Pétáv-osztalék: csak akkor, ha nem lesz teljes az önkormányzat kompenzációja

2021. május 18. 16:22 2021. máj. 18. 16:22

Feltételes osztalék-kifizetésről határozhat csütörtökön a Pétáv taggyűlése. A három tulajdonos a tavalyival megegyező összegű osztalékát akkor kapja meg, ha a kormány nem kompenzálja teljes mértékben az önkormányzat járvány miatt kieső bevételeit.

A számviteli szabályok alapján a gazdasági társaságok előző üzleti évét május végéig kell lezárni, ezért az osztalék kifizetéséről most időszerű a döntés. A Pétáv Pécsi Távfűtő Kft. tulajdonosai a 2020-as évre vonatkozóan 200 millió forintos osztalék feltételes kifizetéséről határozhatnak.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

 

A pécsi önkormányzat javaslata alapján a tulajdonosok ugyanakkor csak abban az esetben kapják meg ezt a pénzt, ha a kormány nem kompenzálja maradéktalanul a pécsi önkormányzatnak a járvány miatt kieső bevételeit.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az osztalékot a tulajdonosok most nem veszik ki, mindössze megteremtik a kifizetés törvényes feltételeit. A javaslat alapján az osztalék tényleges kifizetése csak novemberben történhet meg, és csak akkor, ha addig az állami kompenzációt nem kapja meg a pécsi önkormányzat- írják.

 

Az osztalék kifizetésére azért lehet szükség, hogy a szociális, egészségügyi és oktatási intézmények dologi kiadásait, a városüzemeltetési feladatokat és a közösségi közlekedést biztosítani tudja a város, akkor is, ha a még hiányzó kormányzati kompenzáció teljes összege nem érkezik meg az önkormányzat számlájára- tudatják.

Ez is érdekelhet: Hofekker Ferenc: a SZAKSZ egyáltalán nem harcolt keményen a bérekért

Ismert, hogy május elején a kormány döntött arról, hogy az iparűzési adó mértékének kormányrendeletben rögzített csökkentése miatt a pécsi önkormányzat bevételeiből kieső 2,054 milliárd forintot kompenzálja. Ugyanakkor maga a járvány és a pandémia időszakában hozott kormánydöntések ennél lényegesen nagyobb, összesen 5,77 milliárd forintos bevételkiesést okoztak a pécsi önkormányzatnak 2021-ben. Emiatt a pécsi városvezetés további 3,7 milliárd forintos kormányzati kompenzáció elérését tűzte ki célul- hívják fel a figyelmet.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata