Közleményben esett egymásnak a Fidesz és a pécsi városvezetés a szociális dolgozók támogatása kapcsán

2020. július 16. 18:06 2020. júl. 16. 18:06

A pécsi Fidesz szerint az egyszeri nettó 25 ezer forint helyett 50 ezret kellene adnia az önkormányzatnak, és ezt a járványhelyzet alatt önkéntesként dolgozó óvodai dolgozóknak is meg kellene kapnia. A városvezetés szerint viszont a Fidesznek köszönhetően 8,54 milliárdot kell idén év végéig visszafizetnie a városnak, és a helyi Fidesz felelőtlenül és fedezet nélkül ígérget ismét.

Beindult az adok-kapok a pécsi szociális dolgozók támogatása körül. A városvezetés egyszeri nettó 25 ezer forintos támogatást szavazott meg a július 15-ei rendkívüli közgyűlésen, a Fidesz viszont egy módosító indítvánnyal élt az ülésen, hogy ezt az összeget emeljék meg 50 ezer forintra, és azon óvodai dolgozók is részesedjenek ebből, akik részt vettek a PAPI-programban.

Schmuck Roland szocialista bizottsági elnök a közgyűlésen elmondta, az óvodai dolgozóknak van cafetériája, míg a szociális dolgozóknak nincs, ezért döntöttek csak az ő támogatásukról, ami azért ennyi, mert a várost terhelő, és idén év végéig visszafizetendő 8,54 milliárd forintos kormányhitel mellett ennyit tudtak betervezni. A közgyűlésen az is elhangzott a városvezető koalíció politikusaitól, hogy a Fidesz országos szinten nem támogatta a szociális dolgozókat, mivel nekik nem szavazták meg azt az egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást, amit az egészségügyi dolgozók megkaptak.

Csütörtökön a Fidesz közleményt adott ki - ezt lapunk nem kapta meg, mint ahogy a sajtótájékoztatóikra szóló meghívót sem szokták megküldeni -, amelyben újra felhozták a szerdai közgyűlésen elmondott ötletüket, és azt írták, hogy

"valódi és teljes körű elismerésre azonban továbbra sem számíthatnak a védekezésben résztvevő pécsiek a városvezetéstől."

Erre válaszul adott ki csütörtökön egy közleményt az önkormányzat, amelyben az olvasható, hogy megdöbbenve olvasták a Fidesz közleményét, amely 

"azt sugallja, hogy a város jelenlegi vezetése nem támogatja a szociális szférában dolgozó pécsieket."

A városházi közlemény szerint a városvezetés két ütemben összesen 27 millió forintos támogatást szavazott meg az önkormányzat szociális rendszerében dolgozók számára munkájuk elismeréseképpen.

"Ki kell emelnünk azt is, hogy az önkormányzat a járvány okozta válság nehézségeivel dacolva megtartotta az intézményeiben dolgozók béreit, hiszen például az óvodai, bölcsődei dolgozók önkéntes munkája is óriási segítség volt a veszélyhelyzet idején.

A pécsi Fidesz ezzel az arcpirító közleménnyel próbálja a szőnyeg alá söpörni azt a jegyzőkönyvekkel is alátámasztható tényt, hogy ők valóban nem szavazták meg azt a 20 millió forintos támogatási keretet, amelyet az idősotthonok elhivatott dolgozóinak adott a városvezetés.

A Fidesz politikája láthatóan semmit nem változott Pécsett tíz év alatt: maradt a nagyotmondás és a felelőtlen, fedezet nélküli ígérgetés. Ez vezetett oda, hogy 2014-ben a magyar kormány átvállalta a pécsi önkormányzat teljes adósságát, az előző városvezetés csak a működési hiány kapcsán mégis 8,5 milliárd forintnyi terhet hagyott hátra"

- áll az önkormányzati közleményben.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP