Nyolc új térfigyelő kamerát szerelnek föl Pécs-Keleten

2020. június 17. 15:36 2020. jún. 17. 15:36

Az idei költségvetésben bruttó 20 millió forint szerepel a térfigyelő rendszer bővítésére, ez elég lesz a vonatkozó előterjesztés szerint egy Lánc utcai és a keleti városrészbe szánt 8 új kamera beüzemelésére.

A pécsi önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottsága tárgyalja a jövő heti közgyűlés előtt azt az előterjesztést, amely arról szól, hogy a városi téfigyelő kamerarendszert 8 darab új egységgel bővítenék, amelyeket Pécs-Keleten telepítenének. 

Jelenleg a városban 119 térfigyelő kamera működik, 2019-ben 65 darabot telepítettek, az első 54-et pedig még az EKF kapcsán helyeztek ki, de ezek nem voltak elégségesek, ezért is kellett a bővítés, amire bruttó 136 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat anno.

A kamerákat olyan helyekre szerelték fel, amelyek forgalmasak (nagyobb közlekedési csomópontok, forgalmas gyalogosútvonalak, bevásárlóközpontok), és ahol a személy elleni erőszakos cselekmények, a közterületi rongálások, jogsértések száma magas volt. Emellett  figyelembe vették a kamerák telepítésénél a városban tanuló diákok biztonságsabb mozgását, a turisták által látogatott frekventáltabb helyek védelmét, a bűnelkövetés szempontjából "legfertőzöttebb" területeket is.

A tavalyi fejlesztés során 21 új kamerát szereltek fel a keleti városrészben, ám az előterjesztésben írtak szerint 

"a személy elleni erőszakos cselekmények, a bűnelkövetések és a jogsértések magas száma indokolja a városrészben további kamerák telepítését. A város legfertőzöttebb területe a keleti városrész. Az ott élők mindennapjai lehetetlenülnek el a bűnelkövetések magas száma miatt, melyek felderítésében és a megelőzésben is hatékonyan tud segítséget nyújtani a térfigyelő rendszer."

Az előterjesztés mellékletéből kiderül, hogy a 8 új térfigyelőt a következő helyszínekre tervezi az önkormányzat, ezeket a hozzájuk érkezett lakossági tapasztalatok, jelzések, illetve a terület önkormányzati képviselőjének iránymutatásai alapján jelölték ki:

  • Kishegyi dűlő garázsai;
  • Dobogó dűlő;
  • Komlói út 2., Mecsek Takarék és Szatmári áruház előtti kandeláber*;
  • Balassi Bálint és Szondi utcák kereszteződése;
  • Komlói út és Madas J. utca kereszteződése;
  • Corvin utca 20. mögötti terület;
  • Feketegyémánt téri garázsok belső területe;
  • Pákolitz István utca Hétszínvirág óvoda előtti területe.

(*= Itt található az a pénzintézet, melyet tavaly novemberben és idén májusban is kiraboltak, és eddig egyik elkövetőt sem kapták el.)

Az előterjesztés szerint az idei költségvetésben szerepel bruttó 20 millió forint a kamerarendszer bővítésére,

"amely bőven fedezetet nyújt a már megrendelés alatt álló Lánc utcai önkormányzati épület/tömb környezetének megfigyelésére szolgáló új kamera kiépítésére, valamint jelen előterjesztés tárgya szerint tervezett 8 db új kamerahelyszín becsült kb. bruttó 10,3 millió forint bekerülési költségére."

Mivel a beszerzés nem éri el az 50 milliós értékhatárt, így három céget kér ajánlattételre a közbeszerzésen az önkormányzat: a budapesti Multi Alarm Zrt-t és a B Consulting Service Kft-t, valamint a keszthelyi TC Informatika Kft-t.

A közbeszerzési eljárás megindításáról átruházott hatáskörben a költségvetési és gazdasági bizottság dönthet június 22-ei ülésén.

A nyertes ajánlattevőnek a kiviteli tervek elkészítésén és a kamerák helyszíni telepítésén túl az árambetáplálást és az adattovábbítást is ki kell építenie, valamint a meglévő térfigyelő rendszerbe is integrálni kell az új egységeket. 

 

Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP