Mellár: a kormány rosszabb, mint a kommunista kormányok voltak a '70-es és '80-as években

2018. szeptember 18. 14:50 2018. szept. 18. 14:50

A napokban derült ki, hogy beszántják az MTA Közgazdaságtudományi Intézetét, mely régebben kritikus hangot ütött meg a kormány oktatáspolitikája kapcsán. Mellár Tamás a Parlamentben kérdezett rá az ügyre, válaszul kommunistázást kapott.

Néhány napja robbant a hír, miszerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter el akarja venni az MTA kutatóintézet-hálózatának harmadát, egyes intézeteket pedig teljesen meg akar szüntetni. Az egyik megszüntetendő kutatóintézet az Index cikke szerint az MTA Közgazdaságtudományi Intézete. A lap szerint ezen szerv a múltban korábban többször bírálták a korábban éppen Palkovics által felügyelt oktatáspolitikát. Mint megtudtuk, valóban az MTA KTI-ről van szó. Az intézet főigazgatója, Fazekas Károly a kollégáit körlevélben tájékoztatta a fejleményekről, Palkovics indoklását abszurdnak minősítette.

Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének beszántása szeptember 18-án a Parlamentben is téma volt. A tavaszi országgyűlési választáson Pécsett Csizi Pétert függetlenként verő, jelenleg a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamás azt kérdezte, milyen alapon döntött úgy az illetékes tárca vezetője, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetét be kell zárni.

Felidézte, két éve maga is részt vett abban az átvilágításban, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság végzett, és amely megállapította, hogy az intézet kiválóan működik.

Szerinte ha politikai akcióról van szó, akkor a kormány rosszabb, mint a kommunista kormányok voltak a '70-es és '80-as években, amelyek bár nem szerették az intézetet, nem vetemedtek arra, hogy bezárják. Reméli, hogy a kormány módosít álláspontján, mert a kutatóélet ellehetetlenítése hosszú távon komoly veszélyt jelent az országnak - mondta.

Mellárnak Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, volt nagykanizsai polgármester választolt. Szavai szerint folynak a tárgyalások a minisztérium és az akadémia között, az átalakítás folyamatában részeket kritizálni pedig könnyű, de nem előrevivő dolog. Megjegyezte: Mellár Tamás valószínűleg azért beszélt a kommunista korszakról, mert jobban ismeri, milyen eljárások voltak akkor szokásosak, mint a kormányoldal.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány mindig azt az álláspontot képviselte, hogy Magyarország versenyképessége érdekében a párhuzamosságokat kiiktató, és a hiányterületekre koncentráló, az erőforrások harmonikus elosztásán alapuló, hatékony struktúrát hoz létre a kutatás területén. Miközben 2010 előtt az párt, amellyel a Párbeszéd most szövetségben van, megpróbálta kivéreztetni a tudományos intézethálózatot, addig most a kormány tárgyal - jegyezte meg.