Újra a pécsieké a Mandulás Camping

2023. június 7. 17:18 2023. jún. 7. 17:18

A Pécs Jövője Frakciószövetség tagjai és a BIOKOM munkatársai június 7-én elkezdték a romok lebontását és eltakarítását a Mandulásban, mely jelentősen átalakul a jövőben. Terv szerint nem lesz a régi kemping helye egy szégyenfoltja a városnak.

Nemsokára újra használható lesz a Mandulás Kemping a pécsiek számára. Egy korábbi közvélemény-kutatás során a város lakosainak 82%-a kifejezte vágyát, hogy az önkormányzat visszaszerezze és fejlessze a területet. A hosszú procedúra végén, a BIOKOM munkatársai már ma elkezdték a felújítási munkálatokat. A sorba beálltak a városvezető koalíció képviselői is, akik munkaruhát és védőfelszerelést húztak, hogy a törmelékek eltakarításában és szállításában segítsenek. A látványos bontási folyamatokat egy markoló segítségével kezdték meg, mely az első üteme a beruházásnak.

Péterffy Attila, városunk polgármestere a munkálatok létrejöttéről mesélt és ennek anyagi hátteréről:

Kerestünk hozzá forrást nyilvánvalóan, hiszen őrült nagy pozitívval nem örököltük meg a várost, ezért forrásokat kellett hozzá keresnünk. A Bőrklinika épületét vizsgáltuk meg, és ennek a hasznosítását kezdeményeztük, két teljesen független liciteljáráson próbáltuk meg, bárki számára megpályázható módon ezt az épületet értékesíteni. Mindkét kör eredménytelen volt, sikertelen volt,  konkrétan nem volt rá érdemi jelentkező.

Viszont sikerült orvosolni a problémát. A polgármester lapunknak elárulta, hogy egy ingatlancsere jelentette a megoldást. Ebből a város pozitívan jött ki, ugyanis 200 millió forintos többlettel zárt.

"Ennek eredményeként állhatunk itt, és tudjuk a Mandulás kemping területét a pécsiek használatába visszaadni szimbolikusan. Ennek a cserének az eredménye az is, hogy a volt Bőrklinika mai szégyenfolt státuszából, az új tulajdonosnak köszönhetően egy fejlesztés központi helye lehet, illetve a csere különbözete 200 millió forintos bevételt jelent Pécs számára." - mondta Péterffy Attila

Ami a most kezdődő, illetve a jövőben végbemenő munkálatokat illeti, Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezetője nyilatkozott, aki elárulta, hogy csaknem a teljes Mandulás megújul. A mostani beruházás egyébként része a Pintér János Parkmegújítási Programnak is.

"Elsősorban az eredeti természetes állapotok, vagy azokhoz közeli állapotoknak a visszaállítása a cél. Ez alatt azt kell érteni, hogy itt a területnek az északi részén lévő épületeknek, most az egyes ütemben elbontásra kerülnek, négy épületről beszélünk, a játszótérrel szembeni  aszfaltozott rész az parkolóként fog funkcionálni , de most már mindenképpen rendezett környezetben és rendezett keretek között." - árulta el a Biokom ügyvezetője

Továbbá a népszerű játszótér minden játékát kicserélik modernebb, szebb eszközökre, ettől nem messze pedig létrejön egy tanösvény, amivel a tanulás fontosságára is felhívják a figyelmet játékos formában.

Ezen kívül szeretnénk kihelyezni süngarázst, rovarhotelt, és ezekhez kapcsolódó ismertető táblákat is. Készítünk madáretetőket is. Szeretnénk átadni a természet szeretetét az ide kilátogatóknak, egy kicsit a tudatukat is formálni ezáltal. - tette hozzá Meixner Barna

A beruházás első ütemének költségei nagyjából 20 millió forintba kerülnek majd, a volt kemping területét előreláthatóan jövő tavasszal vehetik birtokba a kirándulók, akkor már egy sokkal barátságosabb, modernebb kivitelben.

A munkálatokról készített videónkat itt megtekinthetik: