Tízmilliók gurultak a Bánki-rokon céghez a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-től

2019. október 12. 08:15 2019. okt. 12. 08:15

Több mint 31 millió forint plusz áfa értékben kötött szerződést az elmúlt években a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-vel, melynek a cégadatok szerint dr. Madár József Péter, sajtóértesülések szerint Bánki Erik unokatestvére többségi tulajdonos. A cég a Biokomnak is dolgozott havi 625 ezer forintért.

Rokonok

Az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-ről utoljára tavaly cikkeztünk, mikor kiderült, olyan pécsi céggel közösen lendítene a helyi befektetési kedven a városháza, melyben tulajdonos az említett társaság. Az Igazságügyi Minisztérium e-cégjegyzékében az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt.-ben egyetlen részvényest tüntetnek fel, dr. Madár József Pétert, megjegyezve, esetében a szavazati jog mértéke meghaladja az 50 százalékot. Az Átlátszó korábban azt írta, Madár unokatestvére Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőnek, a párt régiós erős emberének.

Vári-Bánki kapcsolat

Bánki Erik neve a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, Vári Attila kapcsán is felmerült az elmúlt hetekben. Mint írtuk, Várinak közös cége van Bánki Erik testvérével (egyes források szerint féltestvérével), Bauer Nándor Zsolttal. Ezzel kapcsolatban próbáltuk is faggatni a kormánypárti aspiránst, de ahogy számos más kérdésben, ez ügyben sem nyilatkozott lapunknak. Vári a hallgatást a Szabad Pécs újságírója előtt pörgette a maximumra, amikor arra a kérdésre sem reagált, hogy egyáltalán ő-e Vári Attila.

 

Munkák

Közérdekű adatigényléssel kiderítettük, hogy az MSB a napok múlva véget érő, 2014-2019-es önkormányzati ciklusban közel negyvenmillió forintért dolgozott két városi cégnek. A cég a BIOKOM Nonprofit Kft.-vel 2015. 02. 01. és 2016. 01. 31. között állt szerződésben, havi 625 ezer forintért tanácsadói feladatokat végzett a Mobilitási Központ kapcsán, valamint a Pécsi Temetkezési Szolgáltató Nonprofit Kft. BIOKOM-ba való beolvadását is segítette.

Sokkal több munka, adódott a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-nél - derült ki az onnan megküldött adatokból. Az egyik elnyert munka Pécs 2014-2020 közötti gazdasági programjának elkészítése volt 7 390 000 forint plusz áfáért, a szerződést 2015. március 20-án kötötték meg, két és fél évvel azelőtt, hogy kiderült volna, 7,5 milliárdos költségvetési hiány képződött a város büdzséjében.

Az MSB feladata volt az egykori Fegyveres Erők Klubja helyére álmodott kreatív pláza kapcsán megvalósíthatósági tanulmány készítése 5 millió forint plusz áfáért egy féléves keretmegállapodás alapján, a feladatok között projektelőkészítés és ehhez kapcsolódó tanácsadói szolgáltatások is szerepeltek.

A belvárosi élet felpezsdítését célzó közösségi teret hiába keressük (az MSB munkájától függetlenül), bár az önkormányzat lapja korábban arról írt, 2017-ben megnyílhat a hely, 2019 októberében semmi nincs az egykori honvédségi klub helyén. Az egykori tiszti kaszinó épületét korábban nyilvános pályáztatás nélkül meg akarta venni a város. Ez nem jött össze, 2018-ban pedig, mikor a Magyar Honvédség nyilvános licitre bocsátotta az ingatlant, az önkormányzat a Napi.hu szerint nem élt a lehetőséggel.

Az MSB vállalta annak a megvalósíthatósági tanulmánynak az elkészítését is, mely a Régészeti Múzeum Integrált Múzeumi Központtá való felturbózását vizsgálta 5 millió forint plusz áfáért.

Mint ismert, a múzeumprojektre 1,5 milliárd forint uniós fejlesztési pénzt ítéltek meg, a munkálatoknak az önkormányzati sajtó szerint 2017-re be kellett volna fejeződniük. Ehhez képest a Szabad Pécs utoljára arról írt, 2020 végére végezhetnek a felújítással, ráadásul a sikertelen közbeszerzések miatt át kellett tervezni a projektet, a lap szerint elképzelhető, hogy félmilliárd forintot vissza is kell utalni a megítélt támogatásból.

A szóban forgó cég 2015 elején vállalta ötmillió plusz áfáért azt is, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készít a „Baranya-Pécs rövid ellátási lánc (REL) pécsi elemeinek megvalósítása (új vásárcsarnok, uránvárosi-kertvárosi piacok felújítása, Pécs-Keleten piac létesítése) projekt vonatkozásában.

Ezek közül a 2015-ben megígért új vásárcsarnoknak még híre-hamva sincs, a 2018 tavaszára megígért uránvárosi piac 2019 tavaszán ki is nyitott. A keleti városrészben a Bama.hu cikke szerint 2019 elején formálódni kezdett egy gazdapiac a keleti városrészben, a Komlói úton álló Origó-Házban ki is alakítottak egy fedett helyiséget az árusoknak. Lapunknak most Kis Varga István, az Origó-Ház Egyesület elnöke azt mondta, még folynak az egyeztetések, jövő év elején tölthetik meg élettel az árusítóhelyeket.

Az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. a fentiek mellett még két megvalósíthatósági tanulmányon dolgozott a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. megbízásából az említett időszakban: az "Integrált kerékpárút-hálózat fejlesztési program megvalósítása Pécsett" projekt kapcsán 4,5 millió plusz áfát,  az "SSC központ kialakítása az Ifjúsági Ház funkcióbővítő fejlesztésével" című munkáért 5 millió plusz áfát számlázhatott ki.

 

 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP