. Húsvét kapcsán kiemelte, tudja, hogy ez olyan ünnep, ahol a családok összejönnek, de ettől most mindenki tekintsen el és maradjon otthon mindannyiuk érdekében. 

A pécsi önkormányzat minden olyan korlátozó intézkedést meghozott, ami hatalmában állt, időben hoztak meg fontos, de népszerűtlen döntéseket, ennél sokkal több korlátozó lehetősége már nem maradt a városvezetésnek - magyarázta egy kérdésre válaszul a polgármester. Hozzátette, szerdán a kormányülésen Szita Károlyt, az MJVSZ elnökét, kaposvári fideszes polgármestert és Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert is meghallgatták, a pécsi testület is leadott több javaslatot. 

A külföldi hallgatókat az önkormányzat informálja az egyetemen keresztül, ennek kapcsán történtek a PTE részéről intézkedések, az egyetem folyamatosan tájékoztatja őket pécsi intézkedésekről a PTE honlapján két nyelven. A városvezetés ezen túl annyit tud tenni, hogy a kulcsfontosságú rendelkezésekről angol nyelvű közleményeket is kiad. 

A meglévő és kibővített szociális ellátórendszerben sem fognak különbséget tenni a rászoruló családoknál azon, hogy valaki egyedül neveli-e gyerekét, vagy sem - válaszolta egy újabb kérdésre. 

A kötelező maszkviselés bevezetésére a polgármesternek nincs jogköre, de az MJVSZ-en keresztül azt javasolták, hogy azon városokban, ahol ki tudtak osztani (vagy kiosztanak, mint Pécsen a következő napokban) maszkokat a lakosságnak, ott a polgármester kapjon jogkört ezen védőeszközök kötelező viseléséről. 

Önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos kérdések

Egy kérdező arról érdeklődött, hogy van-e petíció amiatt, hogy a kormány az önkormányzatokat sápolja. Péterffy elmondta, igen, van petíció, amelyben arra kérik a kormányt, hogy legalább ne akadályozza az önkormányzatokat a védekezésben. A polgármester hozzátette, most sem tud arról beszámolni, hogy kapott volna a kormánytól a védekezésre pénzt. Egy másik kérdés kapcsán kifejtette, minden egyes pénzelvonás rosszul érinti a pécsi önkormányzatot, az idei évre számolt 480 millió forintos helyben maradó gépjárműadó a Tüke Busz éves városi támogatásának egyötöde. 

Az önkormányzat rengeteg intézkedést hozott és terhet bevállalt a lakosság és az intézmények védelméért, ezeknek a költségeit egyelőre az önkormányzat állta, máshonnan nem jött segítség. A kormány felé ezen költségek kompenzálását jelezni fogják. A PAPI-program is a kormány kötelezménye miatt lett létrehozva, ez jól működik és arra számítanak, hogy egyre többen fogják ezt igénybe venni. 

Arra is kitért egy kérdés kapcsán, hogy a városi cégek és intézmények járványhelyzetre való átállítása, az étkeztetések megoldása mind olyan teher, amit bevállaltak. Eddig a 150 millió forintot haladja meg a védőfelszerelések és fertőtlenítések és egyéb beszerzések költsége. 

A járványhelyzet kapcsán már elkezdték az idei költségvetés újratervezését, de mivel napi szinten vannak újabb kormányzati rendelkezések, ezért folyamatosan meg-megtorpan a munka. Idénre 100 millió forintnyi idegenforgalmi adóval számoltak, ez sem lesz meg, az ingyenes parkolás miatt pedig havi 60 millió forintos kiesése van az önkormányzatnak. Péterffy Attila úgy számolt, szerinte augusztusig ki fog tartani a járványhelyzet. Az iparűzési adó idei bevételének visszaesésétől tart a leginkább, ezek kivédésére és megoldására a helyi gazdasági szereplőkkel együtt gondolkodnak. 

Az ingyenes parkolás kapcsán még elmondta, reméli, hogy az innen kieső bevételeket a kormány megtéríti, mert a járványhelyzet miatt rendelte el a parkolás ingyenességét. 

Ha valaki segíteni szeretne, az a koronavírus elleni pécsi segélyalapnak utaljon, ennek számlaszámát a polgármesteri Facebook-oldalon meg lehet találni. 

Egy élelmiszerüzlet vezetője azt jelezte, hogy szombatonként nem tudják a korcsoportonkénti szétválaszt megoldani, ezért szeretnének polgárőrt, vagy közterület-felügyelőt kérni a helyszínre. Erre válaszul Péterffy Attila elmondta, az MJVSZ-en keresztül kérték a kormányt, hogy vonják vissza a korcsoportonkénti felosztást, mert úgy érzékelték, mérték, hogy ezzel azon idősek is éltek, akik korábban otthon maradtak, és a PAPI-rendszert használták. A javaslatra válaszul még hozzátette, erre nincs a polgárőrség és a közterület-felügyelet nincs arra felkészülve, hogy minden bolt előtt fenntartsák a rendet. 

Közbiztonság, egyebek

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a kertvárosi Csontváry utcai nagy élelmiszerüzlet előtt már nappal is problémát jelentenek az alkohollal élők és szerhasználók. Péterffy elmondta, a járványhelyzet miatt félbemaradt ennek és más, közbiztonságilag problémás területnek a gondok megoldása. A járványhelyzet után visszatérnek ezekre a problémákra, de most nincs kapacitásuk rá. Egy másik kertvárosi utcában a közvilágítás erősségét hozták fel gondként, erre a polgármester elmondta, ott már ötször javították a világítást, de meg fogják vizsgálni, hogy mi a probléma. 

Egy külföldi hallgató a rasszista incideneseket kérdezte, erre a polgármester úgy válaszolt, hogy a közösség tagjai elleni erőszak a magyar büntető törvénykönyv  alapján bűncselekmény, ilyen esetet vagy egyből a rendőrségnek, vagy egyetemi kapcsolattartójának kell jelezni. A város abban tud segítséget nyújtani, hogy összeköti a sértettet és a rendőrséget. A külföldi hallgatók is fognak kapni maszkot, mert minden pécsi háztartás kap kettőt. A külföldi hallgató arra is rákérdezett, hogy a koronavírus-fertőzöttek munkahelyét mikor közlik - Péterffy Attila elmondta, továbbra sem kapnak a koroanvírus-fertőzöttekre vonatkozó információt. 

A vásárcsarnoknál húsvét előtt sem nyitják meg a külső árusítóhelyeket, minden ilyen igényt a Pécsi Vagyonhasznosítóval kell egyeztetni - mondta el egy kérdésre a városvezető.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy a járványhelyzet miatt hogyan folyik az Árpád-iskola felújítása. A polgármester elmondta, folyik a munka, de a járványhelyzet miatt kérte a kivitelezőt, hogy a védőtávolságokat tartsák be. Egyelőre január vége a kivitelezés befejezésének dátuma, de ez a járványhelyzet miatt még változhat. 

Az online városinfó végén Péterffy Attila ismét megköszönte az egészségügyi, szociális ellátásban dolgozók, a közfeladatot ellátó és közszolgáltatást végzők munkaját is. Az egészségügyi dolgozóknak mától külön buszjárat indult. A polgármester kellemes húsvéti ünnepeket kívánt, és elmondta, hogy emiatt a következő héten csütörtökön lesz az online városinfó.

Forrás: Pécsi STOP