Már megszokott módon sumákol a Fidesz - nyilvánosak a pécsi képviselők vagyonnyilatkozatai

2024. február 6. 17:21 2024. feb. 6. 17:21

Mostantól bárki átfuthatja a pécsi képviselők vagyonnyilatkozatait, ugyanis azok nyilvánosak. Akad azonban olyan politikus, aki már jóval a határidő után sem tett eleget a feladatának és még mindig nem publikálta a dokumentumát. Míg Péterffy Attila nyilvánosságra hozta saját oldalán is a vagyonnyilatkozatát, addig a Fidesznél megy a takargatás, a másítás és a rejtőzködés.

Péterffy Attila nem is olyan régen szokatlan lépésre szánta el magát, amikor saját vagyonnyilatkozatát hozta nyilvánosságra és elemezte bejegyzésében. Nemcsak az aktuális, hanem az 2019 októberi megválasztásától 2023 decemberéig terjedő időszak bevallásait is közzétette a polgármester saját oldalán. Olyannyira szokatlan és egyedülálló eset, hogy ehhez még csak hasonló sem történt polgármesterek, sőt, politikusok körében a közelmúltban.

A kormánytagoknak, képviselőknek és közjogi méltóságoknak évente január 31-ig kell leadniük és nyilvánosságra hozniuk vagyonnyilatkozataikat a magyar szabályozás értelmében. Pécsett nem egyedülálló az eset, hogy a Fidesz sumákol, el is áruljuk, hogy miért: a dokumentumokban szereplő tételeket a hatóságok nem ellenőrzik, így a politikusok kis túlzással bármit beleírhatnak a vagyonnyilatkozataikba. Ezért egy-egy kihagyott tétel simán beleférhet. Kővári János tavaly például egy mindössze havi 350.000 forintos jövedelmet nem írt bele a dokumentumába "véletlenül". Ebben az évben a "sosem nem ültem a FIDESZ-ben" képviselő 200.000 ft-os többletről számolt be, amit egy olyan tevékenységért markolhat fel havonta - fogalmazzunk finoman - nem végez megfelelően. Ezt az összeget a fideszes vezetésű Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökségtől kapja.

Érdemes megemlíteni, hogy Hencsei Zsolt (Tiszta Kezek Frakció) az elmúlt évben szinte megduplázta a bejelentett jövedelmét. Míg 2022-ben havi bruttó 360 ezer forintot jelentett be, addig 2023-ban már 650 000 forintot kapott saját épületgépészeti cégétől. Micsoda véletlen, hogy mióta kilépett a városvezető frakcióból, azóta több megbízatást kap a cége. Tehát üzleti téren is sikeresnek mondható a képviselő, nem csupán a közgyűlési munkájában. Ő 2023-ban összesen 42 alkalommal szólalt fel és olvasott fel olyan kérdéseket, amelyekkel kellemetlen helyzetbe próbálta hozni a városvezetést. Ezzel szemben a teljes 2022-es év során mindössze három napirendi ponthoz szólt hozzá - írja a Mecseki Müzli. Hencsei Zsolt frakciótársa, Bognár Szilvia vagyonnyilatkozatából kimaradt az a 10 milliós támogatás, amit a VCA-támogatásból kaparintott meg.

,,A 2022-ben alapított Tiszta Kezek Egyesület legalább 3 millió forintot, míg a Másképp A Közéletben Egyesület legalább 7 millió forintot fordíthat a céljaira. Előbbi szervezet neve lényegében az ellenzéki városvezetést otthagyó politikus frakcióját, míg utóbbi Bognár Szilvia 2022-es választási kampányában használt szlogent idézi"

Mindeközben egy valódi munkát végző, értelmi fogyatékossággal élő emberek segítésével foglalkozó pécsi egyesület mindössze 300 ezer forint támogatást kapott a Fidesz-kormány által életre hívott központi városi civil alapból.

Az biztos, hogy a 2023-as év egyik legnagyobb anyagi haszonlesője a Sok Millióval Teletömött Kezek frakció, ahol az egyik képviselő a fideszes támogatásokat markolja fel, míg a másiknak a munkái hirtelen gyarapodnak. Micsoda véletlenek...

A városházi képviselők friss vagyonbevallásai megtalálhatók ITT, kivéve Kamarás Péter (KDNP) nyilatkozatát, amely nem érhető el az oldalon. Vajon milyen takargatni valója van a képviselőnek? Lehet, hogy ezért nem áll meg soha válaszolni a kérdéseinkre?

Jól látható a szélső oszlopban a "Részletek" felirat, melyre kattintva elérhetőek
a vagyonnyilatkozatok

 

Dr. Kamarás Péter esetében (egyetlen pécsi képviselőként) ez az oszlop teljesen üres

 

Forrás: Mecseki Müzli