Lemond Nyőgéri a gazdasági bizottság elnökségéről

2019. november 11. 10:00 2019. nov. 11. 10:00

November 14-gyel lemond a pécsi önkormányzat gazdasági bizottsági elnöki pozíciójáról Nyőgéri Lajos - jelentette be közleményben a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakció hétfő délelőtt, válaszul arra, hogy a napokban kiderült, három olyan céget szüntettek meg kényszertörléssel az elmúlt években, ahol a szocialista politikus cégvezető, tulajdonos vagy résztulajdonos volt.

A cégeket 2016 végén szüntették meg, emiatt a volt szocialista városi elnök sem cégvezető, sem vezető tiszségviselő nem lehet még két évig - írtuk múlt csütörtökön a Szabad Pécs nyomán. Nyőgéri Lajos akkor úgy nyilatkozott, a volt cégek kapcsán hibáztak, ő is és egy másik személy is, vállalta a felelősséget, minden ügyet rendezett. Mivel azonban az ügy nincs összefüggésben a képviselői munkájával, nem mond le, jogilag sem aggályos a helyzet, a cégvezetéstől tiltották el, nem a képviselőségtől. Nyőgéri lemondását Péterffy Attila polgármester sem tartotta indokoltnak.

A Fidesz csütörtök délután nyílt levélben aggodalmaskodott a helyzet miatt, szerintük Nyőgérinek vagy mennie kell önként a bizottság éléről, vagy a pártoknak kell visszahívni. 

Mindezek után hétfő délelőtt közleményt adott ki a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakciója. Mint írták, az elmúlt napokban higgadtan áttekintették és értékelté a Nyőgéri Lajos gazdasági bizottsági posztja körül kialakult helyzetet.

"Pécs vezetésére nehéz évek várnak, rengeteg a megoldandó probléma, nyomasztóak az elmúlt tíz év ránk maradt terhei. A ránk váró közös munkát a Mindenki Pécsért-MSZP frakciója nem kívánja egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet, egyetlen ember életében évekkel ezelőtt bekövetkezett történések miatt. A frakció Nyőgéri Lajossal – aki a frakció vezetője – teljes egyetértésben ezért úgy döntött: a politikus nem dolgozik majd az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökeként a közeljövőben, ezért november 14-i hatállyal lemond a bizottság elnöki posztjáról."

- írták. Nyőgéri helyét a közgazdász, egyetemi adjunktus dr. Schmuck Roland veszi át, aki 2010-2014 között a város közgyűlésében politizált MSZP-s képviselőként. Schmuck a Pécsi Tudományegyetemen tanít is, itt védte meg doktori disszertációját is.

 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP