Törvényt is sérthet Kővári kampányvideója

2022. január 26. 16:45 2022. jan. 26. 16:45

Egyre csak gyűrűzik a Fidesz parlamenti képviselő-jelöltjéhez, Kővári Jánoshoz kötődő legújabb botrány. A jelek szerint nem csak hogy pénzért toboroztak hallgatóságot a pécsi politikus Király Nórával közös fórumára, de arról is elfejeltettek szólni a résztvevő fiataloknak, hogy ezért cserébe Kővári kampányvideójában is szerepelniük kell. Volt, aki nagyon kiakadt, miután ez kiderült. Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint törvénysértés is történhetett.

 

Nagyon tolná le magáról a felelősséget Kővári

Amint azt korábban lapunk megírta, pénzért toborozhattak lelkes hallgatóságot egy olyan pécsi fórumra, amelyen Kővári János is szerepelt. Szerettük volna a nagyon civil, majdnem mindig ellenzéki, szinte soha nem Fideszes, a közelgő parlamenti választásokon mégiscsak a párt színeiben induló Kővárit is megszólaltatni az ügyben. Ő e-mailben nem válaszolt, telefonhívásainkra nem reagált, helyette csak némi fenyegetőzésre futotta tőle az ismert közösségi oldalon.

 

 

Az ügy ezzel együtt is bejárta a média demokratikusabbik részét. A Népszava cikkéből kiderült, hogy a lap munkatársa legalább sms-ben elérte Kővárit, aki azzal védekezett, hogy a fórumot nem ő, hanem Zöld Követ Egyesület szervezte, „ő csupán vendég volt”. Aztán a fórum másik Fideszes fellépője elárulta: nem ez, hanem egy másik szervezet, a Fiatal Családosok Klubja volt a szervező.

 

Ha már meghívták, forgatott belőle egy kampányvideót

Kővári tehát nem találta el elsőre, pontosan kinek a fórumán is szerepelt. Ez az aprócska információdeficit és az, hogy saját állítása szerint is csak „vendégként” szerepelt a fórumon, nem akadályozta meg őt és a stábját, hogy csinos kampányvideót rittyentsen az eseményből:

 

 

 

Az, hogy pontosan ki szervezte az eseményt, ki és milyen jogalapon osztogatta az ott megjelent egyetemistáknak a borítékba csomagolt kis összegeket, innentől már csak az egyik kínzó kérdéshalmaz a történtek körül.

 

„Ha tudom…, inkább elhúztam volna a francba!” 

Amint azt több, a fórumon részt vett fiatal is egybehangzóan állítja: arról senki sem szólt nekik, hogy az eseményen olyan felvétel is készül majd róluk, ami egy parlamenti képviselői babérokra törő Fideszes politikus kampányvideójában köszön vissza. 

Tanúk elmondása szerint valamiféle jelenléti ívet kitöltettek velük. Ám többen azt sem tudták pontosan, kik is szerepelnek az eseményen. Arról pedig, úgy tudjuk, végképp nem informálták őket, hogy videófelvételek készülnek róluk, és információink szerint végképp nem kértek engedélyt tőlük a felvételek felhasználására a nyilvánosság előtt.

Volt résztvevő, akit utólag már nem nagyon izgatott a dolog, többen viszont kiakadtak a történteken. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott:

 

„Ha tudtam volna, hogy egy ilyen Fideszes (itt egy nyomdafestéket nem tűrő kifejezés következett) videójában leszek, akkor inkább elhúztam volna a francba.”

 

Törvényt is sérthettek a szervezők

Nem csoda, hogy többen kiborultak, miután meglátták magukat utólag Kővári kampányvideójában. Az ügyben felkerestünk egy jogászt is, aki szerint a Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó szakaszát is megsérthették a szervezők.

- A Polgári Törvénykönyv világosan fogalmaz az ilyen esetekre vonatkozóan – mondta el lapunknak dr. Litresits András ügyvéd. – Valójában már ahhoz is a résztvevő fiatalok hozzájárulását kellett volna kérnie a szervezőknek, hogy olyan felvétel készülhessen róluk, amelyen egyedileg felismerhetők. Arról meg, hogy egy éppen kampányoló politikus a videót, amin a maszk ellenére is felismerhetőek az egyetemisták, megosztja a közösségi oldalán, végképp ildomos lett volna tájékoztatnia őket. Amennyiben ez valóban nem történt meg, akkor törvénysértés történhetett.

 

Lapunk továbbra sem tett le arról, hogy az ügyben kikéri a pénzen vásárolt érdeklődés fényében sütkérező Kővári János véleményét a történtekről, bár a politikus továbbra is mélyen hallgat az ügyben. 

 

Szerző: Pécsi Stop