További bérfejlesztési lehetőségekről egyeztetnek a Tüke Busznál

2020. február 13. 14:46 2020. feb. 13. 14:46

Szerdán folytatódtak a bértárgyalások a Tüke Busznál, mely során elhangzott, a korábbi, azonnali béremelés mellett további bérfejlesztési lehetőségekről történő egyeztetések várhatók a jövőben, valamint az alapórabéren kívül a pótlékok, juttatások mértékén is változtatnának, és új bérelemek bevezetésén is gondolkozik a városi cég.

Zajlanak a bértárgyalások a pécsi buszsofőrök fizetésemelését illetően, az első lépcső, a 8 százalékos bérnövekedés visszamenőleg, januártól megjelenik a bérekben.

A tárgyalások második körét február 12-én folytatta le a Tüke Busz menedzsmentje a buszos cég mellett működő szakszervezetek képviselőivel, az eredményekről közleményben számolt be a cég csütörtökön.

"A társaság megalapozott és kölcsönös előnyökön alapuló bérmegállapodás előkészítésében való konstruktív közreműködésre kérte a  szakszervezeteket, és tájékoztatta őket, hogy az eddigi bértárgyalások eredményeként 8% -os, 2020. január 1. napjára visszaható hatállyal történő béremelést rendelt el, a megállapodást pedig a felek írásban is kívánják rögzíteni.

A munkáltató az önkormányzattal történő egyeztetésre hivatkozva elmondta továbbá, hogy egyeztetéseket kívánnak folytatni a további bérfejlesztési lehetőségekről a munkavállalók érdekében. A Tüke Busz Zrt. menedzsmentje a tárgyalás során elmondta, olyan megállapodás aláírását kívánja elérni, amely hozzájárul a munkavállalói állomány stabilizálásához, a munkavállalók társaságnál maradásához, összességében a dél-dunántúli régióban versenyképes fizetést nyújt, egyben hosszútávra biztosítja munkavállalók érdekeit. 

A társaság vezetése újból kifejezte szándékát, hogy a béremelés során külön figyelmet kíván fordítani a kulcspozíciót betöltő munkavállalókra, azaz különösen az autóbuszvezetőkre, autószerelőkre és forgalomirányításban résztvevő dolgozókra. 

A Tüke Busz Zrt. és a tulajdonos önkormányzat egyértelmű célja, hogy a fizetések és a juttatások terén biztos, kiszámítható és tervezhető jövőképet adjon a munkavállalók számára. Éppen ezért mindenképpen hosszabb távú, 3 évre szóló bérmegállapodást kíván megkötni.

A munkáltató tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit, hogy az autóbuszvezetők esetében egy komplex juttatási csomag összeállítása érdekében nem csak önmagában az alapórabér emelését tervezi, hanem az azon kívüli egyéb pótlékok, illetve juttatások mértékének változtatását, valamint új bérelemek bevezetésének lehetőségét is vizsgálja. Ennek körében kérte az érdekképviseleti szervek konstruktív, előremutató hozzáállását és javaslataik kidolgozását, melyre ígéretet kapott.

A Tüke Busz Zrt. olyan életpályamodell, valamint annak szerves részeként komplex képzési, bérezési és juttatási rendszer stratégiájának kialakításán is dolgozik, amelynek segítségével a társaság különösen a fiatal munkavállalók körében vonzó munkahelyként jelenik meg a munkaadói palettán. A közösségi közlekedési szakmában már rutint és tapasztalatot szerzett munkavállalók mellett a Tüke Busz Zrt. fontosnak tartja, hogy minél több fiatal számára legyen biztos megélhetést és kiszámítható jövőt biztosító alternatíva a városi közösségi közlekedésben munkát vállalni.  

A felek a szerdán megtartott bértárgyalást konstruktívnak és eredményesnek tekintették, s megegyeztek a bértárgyalások kettő héten belüli folytatásáról."

- közölték.
 

Forrás: Pécsi STOP