Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoznak a harkányi választópolgárszám-növekedés ügyében

2019. szeptember 21. 09:25 2019. szept. 21. 09:25

A tavalyi országgyűlési választás óta furcsán megugrott a harkányi választópolgárok száma. A jegyző ezt a városka vonzerejével és adóelkerüléssel magyarázta, a helyi ellenzéki polgármesterjelölt azonban feljelentést tett. A Siklósi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoz.

Mint ismert, még augusztus közepe előtt számolt be arról lapunk, hogy furcsán megnőtt a tavalyi országgyűlési választás óta a harkányi választópolgárok száma, a valasztas.hu adatai szerint ugyanis 3743 főről uszkve 16 hónap alatt 4157 főre nőtt a választók száma (a létszámból nem vettük le az átjelentkezőket és egyebeket).

Akkor lapunk megkereste a harkányi jegyzőt, dr. Markovics Boglárkát, hogy mi az oka a kiugró növekedésnek. A jegyző szerint minden rendben van a kiugró növekedéssel, bár az okát nem tudta megmondani, mindenesetre válaszában arról írt, hogy népszerű a település, és hogy a víkendtelepen - ahol a legnagyobb a növekedés - egyre többen jelentkeztek be, mert ezzel elkerülhetik az adózást a házaik után. 

Az már a Népszava augusztus végi cikkéből derült ki, hogy a helyi ellenzéki polgármesterjelölt Varga László (aki 2014-ben méga Fideszt támogatta helyben) feljelentést tett az ügyben okirathamisítás miatt - mert szerinte voksturizmus állhat a háttérben -, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság befogadott és a Siklósi Rendőrkapitányságot jelölte ki az ügy lefolytatására. A lapnak megszólalt a jelenlegi és újrázni kívánó fideszes városvezető Baksai Tamás, aki azt állította, örül a nyomozásnak, mert azzal bebizonyosodhat, hogy ellenzéki kihívója feltételezése alaptalan.

A Pécsi STOP szeptember 20-án kereste meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy tart-e még az eljárás az ügyben, és történt-e már gyanúsítás (és ha igen, hány fővel szemben, milyen bűncselekmény gyanúja kapcsán). 

A rendőrségtől az alábbi választ kaptuk:

Tájékoztatjuk, hogy az Ön által kérdezett esettel kapcsolatban feljelentés alapján a Siklósi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, amelynek részleteiről bővebb felvilágosítást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban adni.

A közokirat-hamisítás a 2012-es új Büntető Törvénykönyv (Btk) szerint közbizalom elleni bűncselekménynek számít.

A törvény 342. paragrafusának első bekezdése szerint aki

a) hamis közokiratot készít, vagy közokirat tartalmát meghamisítja,

b) hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt elzárással büntetendő.

A 343. paragrafus első bekezdése szerint az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve

a) hamis közokiratot készít,

b) közokirat tartalmát meghamisítja, vagy

c) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba,

bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) E paragrafus rendelkezéseit a külföldi állam igazságszolgáltatási vagy bűnüldözési feladatot ellátó hatóságának a törvény alapján Magyarország területén eljáró tagjára is megfelelően kell alkalmazni.

- olvasható a törvényben.

Forrás: Pécsi STOP