Idén is lesz csemeteosztás

2023. november 21. 14:31 2023. nov. 21. 14:31

A BIOKOM NKft. idén is ingyen hazavihető fákat biztosít a pécsieknek, melynek keretében a lakók a Városi Csemetekertből több mint 700 fát vihetnek haza és ültethetnek el.

Az akció időpontja: 2023. november 28-án, 29-én és 30-án 7:30 - 12:00.

Helyszín: Pécs, Nagyhídi utca, Városi Csemetekert

A fákat az Önkormányzat Pécs közigazgatási területére szánja, ezért lakcímkártya felmutatásával lehet elvinni azokat. Egy lakcímre maximum 3 fát lehet kérni.

Az elvihető fafajok listája az alábbi:

Tatárjuhar, Lepényfa-sárga levelű, Csörgőfa, Ezüsthárs, Páfrányfenyő, Barátcserje, Szivarfa, Vadgesztenye és egyéb cserjék.

A fenti növényfajok egyedei nem korlátlanul állnak rendelkezésre. Emiatt mivel 3 napig tart az akció 3 egyenlő részre osztjuk a növényanyagot a 3 napra, hogy minden nap lehessen kapni minden fajból.

A fák kb. 2 m magasak. A növényeket szabadgyökeres állapotban adjuk át, emiatt, ha autóval jönnek értük, akkor érdemes valamivel letakarni a belsejét, hogy ne kenjék össze azt a növények.

A szabadgyökeres növények ültetéséről:

Az átadott növényeket fóliazsákba csomagolt gyökérzettel vihetik el az érdeklődők. A növények az átvétel napját bírják ki ebben a zsákban (vízbe téve 3-4 napig még eltarthatóak), tehát az átvételi napon este ajánlott azokat elültetni. A fák esetén legalább 60x60x60cm-es ültetőgödröt szükséges ásni, még akkor is, ha gyökérzet kisebb méretű. Az ültetőveremben fellazított talajban sokkal jobban meg tud erősödni a gyökérzet, ezáltal hatékonyabbá válik a fa tápanyagfelvétele, és jobban fog fejlődni a növény. A talajba érdemes komposztált szerves trágyát, vagy komposztot tenni. A növényt olyan mélyre kell ültetni, hogy a gyökereket elfedje a visszahelyezett talaj, de a törzs része a talajfelszín fölött legyen.

Az ültetést követően a növényeket 40-50 liter vízzel alaposan be kell iszapolni. Még akkor is, ha a talaj, amibe ültetünk nedvesnek tűnik. Erre azért van szükség, hogy az ültetőverembe visszadobált ültetőközeg odamosódjon a fa gyökereihez.

A verembe visszadobott föld erős tömörítésére nincsen szükség. Azt betaposni nem szükséges. Érdemes viszont egy karóval, támrúddal stabilizálni a növényt.

 

 

Felelősségteljes faültetés:

Egy növényt akkor ültetünk el felelősségteljesen, ha olyan helyet választunk neki, amely megfelel az igényeinek. Emellett különösen fontos, hogy úgy telepítsünk fát, hogy embertársaink érdekeit nem hagyjuk figyelmen kívül. Pl.: ne telepítsük túl közel a telekhatárhoz, vagy más épülethez. Ne telepítsük légvezeték alá, vagy földkábel fölé. Ne telepítsünk olyan helyre, ahol a növény megnőve forgalomtechnikai gondot okoz majd. Amennyiben ezekre nem figyelünk oda, úgy a telepített fákat metszeni, nyesni, rosszabb esetben kivágni kellhet.

 

 

Forrás: Biokom