Két hét alatt öt megyében végzi el a PTE a koronavírus miatti reprezentatív szűrővizsgálatot

2020. április 30. 18:09 2020. ápr. 30. 18:09

Öt megyében - Baranya, Somogy, Tolna, Zala, Vas - fog reprezentatív szűrővizsgálatba kezdeni májustól a Pécsi Tudományegyetem, hogy pontos képet kapjanak az új koronavírus-fertőzés elterjedéséről. A cél a vírus elleni védekezés minél hatékonyabbá tétele, ezért a másik három orvostudományi egyetem az ország más területein hajtja végre a mintavételt, amire a KSH által kiválasztott embereket hívják be.

Interjút készített az Univ Pécs dr. Sebestyén Andorral, a PTE Klinikai Központ vezetőjével abból az apropóból, hogy május 1. és 14. között a négy orvostudományi egyetem (a PTE mellett a szegedi, debreceni és a Semmelweis Egyetem) reprezentatív szűrővizsgálattal egybekötött kérdőívvel vizsgálja meg az ország lakosságát (nem a teljeset, hanem statisztikai alapon kiválasztottakat) a koronavírus-fertőzés kapcsán. A PTE Baranya mellett Somogyban, Tolnában, Zalában és Vasban végzi majd a munkát.

"A kutatás célja pontos információt szerezni a koronavírus-fertőzés elterjedtségéről keresztmetszeti képen. Az év folyamán többször is elvégzendő szűrővizsgálat a járvány, a fertőzések dinamikájáról is értékes információkat biztosít. A levett mintákból PCR vizsgálatokkal megállapítjuk a vírus esetleges jelenlétét a szervezetben, illetve további vizsgálatokkal az immunrendszer válaszáról is kaphatunk információkat, melyek összességében az ország átfertőzöttségéről adnak képet"

- foglalta össze dr. Sebestyén a kutatás lényegét, mely szerinte a járvány minél hamarabbi leküzdésében is segítséget nyújthat, emellett a megalapozott tudományos döntéseket is támogatja az eredmény.

A kutatásban azok vehetnek részt, akik a szűrővizsgálatra meghívót kaptak. A mintavételben résztvevőket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) határozta meg országosan, regionálisan és életkorra kiterjedően (a 14 éven aluliak és az idősotthonok lakói nem részei a felmérésnek). 

A PTE Klinikai Központ elnöke kihangsúlyozta, hogy fontos a meghívottak minél nagyobb részvétele, tehát akik megkapják a meghívást erre a kutatásra (ez a KSH-tól fog érkezni tájékoztató levélben, ügyfélkapun keresztül, illetve telefonon), azok menjenek is el rá, mert egyrészről megtudhatják, hogy elkapták, vagy átestek-e már a fertőzésen, másrészről pedig nemcsak magukat, hanem egy egész csoportot is képviselnek. A vizsgálattal a járványügyi intézkedések minél pontosabb meghozatalához tudnak hozzájárulni.

A szűrővizsgálatra legalább két dátum fog szerepelni a meghívóban, a vizsgálat ajánlott helyszíne a bejelentett lakhelyhez közeli kórház vagy önálló szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelő lesz, egyes településekre azonban szűrőbusszal mennek ki, de az is előfordulhat, hogy az Országos Mentőszolgálatot is bevonják. 

"Maga a vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrgaratból pálcikával vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, online módon is kitölthető, de a szűrővizsgálat során is elvégezhető"

- mondta el dr. Sebestyén Andor az interjúban.

A PTE közel 10 mobilegységgel fogja végezni a két régióban a szűrést, amibe a helyi egészségügyi intézmények is besegítenek.

További részleteket a KSH honlapján lehet megtalálni a szűrővizsgálatról.

Forrás: PTE/Pécsi STOP