Kormányinfó: meccset lehet tartani, a fesztiválok még kérdésesek

2020. július 16. 12:30 2020. júl. 16. 12:30

Gulyás Gergely miniszter szerint az alkoholfogyasztás a döntő különbség egy koncert és egy focimeccs között. Július végén hozhat döntést arról a kormány, hogy augusztus 15 után lehet-e nagyobb zenei rendezvényeket tartani. Az augusztus 20-ai tűzijátékok elmaradnak.

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI híre szerint.

Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban. A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

Az Index cikke szerint a miniszter arról beszélt a kormányinfón, hogy a tisztifőorvos és az operatív törzs döntött úgy, hogy a korlátozó intézkedések érvényben maradnak, ezért sem lesznek a bertervezett Szent István-napi ünnepségek. 

Gulyás Gergely arra is kitért, hogy még nem született arról döntés, mit kezd a kormány a tűzijátékra elkülönített pénzzel (ami több milliárd forintos összeget jelent), de hozzátette, hogy az ünnepségek többet hoztak volna az államnak, mint amennyibe kerültek volna. 

A miniszter azt is elmondta, hogy augusztus 15-ig maradnak a korlátozások az 500 főnél nagyobb rendezvényekre, viszont a továbbiakról csak július 29-én döntenek. 

A cikk szerint így több fesztiválnál is rezeg a léc, holott korábban ezeket már az eredeti időpontjuk helyett augusztus végére szerveztek át (például Baranyából a Fishing On Orfű, illetve az Ördögkatlan Fesztivál, amely októberre került át) a járványhelyzet kapcsán hozott korlátozó rendelkezések, így az augusztus 15-ei határidő miatt (korábban ugyanis a kormány azt kommunikálta, hogy ezen dátum után lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani). Amennyiben a kormány július végén úgy dönt, hogy augusztus 15. után is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát a szabadtéri rendezvényeknél, az a fesztiválokat szervezőknek fog fájni.

A cikk szerint Gulyás miniszter úgy látta, hogy több érv szól maellett, hgy ne enyhítsenek július végén sem. ha viszont augusztus végéig sem változik a járványhelyzet, akkor a kormány be tud vezetni olyan támogatási programot, ami a magyar zeneipart támogatja.

"Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás"

 - érvelt az Index cikke szerint Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy meccseket lehet tartani, de szabadtéri rendezvényeket nem. Hozzátette, hogy emiatt kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a rendezvényeken, és kontaktus szempontjából egy meccs kevésbé rizikós, mint egy koncert. (A meccseken 5 százalék alatti alkoholtartalmú italokat lehet kapni, például sört.)

"Az Index kérdésére Gulyás azt is mondta, a szektorban nem a nagyzenekaroknak van a legnagyobb megélhetési problémája járványban, mert kiadnak például lemezeket is. Olyan támogatási programot tervez a kormány, ami nem csak a nagyoknak, de a kicsiknek is segít, tehát segítséget azok kapnak, akik a szórakoztatóiparban komoly károkat szenvedtek, ismételte el. Teljes kártalanításra nincs lehetőség, nehéz a méltányos elosztási rendszer, de azon vannak, hogy enyhítsék a károkat"

- olvasható a cikkben.

 

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Forrás: Pécsi STOP/Index/MTI