Paksi hűtővízmérés: a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

2019. augusztus 9. 09:27 2019. aug. 9. 09:27

Nem nyomoz a rendőrség a paksi hűtővízmérés után már, ami kapcsán Jávor Benedek EP-képviselő tett feljelentést környezetkárosítás miatt még tavaly szeptemberben. A hatóság még a tél végén megszüntették az eljárást, mert a hivatalos adatokból nem látszik, hogy átlépték volna a határértéket - tavaly pont ezen mérések pontosságát vitatta a képviselő.

Mint ismert, a tavaly nyári extrém hőhullám alatt derült ki a G7 cikkéből, hogy meghibásodott az Országos Vízügyi Szolgálat automatikus mérője a Paksi Atomerőműnél, amely arra hivatott, hogy a hűtőcsatornából a Dunába visszajuttatott víz hőmérsékletét monitorozza folyamatosan. Erre azért van szükség, mert a Duna vize a csatorna betorkollása utáni 500 méteren nem érheti el a 30 °C-ot a törvényi előírások miatt (az már jelentősen felmelegítené a Duna Paks alatti szakaszát és eléggé károsítaná a folyó élővilágát. Nem mellesleg ilyen esetben az atomerőművet is le kellene állítani).

A mérőműszer meghibásodása miatt azonban a hőhullám idején naponta egyszer, reggel hét órakor (a Duna akkor a leghidegebb) mértek mindössze. Akkor a legmagasabb hőmérséklet 29,88 °C lett, vagyis csak egy kicsivel maradt a határ alatt.

Az Átlátszó csapata saját méréseket végzett akkor a hűtővízcsatorna körzetében és nekik többször is 30 °C-nál magasabb eredmény jött ki. 

Jávor Benedek, a Párbeszéd párt akkor még európai parlamenti (EP) képviselője az eltérő mérési eredmények és a határérték többszöri túllépése kapcsán 2018. szeptemberében feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás miatt. Az eljárás azonban csak október végén indult el (veszélyeztetést eredményező környezetkárosítás bűntettének gyanúja miatt), miután a rendőrség még többféle adatot pluszban bekért Jávortól a feljelentés kiegészítéseként. 

Tavaly decemberben az eljárás még folyamatban volt, legalábbis akkor ezt válaszolta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a Pécsi STOP kérdéseire.

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény

Pár hete megint megkerestük a rendőr-főkapitányságot, akkor a következő választ kaptuk:

"A képviselő által tett feljelentés kapcsán a Paksi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte. Az ügyet a rendőrség lezárta, melyről a feljelentőt értesítette."

A válaszuk után megkerestük Jávor Benedeket is, aki megküldte a rendőrség határozatát, amely szerint a cselekmény nem volt bűncselekmény, ezért megszüntették az eljárást a volt EP-képviselő feljelentése ügyében még a tél végén. 

A határozat szerint Jávor feljelentése arra vonatkozott, hogy 2018.07.07. és 2018.08.27. között a Paksi Atomerőműnél a hűtésre használt Duna vízhőmérsékletének mérése nem történt meg, illetve az atomerőműből 

"a folyóba visszajutó hűtővíz hőmérséklete a jogszabályban meghatározottaktól eltérően a kibocsátási ponton a 33°C-ot meghaladta, és onnan a folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvényben több napon át meghaladta a 30°C-ot és ezzel valószínűsíthető, hogy a Duna vízét jelentős mennyiségű hőszennyezéssel veszélyeztette."

A határozatban olvasható, hogy a nyomozás során az eljáró Paksi Rendőrkapitányság "több hatóságtól, hivataltól és gazdálkodó szervezettől" szerezte be a szükséges adatokat (hogy melyektől, arra nem térnek ki a dokumentumban, de valószínűsíthetően az atomerőmű és az Országos Vízügyi Szolgálat köztük lehet).

"A rendeletben meghatározott szelvényben a vízhőmérséklet mérésének tudományos módszerét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék által készített tanulmánya - A Paksi Atomerőmű hőterheléséhez kapcsolódó üzemviteli rendszer továbbfejlesztése és az elkeveredés javításának vizsgálata - tartalmazza. 

A kidolgozott mérési és értékelési módszer validálása során igazolódott, hogy a melegvíz csóva maximális hőmérséklete - tapasztalati eloszlást feltételezve 95 %-os konfidenciaszinten - megbízhatóan meghatározható. 

A fenti vízhőmérséklet mérési módszer alapján meghatározott különböző mérési mélységekben mért több mint 1000 mérési adat statisztikai módszerrel végrehajtott értékelése alapján a melegvíz csóva maximális hőmérséklete a megjelölt időszakban egyszer sem érte el a 30°C-ot, a legnagyobb maximális vízhőmérséklet 29,88 °C volt"

- olvasható a határozatban.

Ezek alapján a hatóság arra a megállapításra jutott, hogy mivel a megadott határértékeket betartották, így nem veszélyeztették semmilyen mértékben a Duna élővilágát. 

"A nyomozás során beszerzett adatok alapján a Paksi Atomerőmű működésével összefüggésben a környezetet vagy a természetet károsító esemény nem merült fel"

- zárul a határozat érdemi része. 

Jávor Benedek megkeresésünkre még közölte, nem látja értelmét annak, hogy fellebbezéssel éljen ezek után.

Forrás: Pécsi STOP