Kővári kommentben válaszolt, de alaposan helyretették

2023. július 24. 10:45 2023. júl. 24. 10:45

Hosszú várakozás után megérkezett a válasz. A bicsérdi akkumulátorgyárral kapcsolatban Hoppál Péter továbbra sem hajlandó nyilatkozni, Csaba István nyílt levelére viszont Kővári János reagált. Igaz, mindezt nem hivatalos formában, hanem Facebook oldalunkon, kommentben.

A bomba akkor robbant, amikor a debreceni vízellátás kritikus helyzetbe került és erre hivatkozva az a döntés született, hogy leállíthatják az akkumulátorgyár építését. Ez még önmagában nem érintette közvetlenül a pécsieket, de miután Péterffy Attila és a Pécs Jövője frakciószövetség egyértelműsítette, hogy nem hagyják, hogy a pécsi lakosság egészségére veszélyes akkumulátorgyár épüljön, meglepő bejelentést tett Hoppál Péter, hogy ipari parkot alakítanak ki bicsérdi központtal. Ezt követően Csaba István, pécsi önkormányzati képviselő írt nyílt levelet Hoppál Péternek, hogy nyugtassa meg azzal a baranyai lakosságot, hogy nem akkumulátorgyár építését tervezik a területen.

Van néhány fideszes panel, amit visszamondhatott volna Hoppál Péter, ő azonban válaszra sem méltatta a pécsieket. Neki most fontosabb ügynek bizonyult Tusványoson haknizni, minthogy a pécsiek érdekeit védje. De nyilván mit várhatunk egy elvileg Pécset képviselő politikustól...

A bevett panel, amiket ilyenkor mondani szoktak:
Az aduász: "Az akkumulátorgyár munkahelyeket teremt." - Gyorsan fel is tenném a kérdést, hogy vajon mennyi időt fecséreltek arra, hogy felmérjék, hogy Bicsérden mekkora igény van ezekre a munkahelyekre? Ha például nincs megfelelő képesítés ezekre a feladatokra, akkor ismét csak a Fülöp-szigetekről érkező munkásoknak lesz ez egy jó lehetőség a munkavállalásra? Ezen túl...mit ér néhány munkahely, hogy ha termőképtelenné teszi a talajt, károsítja az ivóvizet, de súlyos egészségügyi gondokat okoz a környéken élőknek, sőt még magzatkárosító hatása is van? Ezek után hogy tudna a Fidesz elszámolni a lelkiismeretével?

Mindez Hoppál Pétert egyáltalán nem izgatja. Csaba István viszont továbbment a válaszért és nyílt levelet írt Kővári Jánosnak is - "Hátha Hoppál Péterrel ellentétben Önt legalább egy kicsit érdekli a pécsiek és Pécs környékén élők jövője" - jeligével.

És a válasz megérkezett. A pecsistop.hu Facebook bejegyzése alatt, kommentben.

Nézzük is meg gyorsan mit jelent a nyílt levél: Nyilvánosság előtti közzétételre szánt, többnyire közérdekű témát megfogalmazó vagy közérdeklődésre számot tartó magánlevél. - ennek okán teljesen rendben van formailag a levél, ugyanis pontosan az a nyílt levél, amit Csaba István írt. Ezzel Kővári János első mondatának első fele máris értelmét vesztette. Na de utána jön a legpikánsabb rész:

"...nem tudok akkumulátorgyár építéséről."

Már is megnyugodtunk, nem igaz? Kővári János nem vette a fáradtságot, hogy körbetelefonáljon, és megkérdezze a fideszes barátait, hogy terveznek-e akkumulátorgyárat Bicsérden, csak hasraütés-szerűen leírta, amit elvileg látni szeretne a nép. A megyei önkormányzat által szponzorált "fejlesztési biztosnak" gyakorlatilag fogalma sincs, hogy mi történik a területen. Ebből a válaszból pont az jön le, amitől féltjük az egészségünket: egyszerűen senkinek nincs beleszólása. Hoppál Péter simán elintézheti, hogy épüljön akkumulátorgyár és erről még egy fejlesztési biztost sem kell tájékoztatni, gond nélkül dönthetnek a feje fölött. Ezzel a válasszal pedig nem mellesleg ígéretet sem tett, hogy nem fog épülni akkumulátorgyár. Ha esetleg mégis, akkor mossa kezeit. Ez a bekezdés röviden össze is foglalja, amit a Fideszről tudni kell.

Ha figyelmesen tovább olvassuk, jön az a rész, hogy ki és mit adott el a haveroknak. Az ilyen részeknél szokott eljönni az a rész, amikor már kínjában nevet az ember. Abban az országban haverozunk, ahol a leggazdagabb emberek mind a miniszterelnök rokonai és barátai. Ahol minden építkezést Mészáros vagy Garancsi cége nyer meg, ahol az összes autópályadíj Szíjj zsebében landol, ahol az egész magyar piacot a Mol uralja, vagy ahol a fideszes városvezetés két csőd után is hitelt kap az államtól, hogy ne fulladjon bele a pocsolyába. És ez csak néhány a sok közül...

Az utolsó, ami mindenképp megér egy reakciót (és amiről olvasóink nem tettek említést) az az, hogy

"Az önök városvezetése mindehhez vajmi keveset tesz hozzá. Alkalmatlanságukat levelezéssel palástolják, tettek helyett szájkaratéban jeleskednek!"

És igen, ezt leírta az az önkormányzati képviselő, aki egy érdemi választ sem tudott egy eldöntendő kérdésre adni. Az a képviselő, aki 2 évtizede bent ül a közgyűléseken és egyetlen érdemi fejlesztést sem tudnak a neve és az arca mellé társítani, pedig már fejlesztési biztos lett belőle. Az a képviselő, aki hosszú percekig vergődik a közgyűlésen, hogy amit a mostani városvezetés megvalósít, az bizony az ő ötlete volt. Az a képviselő, aki hosszú perceken keresztül beszél a semmiről, hogy azt a benyomást keltse, hogy ott csinál valamit, ha már máshol teljesen alkalmatlan mindenféle feladat ellátására.

Persze olvasóinknak is megvan a véleményük a válaszról, aminek hangot is adtak Kővári János kommentje alatt. A fejlesztési biztos pedig kétségbeesetten vitába szállt a kommentelőkkel. Kevés sikerrel.

Ez volt az a pont, amikor Kővári János nem engedte el a "vitát" és harcba szállt a kommentelőkkel:

Valóban profin terel, de a kommentelők ezt sem vették be, sőt, még több embert magára haragított a ferdítésével:

És akkor következzen mindenki kedvence, amin már tényleg minden olvasónk csak nevetni tudott:

Ám itt még mindig nem ért véget a történet, ugyanis Csaba István, MSZP-s képviselő is letette névjegyét a kommentszekcióban és az eddig feltett, de válaszra nem méltatott kérdéseivel tette helyre a dolgot:

Végül, de nem utolsó sorban, Kővári János megpróbálta a cenzúrát is ránksütni, ami köztudottan az ő terepük. Egy nappal a válasza után, szintén a Pécsi STOP kommentjei között akadtunk erre az írására:

Nos, lehoztuk. Ami viszont a legérdekesebb ebben a témában, hogy nem is kell olyan nagyon sok időt eltölteni azzal, hogy utánanézzen az ember, hogy akkor ha ilyen vádak érik lapunkat, akkor vajon a lakájmédia hogy hozza le ezeket a híreket. A válasz pedig az, hogy sehogy. A Bamán és a Pécs Aktuálon is durván elferdítve a valóságot jelent meg egy-egy írás, de Csaba István nyílt levelét előbbin például olyannyira elhallgatták, hogy egyetlen mondatot idéztek tőle. Utóbbi felületén kizárólag a Hoppál Péternek írt nyílt levél található meg. Az már persze elhallgatásra került, hogy Hoppáltól nem érkezett válasz, Kővári Jánostól pedig egy kis üres fecsegésre futotta, de érdemi választ a mai napig nem tudott adni, csak olvasóinknak hazudozott.