Pécs anyagi helyzete: megszólalt a Magyar Államkincstár

2019. október 30. 12:41 2019. okt. 30. 12:41

Páva Zsolt volt pécsi polgármester szerint mintegy 7 milliárd forint van a baranyai megyeszékhely kasszájában, Péterffy Attila szerint összesítve 23 milliárdos hiány. A Magyar Államkincstár viszont más számokat lát a rendszerben.

Mint ismert, Páva Zsolt múlt héten egy közleményben emlékezett meg arról, hogy ő úgy adta át Péterffy Attilának a város kasszáját, hogy abban "mintegy 7 milliárd forint áll a város rendelkezésére, mely részben kötelezettségvállalással terhelt."

Péterffy kedden késő délután kiadott egy kommünikét, miszerint

"a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint."

Az új polgármester arról is beszámolt a közleményében - mely teljes hosszában itt olvasható -, hogy míg

"az EP-választások előtt még azt kommunikálta az akkori városvezetés, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest szeptember 30-án mínusz 4,84 milliárd forint volt a „maradvány”, azaz ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány."

Péterffy mindezek miatt levelet írt az önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek és felszólította őket a takarékos gazdálkodásra, valamint arra, hogy új kötelezettségeket ne vállaljanak, és készítsenek intézkedési tervet. Az is olvasható a közleményében, hogy ezekről a számokról ő hétfőn értesült, míg az átadás-átvétel már múlt héten lezajlott, de akkor ezek a számadatok nem kerültek elő.

A PécsiÚjság.hu szerda délelőtti cikke idézi a Magyar Államkincstár közleményét az ügyről, amelyből az olvasható ki, hogy az államkincstár teljesen más számokat lát a rendszerben, mint a politikusok. 

"Péterffy Attila, Pécs város polgármestere által, a város pénzügyi helyzetével kapcsolatosan elhangzottakkal kapcsolatban, a Magyar Államkincstár részéről az alábbiakat kívánjuk rögzíteni:

A Páva Zsolt úr által jelzett összeg, Kincstárnál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges. 

A 23 Mrd Ft-os adósság, azaz a 18 Mrd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 Mrd Ft, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

A két összeg különbözete: plusz 4 Mrd Ft.

Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta. 

Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.

Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van."

A Pécsi STOP az üggyel kapcsolatban ugyancsak megkereste a Magyar Államkincstárt, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.

Forrás: Pécsi STOP