Kővári vezényel, a felesége örül: hazagurult a választási krumpli Pécsen

2019. október 12. 12:25 2019. okt. 12. 12:25

A Kővári kezdeményezte Zöld város-pályázaton lett befutó az alapítvány, amelyet Kővári felesége képvisel, de több más boldog nyertes is kötődik az Összefogás Pécsért Egyesülethez. Nem tehetnek róla: a Fidesz pécsi mankókerekei megpróbálták szétszórni a több százezres krumplikat a választás hetén, de azok valahogy csak hazafelé gurultak. A NER kicsiben, a mi városunkban, a mi pénzünkön.

Az önkormányzati választás előtti szerdán, rendkívüli közgyűlésen bólintott rá a pécsi képviselőtestület fideszes többsége a Zöld város-pályázat mindkét elemére. Mint lapunk korábban megírta, a közösségi terek rendberakására kiírt pályázatnál több olyan civil szervezet is nyert, melyeknek a vezetői a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjelöltjei - erről bővebben itt írtunk.

Ennek kapcsán a rendkívüli közgyűlésen Gulyás Emil (MSZP) és Kóbor József (LMP) képviselők is hangot adtak nemtetszésüknek: Gulyás szerint ez "minősített krumpliosztás" volt, Kóbor pedig arról beszélt, hogy ez a lépés Kővári János és a Fidesz kistafírozása volt, semmi egyéb. A pályázatot érintő két előterjesztést végül a közgyűlés fideszes többsége megszavazta.

Átnézve a közösségi terekre vonatkozó listát azonban még két érdekes nyertes tűnt fel. Az egyik,  Pécsi Értékközösség Alapítvány 50 ezer forint önerő mellett 450 ezer forintot nyert el a pályázaton. Ez az alapítvány áll a pecsert.hu oldal mögött, mely az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) médiafelületének tekinthető.

A bírósági adatbázist áttekintve az alapítványról az derült ki, hogy a kuratóriumi elnöke Végh Péter (ilyen néven 2014-ig volt egy ÖPE-s képviselő a pécsi testületben), a kuratórimu tagok pedig a következők:

- Berényi Zoltán Attila (ő jelenleg is ÖPE-s képviselő, és Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjelölt, valamint a Vasasért Egyesület vezetője, amely szintén nyert ezen a pályázaton);

- Dévényi Sándor;

- Varga Zsanett (ő Fidesz-KDNP-ÖPE képviselőjelölt, emellett a Pécsi Életmód Egyesület vezetője, amely szintén nyert ezen a pályázaton);

- Vozár Pál (ő ÖPE-s képviselő volt a 2014-2019 közti ciklusban egy évet, és most a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje).

Az önkormányzati előterjesztésben az szerepel a Pécsi Értékközösség Alapítvány mellett, hogy a képviselője Barth Eszter, aki lapunk több forrása szerint is Kővári János felesége.

A nyertesek között szerepel még a Mosolymanó Egyesület, amely Kertvárosban aktív (az egyesület kétszer 60 710 forint önerő mellett 500-500 ezer forintot nyert el), és amely a Szabad Pécs cikke szerint nemrég kormánypárti jelöltekkel tartott fórumot, bár ezt az esemény plakátján elfelejtették közölni.

 

Forrás: Pécsi STOP