Megérkezik az 57. Mecsek Rallye!

2024. június 12. 21:41 2024. jún. 12. 21:41

Június 13-án, csütörtökön a hivatalos teszttel indul el az 57. Mecsek Rallye versenyhétvégéje. A Pécs számára mindig fontos sportesemény előtt ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, hogy beszámoljanak a legfontosabb információkról.

Összesen csaknem 150 versenyautó áll rajthoz pénteken és szombaton az 57. Mecsek Rallye-n. Az esemény az FIA European Historic Rally Championship, a CEZ, a Mitropa Rally Cup és az MNASZ HUMDA Országos Rally Bajnokság valamennyi osztályának hivatalos bajnoki fordulója is egyben. A verseny sajtótájékoztatóját szerdán tartották a Zsolnay Kulturális Negyed – E78 Café-ban.

Hazánk legpatinásabb raliversenyén idén a biztonságot helyezik a középpontba, ennek megfelelően jól felszerelt, könnyen megközelíthető szurkolói zónákat alakítottak ki és napi több mint hatszáz szervező vesz részt a futam lebonyolításában – hangzott el mások mellett az 57. Mecsek Rallye sajtótájékoztatóján.

Péterffy Attila polgármester elmondta: a város igyekszik ismét a verseny olyan jó vendéglátója lenni, mint pár hete a Tour de Hongrie-nak, illetve mint a korábbi több mint félszáz ralinak. A polgármester kiemelte: az autóverseny évről évre fejlődik, s ennek is köszönhetően a nemzetközi mezőny is bemutatkozik a mecseki pályákon.

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a város sportcégének minden munkatársa azon dolgozik, hogy a kerékpáros körversenyhez hasonlóan jó színvonalú, versenyzőknek, résztvevőknek és nézőknek egyaránt maradandó élményt nyújtó esemény legyen az idei Mecsek Rallye.

Markó Tibor sportszakmai vezető ismertette, hogy elsőként az ORB2 és ORB3 mezőnye versenyez, és a harmincöt induló már délre be is fejezi a küzdelmeket. Rajtuk kívül nyolc Trabant 601-es mérkőzik meg egymással. Délután rajtol el az ORB, ORC és a Historic mezőnye, előbbiek pedig éjszakába nyúlóan versenyeznek majd 80 kilométeren keresztül a legendás gyorsokon, így Orfű, Árpádtető, Remeterét és Hetvehely környékén.

Szombaton három helyszínen, a Golgota – Hetvehely, az Abaliget – Orfű – Árpádtető és a 6-os út – Trefortpuszta szakaszokon folytathatják a küzdelmeket az állva maradt párosok, hogy a legjobbak a két nap alatt összesen 160 kilométernyi gyors végeztével gurulhassanak fel a céldobogóra.

A FIA Historic Eb (EHRC) mezőnyében kilenc ország ralisai képviseltetik magukat, köztük négy magyar, ifj. Érdi Tibor, Magoss Péter, Mekler László és Dunavölgyi János áll rajthoz. A veteránok között a magyar historic bajnokság keretében további harminc páros érkezik legendás márkákkal a mecseki gyorsokra – fűzte hozzá.

A szervezőbizottság tagjai büszkék arra, hogy a tavalyi futam elnyerte az „év versenye” címet és az FIA is elismerően nyilatkozott a Mecsek Rallye-ról. Szeretnék, ha ebben az évben is hasonló sikerrel zárulna a rendezvény.

A HUMDA képviseletében Fehérvári Csaba köszöntötte a sajtó képviselőit, a versenyzők képviseletében pedig ifj. Érdi Tibor, (Ford Sierra Cosworth 4×4 – EHRC) Ranga Péter, (Skoda Fabia R5) Velenczei Ádám (Skoda Fabia R5) és Dunavölgyi János (Lada Samara) vett részt a szerdai eseményen, akik mindannyian nagyon várják már, hogy újra a mecseki utakon versenyezhessenek.

A versennyel kapcsolatos valamennyi információt – programok, időpontok, útlezárások, térképek – megtalálják a www.mecsekrallye.com weboldalon.