Sok millióval teletömött kezek

2023. december 17. 11:00 2023. dec. 17. 11:00

A K-Monitor összegzése alapján írt cikket a Telex arról, hogy milyen állami támogatást kapnak a Fidesz-kormány által létrehozott központi Városi Civil Alapból pécsi szervezetek. A cikk alapján elmondható, hogy jól jövedelmező álellenzékinek és álfüggetlennek lenni, mert akkor dől a lé. A magát függetlennek eladni próbáló Pécs Aktuállal szimbiózisban működő egyesületek, az állelenzéki Bognár Szilviához köthető egyesületek és a Kővári-féle ÖPÉ-hez köthető szervezetek összesen több tízmillió forintnyi állami támogatást kapnak.

Korábban több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy a Fidesz hogyan próbálja meg átverni a hatalom megszerzése érdekében pécsieket álcivilekkel, álellenzéki képviselőkkel és álfüggetlen hírportálokkal.

Ebben a cikkben mindent megtalálnak erről a témáról: Folytatódik a pécsi Fidesz-botrány: álellenzékiek, álcivilek az álfüggetlen hírportálon

Most újabb betekintést nyerhettünk a rendszer működésébe: a K-Monitor nemrég összeszedte, hogy az egykori, a civil szervezetek támogatására hivatott Norvég Alap helyett a Fidesz-kormány által létrehozott Városi Civil Alapból hogyan támogatják a Fideszhez köthető szervezeteket. 

A Telex a támogatott pécsi szervezetekről írt cikket, ami számos újabb érdekességről rántja le a leplet. Ilyen, hogy igencsak jól szerepeltek Pécsett is a Fideszhez köthető szervezetek.

Tiszta Kezek - Sok Millióval Teletömött Kezek  

Korábban többször írtunk már a korábbi DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia ténykedéséről. Ő az, aki a városvezetésből kiugrott, áruló képviselőkkel megalakította a "Tiszta" Kezek Frakciót, akik elvégzik a piszkos munkát a Fidesz helyett a pécsi közgyűlésben, és akár még alá is kérdeznek a fideszes frakcióvezetőnek, ha a szükség úgy hozza, hogy felmondhassa a fideszes propagandát.

Közös akciójukra volt példa az is, amikor december elején meg akarták bénítani a pécsi közgyűlés működését, és a Tiszta Kezek Frakció képviselői a fideszes képviselőkkel együtt, nagy együttműködésben, kéz a kézben, egyszerre vonultak ki a városháza díszterméből. Mindezt tették úgy, hogy Pécs és a pécsiek számára fontos, jelentős ügyekről kellett döntést hozni. Végül nem sült el jól ez a közös akciójuk sem.

Frakciójuk két tagja, Bognár Szilvia és Hencsei Zsolt a 2022-es országgyűlési választáson is elindultak az előválasztáson győztes közös ellenzéki jelöltekkel szemben, ezzel is érdekes módon a Fidesz jelöltjét segítve, hiszen elveszett néhány százaléknyi ellenzéki szavazat, azoké, akik rájuk szavaztak.

Korábban foglalkoztunk azzal is, hogy a Fidesz milyen segítséget nyújtott nekik a kampányukban:

Sokan tűnődhetnek Önök közül is azon, hogy vajon miért érte meg ezeknek a jelentéktelen, szürke képviselőknek a városvezetésből való kiugrás. Mára már kiderült, hogyha az árulókat nem is, de az árulást igencsak megfizeti a Fidesz.

Bognár Szilvia két szervezete is szép summát, összesen nagyjából tízmillió forintnyi állami támogatást kap a Fidesz-kormány által létrehozott központi Városi Civil Alapból. 

,,A 2022-ben alapított Tiszta Kezek Egyesület legalább 3 millió forintot, míg a Másképp A Közéletben Egyesület legalább 7 millió forintot fordíthat a céljaira. Előbbi szervezet neve lényegében az ellenzéki városvezetést otthagyó politikus frakcióját, míg utóbbi Bognár Szilvia 2022-es választási kampányában használt szlogent idézi" - írja a Telex.

Nem lennénk meglepve, ha nagy csinnadratta közepette a Tiszta Kezek a 2024-es önkormányzati választáson is indulnának, ezzel ismét kedvezvén a pécsi Fidesznek, a pécsiek érdekeit figyelmen kívül hagyva, hiszen az ellenzéki szavazók megosztásával próbálhatnak szavazatokat elvenni a városvezetéstől, ahogyan azt 2022-ben, az országgyűlési választásokon is tették.

A magát függetlenként eladni próbáló, fideszes propaganda hírportálhoz, a Pécs Aktuálhoz köthető szervezetek is szépen kaszáltak

Nemcsak Bognár Szilviáék kapnak szabad szemmel is igencsak jól látható támogatást. A Telex azt írja ,,több, a korábbi kiírásoknál is nyertes szervezet van a csúcstámogatottak között: ilyen a kormánypárti Pécs Aktuállal szimbiózisban működő Agytörő Egyesület (10 millió forint) és a Bio Város Egyesület (10 millió forint)."

A Pécs Aktuál az a hírportál, amelyik próbálja magát buborékon túli, független hírportálként eladni, miközben szépen becsomagolva, a pécsi Fidesz hazugságait terjeszti. Ennek a hírportálnak a munkatársa a volt fideszes polgármester, Páva Zsolt egykori kampányfőnöke is, K. Gergely, akit korábban jogerősen elítélték nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, és akinek érdekeltségeihez különböző szerződések nyomán 2009 és 2014 között 73 millió adófizetői forint vándorolt a fideszes városvezetés idején a pécsi önkormányzattól és cégeitől, de még a sógornője vezette cég is kapott 12 milliót.

 

,,Azonban a Pécs Aktuált is kiadó cégcsoport közelében további források is landoltak. Az ugyanarra a címre bejelentett Magyar Garabonciás Alapítvány (10,9 millió forint) és a Z Nemzedék Alapítvány (7 millió forint) egyértelműen ehhez a körhöz köthető. Ahhoz a hálózathoz, amelyiket Páva Zsolték idején, azaz 2019-ig százmilliós nagyságrendben láttak el megbízásokkal pécsi önkormányzati cégek" - olvasható a cikkben.

Ezek mellett a Fidesz-közeli fiataloknak sem kell pénz nélkül szervezkedniük: a Pécsi Gamer Egyesület 4 millió forint, míg az Országos Gamer Szövetség Egyesület 3,8 millió forint támogatást kap.

Kővári Jánosék kimaradnak a buliból?

Hát nem.

Az Összefogás Pécsért Egyesület "mindössze" 258 ezer forintnyi támogatást kap, ugyanakkor más, szintén az ÖPE-hez kötődő szervezetek sokkal előkelőbb helyezést értek el. A Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület 825 ezer forint, míg a Panelépületek Tagsága Egyesület 4,65 millió forint támogatásnak örülhet, és mindkettőnek a vezetője az ÖPE-Fidesz-KDNP szövetség színeiben indult 2019-ben.

 

Forrás: K-Monitor/Telex