Pluszforrás kell a társasházaknak szóló Zöld Város projekthez, akkora az érdeklődés

2019. december 2. 13:55 2019. dec. 2. 13:55

Még az előző városvezetés indította el a Zöld Város projektet, amelynek egyik része a közterületek rendbetételét célozta, a másik alprogramban viszont társasházak pályázhattak korszerűsítésre. Utóbbinál annyi lett az induló, hogy pluszforrást kell bevonni, ami meg is van, de az önkormányzat több bizottságának és a közgyűlésnek is rá kell bólintania.

A pécsi önkormányzat több bizottsága is tárgyalni fogja a napokban azt az előterjesztést a decemberi közgyűlés előtt, mely a Zöld Város program társasházaknak szóló részével foglalkozik. 

Az "iparosított technológiával" 1992. július 1. előtt kiadott építési engedélyek nyomán épült lakóépületekre (a megnevezés gyakorlatilag a panelházakat jelöli) kiírt pályázatnak bruttó 50 millió forint volt a keretösszege, pályázni pedig a lakóházak

"közösségi tereinek üzemeltetéséhez energia-megtakarítást eredményező felújítási, illetve ezzel összefüggésben épületvillamossági rendszereinek, berendezéseinek felújítási és korszerűsítési munkáinak elvégzése, valamint a megújuló energiafelhasználás növelése céljából történő berendezések telepítése" 

kapcsán lehetett. Az önkormányzattól igényelt vissza nem térítendő támogatás mértéke "a támogatás szempontjából elismerhető" bekerülési költség maximum 50 százaléka lehet, de lakásonként legfeljebb az 50 ezer forintot nem haladhatja meg.

71 pályázat érkezett, csak nagyobb a támogatási igény, mint a rendelkezésre álló keret

A lehetőségre szeptember végéig 34 pályázat érkezett be, bruttó 36,732 millió forint önkormányzati támogatást igényelve, amelyról az önkormányzati választás előtt pár nappal sürgősséggel összehívott közgyűlés döntött. (Azon a közgyűlésen hozott döntést az akkor még fideszes többségű testület a pályázat másik feléről, melyen több olyan civil szervezet is nyert, melyek a kormánypártok soraiban képviselőjelöltként induló személyekhez voltak köthetőek.)

Október végéig még több pályázat érkezett be az önkormányzathoz, így végül a hiánypótlások után 37-et javasoltak támogatni, így a szeptember végéig beadott pályaművekkel együtt összesen 71 darab pályázatot adtak be erre az alprogramra, összesen bruttó 76,494 millió forint értékben. A legtöbb társasház és lakásszövetkezet "zömében a lépcsőházi nyílászáró komplett cseréjét és a lépcsőházi villamoshálózat korszerűsítését tervezik elvégzeni, de érkezett pályázat tetőszigetelésre, valamint megújuló energia (napelem) igénybevételével történő korszerűsítésre is" a dokumentum szerint.


(A szeptember vége és október vége között beérkezett és támogatásra javasolt pályázók listáját az előterjesztés 3-4-5. oldalán - pdf - lehet elolvasni.)


Mivel az alprogramra összesen bruttó 50 milliót kerített el még az előző városvezetés, így most a Péterffy Attila vezette új, ellenzéki többségű testületnek új forrásokat is be kell vonnia az alprogramba. 

Az előterjesztés szerint a maradék bruttó 26,494 millió forintnyi igényre bruttó 15,377 millió forintnyi forrást a Zöld Város program másik felére szóló támogatási összegből csoportosítanak át, a visszamaradó bruttó 11,16 millió forintot pedig az idei költségvetés általános tartalékából csoportosítják át.

Az előterjesztésról a kommunális bizottság, a költségvetési és gazdasági bizottság, a városfejlesztési és innovációs bizottság fog szavazni a héten, majd a közgyűlésnek is rá kell bólintania a pénzügyi átcsoportosításokra.

Forrás: Pécsi STOP