Miért kelti Mellár Tamás a feszültséget?

2021. június 25. 18:54 2021. jún. 25. 18:54

Tegnap este érkezett a hír, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület 2021. június 24-én rendezett éves közgyűlésén kezdeményezték Péterffy Attila kizárását, illetve megvonják a Mindenki Pécsért Egyesület név használatát attól a 14 képviselőtől és csoportjaiktól, akik elfogadták és aláírták az új frakciószabályzatot.

A döntést azzal indokolták, hogy Péterffy Attila szerintük nem tartotta be polgármesterként azokat az alapelveket, amelyeket egy nyilatkozatban aláírt, és amelynek köszönhetően ő lett a Mindenki Pécsért Egyesült polgármesterjelöltje 2019-ben.

„Péterffy Attila polgármesterjelölt úrral aláíratott egy nyilatkozatot, amelyben az aláíró vállalta, hogy a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellet végzi a munkáját”– áll a Mindenki Pécsért közleményében szereplő indoklás.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Mennyire volt demokratikus a Mindenki Pécsért Egyesület tegnapi döntése?

Ha már demokrácia: az egyesület 21 fős tagságából mindössze 12-en vettek részt az éves taggyűlésen, ráadásul az információnk szerint a megjelent 12 tag esetében sem volt teljes az egyetértés, csupán 7-en támogatták Mellár kezdeményezéseit, ami azt az abszurd helyzetet eredményezte, hogy a teljes tagságnak mindössze az egyharmada értett egyet Péterffy kizárásának elindításával és a 14 képviselő névhasználatának megvonásával. Ez azt jelenti, hogy miközben Mellár antidemokratikusnak tartja, hogy az új frakciószabályzat kétharmados döntést ír elő, addig az egyesület teljes tagságának az egyharmada hozott fajsúlyos döntéseket. 

Az ügyet még érdekesebbé teszi, hogy a SzabadPécs információi szerint Péterffy egy korábbi frakcióülésen elmondta, gondolkodik arról egy ideje, hogy kilép a Mindenki Pécsért Egyesületből, valamint azt is elmondta, hogy június 24-től a szabadságát tölti. Mindeközben pont június 24-re hívták össze a taggyűlés, amikor a polgármester már szabadságon volt, és nem tudott személyesen részt venni az ülésen.

Így álltak bosszút Bognár Szilviáért?

Azt már korábban is többen megerősítették, hogy a volt alpolgármester és Mellár Tamás szoros szövetségben állnak egymással, illetve a Momentum három képviselőjével, így ezekkel a döntésekkel akarhattak bosszút állni Bognárért. 

Mint ismert, a legutóbbi közgyűlésen a DK bizalomvesztésre hivatkozva kezdeményezte a korábban saját maga által jelölt Bognár Szilvia visszahívását és helyére Zag Gábor alpolgármesteri kinevezését javasolták. Ezeket pedig a képviselők többsége megszavazta.

A szavazás után érdekes volt, hogy az akkor már ex-alpolgármester asszony, miután lesétált a pulpitusról, nem a DK-s frakciótársaihoz ült le, hanem a Momentum képviselői mellé. Akkor beszámoltunk arról a nem mindennapi dologról is, hogy körömszakadtáig védte a pécsi Fidesz a volt alpolgármestert a szavazás előtt. Itt írtunk erről: Elk.rták: körömszakadtáig védte a pécsi Fidesz a volt alpolgármestert 

Mellár Tamás  leakarja egyáltalán váltani a Fideszt?

Mellár Tamás több kritikát is kapott amiatt, hogy rendszeresen tesz olyan nyilatkozatokat a kormánypárti médiában, ami rossz fényt vet a városvezető frakciókra és a polgármesterre, valamint megerősíti a Fidesz által felépített lejárató narratívákat és gyengíti a kormányváltó ellenzéki együttműködést. A mostani eset kapcsán pedig azt fejtegette a Pécs Aktuálnak: „így nincs értelme leváltani a Fideszt”.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A Fidesz együttműködne a városvezető koalícióból kiejtőernyőző képviselőkkel

Az LMP-közeli Bahír is kapott az alkalmon, és gyorsan készített egy interjút a Fidesz frakcióvezetőjével, Csizmadia Péterrel, aki megkapta a kérdést, hogy együttműködne-e az említett személyekkel (Bognár, Sajgó, Topán, Pokorádi - szerk.). A fideszes politikus dimplomatikusan azt válaszolta, hogy külön örülnek, ha mások is támogatják a javaslataikat.

– A Fidesz frakció nevében beszélhetek. Én nem azt nézem, hogy ki javasol, hanem, hogy mi a javaslat tartalma. Mi már az alakuló ülésen is leszögeztük, hogy minden olyan elképzelést támogatni fogunk, ami a pécsiek érdekét szolgálja, de semmi olyat nem, ami a pécsiek érdekével ellentétes. Ehhez a mércéhez a frakció tagjai tartották magunkat eddig is és ezután is így teszünk. Ha pedig a saját javaslatainkat mások is eszerint támogatják, akkor annak külön örülünk, hiszen a közgyűlésben mégiscsak közösen képviseljük a pécsieket.

Ez nem lenne teljesen újdonság, hiszen a Momentum három képviselője és Bognár Szilvia korábban már többször szavazott együtt a Fidesz-KDNP-ÖPE tandemmel.

Közben megszólalt Péterffy Attila is, aki megköszönte az eddigi közös munkát, kvázi bejelentette, hogy kilép az egyesületből:

Kapcsolódó: Péterffy Attila: Köszönöm a Mindenki Pécsért Egyesület eddigi támogatását

 

A városvezető képviselők közül többen megosztották a pogármester közleményét, de Auth István, a DK képviselője egy külön Facebook-posztban is reagált a történésekre. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Mellár Tamás a Fidesz érdekében tevékenykedő képviselőket is szeretné helyzetbe hozni (itt Bognár Szilviára és a három Momentumos képviselőre gondolhatott – szerk.). Szerinte ezzel Mellár szembemegy a választók többségének akaratával, ugyanis 2019-ben őket választották meg a várost a csőd szélére kormányzó Fidesz helyett.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Mi lesz most Mellárral és a képviselői ambícióival?

Mivel a Jobbik és az MSZP képviselői is aláírták a frakciószabályzatot, így rájuk is vonatkozik az a döntés, hogy nem használhatják a „Mindenki Pécsért” nevet a közgyűlésben, ugyanis azt megvonta tőlük Mellár javaslatára az egyesület. Ez azért is érdekes, hiszen ez a két párt eddig támogatta Mellár Tamást az előválasztáson, de most konkrétan a saját támogatóiba is belerúgott a képviselő a tegnap meghozott döntésekkel. Nem lepődnénk meg, ha ezek után kihátrálnának mögüle.