Árpád-iskola: EIB-hitelből pótolná a hiányzó pénzt a pécsi városvezetés

2019. szeptember 16. 11:50 2019. szept. 16. 11:50

Az EIB-hitelkeretből pótolná a pécsi városvezetés azt a közel 30 millió forintot, ami még hiányzik az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához az uniós és kormányzati forrásokon felül. Csakhogy a pénz egy részét már a Magasház helyére tervezett parkra csoportosították át. Ez már a második tanév, amit az Árpád-iskolába járók nem a saját épületükben indítottak.

A szeptemberi közgyűlésen - amely a 2014-2019 közti önkormányzat utolsó ülése - tárgyalná a városvezetés azt az előterjesztést, amely az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításáról szól. 

Mint ismert, az iskolánál pár héttel a 2018/2019-es - vagyis a tavalyi - tanév előtt derült ki, hogy a leromlott állagú épületek miatt nem indulhat meg a tanítás, a szülőknek más épületekbe kell vinnie a gyerekeket.

2018 februárjában így ázott be a suli:

Az állagromlás évek óta ismert volt a városvezetés előtt, az önkormányzat 2017-ben ki is írt egy közbeszerzést, ám ott magasabb árajánlatok érkeztek be a rendelkezésre álló forrásnál. Ennek egy részéből végül a városvezetés 2018-ban iparcsarnoképítést finanszírozott - írtuk márciusi cikkünkben.

Idén júniusban az önkormányzat feltételes közbeszerzést írt ki (amely szerint ha az árajánlatok magasabbak a rendelkezésre áló forrásnál, és a városvezetésnek nem sikerül további forrást szerezni, akkor elállnak a munkától) a pécsi tankerületi központtal közösen. A két szereplőnek ugyanis együtt nettó 1 milliárd 8 millió forintja van - legalábbis a júniusi állás szerint - a beruházásra: az önkormányzat 300 millió forintnyi uniós támogatást, míg a tankerület egy korábbi kormánydöntés miatt nettó 708 661 417 forintot tud betenni a feladatra, amire előzőleg nettó 1 milliárd 28 millió forintot számoltak. 

A mostani, szeptemberi közgyűlésen a képviselőknek arról kell döntenie, hogy az önkormányzat az EIB-hitelkeretből (EIB: European Investment Bank, az uniós beruházási bank) biztosítson a projekthez még nettó 29,95 millió forintot (plusz áfát).

Csakhogy nem szabad elfelejteni, hogy az Árpád fejedelem iskola felújítására szánt pénzhez az önkormányzat már hozzányúlt. A júniusi közgyűlés előtt derült ki, hogy a városvezetés bruttó 39 millió forintot tervezett átirányítani a Magasház helyére már 2016-ban beígért, eredetileg 2018 tavaszára elkészülő park beruházásához - amelynél a munkálatok idén augusztus végén indultak el, és karácsonyig is eltarthatnak. A tervek szerint az Árpád-suli felújításához szánt pénzből átcsoportosított összeget akkor pótolnák vissza, ha beérkezik az önkormányzathoz a megigényelt plusztámogatás.

Az Árpád-iskola tanulóinak egyébként szeptemberrel már a második olyan tanéve kezdődött el, amikor nem a saját iskolájukba kénytelenek járni. És gyaníthatóan még 2020-ban is ez lesz a felállás, ugyanis egy 2018-ban megjelent kormányhatározat szerint még abban az évben is lesznek munkálatok az iskolán.

Forrás: Pécsi STOP