Matolcsy-rokon is dönthet a hallgatók ösztöndíjáról a pécsi doktori iskolában

2017. szeptember 20. 15:05 2017. szept. 20. 15:05

Olyan ember is akad a Magyar Nemzeti Bank által bőkezűen támogatott pécsi doktori iskola hallgatói között, aki abban a testületben is benne van, amely a hallgatók ösztöndíjáról dönt. De akad a Matolcsy György rokonságához tartozó személy is a doktori iskola ösztöndíjairól döntő testületben.

Újabb meglepő összefonódásokat tárt föl a 24.hu a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül zsíros, havi 300 ezres ösztöndíjakkal kitömött pécsi földtudományi doktori iskola (Geopolitikai Doktori Program az MNB támogatásával) és Matolcsy György és köre között.

Az összefonódások egy részéről itt olvashat bővebben.

A cikk szerint a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karán működő földtudományi doktori iskolában a hallgatóknak járó ösztöndíjakról ugyan papíron az egyetem doktori tanácsának kellene döntenie, azonban jelen esetben egy előkészítő testület, az úgynevezett Ösztöndíj Műhely hozza meg a döntéseket. Erről a lapnak maga a műhely vezetője, Dövényi Zoltán beszélt, aki szerint amely hallgatót támogatásra érdemesnek ítél a műhely, azt a személyt a doktori tanács "lényegében elfogadta".

Dövényi egyébként mind a doktori tanács, mind a műhely tagja, a 24.hu-nak azt nyilatkozta, ő biztosítja a kontrollt, hogy olyan javaslat kerüljön a tanács elé, amely szabályos és támogatható.

Az Ösztöndíj Műhely tagsági névsorához közérdekű adatigénylés nyomán jutott a lap. A testületben a 2015-ös indulást követően két ember a PTE, négy pedig az MNB Pallas-alapítványaitól érkeztek.

A jegybanki alapítványoktól érkezett Szemerey Gabriella, aki a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége (Szemerey Tamás testvérével céges érdekeltségeken keresztül a Pécsi Sörfőzde tulajdonosának számít). Szemerey Gabriella egyébként az egyik alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) igazgatója.

Ugyancsak az MNB által alapítványoktól érkezett a pécsi illetőségű Bendarzsevszkij Anton is, aki 2016 júniusától volt közel egy évig az Ösztöndíj Műhely tagja. Bendarzsevszkij egy másik alapítvány, a PAGEO igazgatója és kutatóműhelyének vezetője. Ráadásul a doktori iskola hallgatója is. Vagyis ő úgy ült benne a döntő testületben, hogy akár saját ösztöndíjáról is dönthetett. Az érintett erről a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy tartózkodott a saját ösztöndíját érintő kérdésben.

A cikk szerint Bendarzsevszkij Anton egyébként a testületben Matolcsy György bizalmasát, Bánkuty Tamást váltotta. Bánkuty már a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott Matolcsy minisztersége alatt, majd követte a jegybankba. Bánkuty az egyik jegybanki alapítvány, a PADI igazgatója, egy másik alapítványnak (melyet egy harmadik jegybanki alapítvánnyal vontak össze nemrég) ugyancsak igazgatója volt. Ráadásul Bánkuty anyja Matolcsy volt feleségének, László Gyöngyi balatonakarattyai polgármester alatt dolgozik.

A 24.hu cikke szerint idén májusban változott az Ösztöndíj Műhely összetétele és feladatköre is, elvileg ettől a dátumtól már csak véleményezési jogköre lenne a hallgatói ösztöndíjak esetében - de mint a cikk elején is olvasható volt, a gyakorlat teljesen mást mutat.

A testületbe a PTE májustól négy tagot delegál, ők a következők: Dr. Dövényi Zoltán (a PTE Földtudományok Doktori Iskola vezetője); Dr. Berke Gyula (a PTE oktatási rektorhelyettese); Dr. Gábriel Róbert (a PTE Természettudományi Kar dékánja, volt rektor); Földényi Gabriella (a PTE kancellári hallgatói referense).

Rajtuk kívül a jegybanki alapítványok részéről maradt Szemerey Gabriella, rajta kívül Bánkuty Tamás és Faragó Attila, aki az egyik alapítvány igazgatóhelyettese (korábban igazgatója) még a testület tagja.

A cikk szerint egyébként a hallgatói érdeklődés az utóbbi időkben kissé megcsappanni látszik az MNB-s, zsíros fizetésekkel operáló doktori iskola irányába.