Várhatóan tavasszal kaphat építési engedélyt a honvédelmi sportközpont Szigetváron

2020. február 17. 11:44 2020. feb. 17. 11:44

Simicskó István volt honvédelmi miniszter, jelenleg kormánybiztos beszélt arról, hogy az első öt honvédelmi sportközpont áprilisban vagy májusban kaphat építési engedélyt. A Fidesz-kormány távlati célja, hogy minden járásközpontban legyen egy ilyen létesítmény, ahol küzdősportok és önvédelem oktatása mellett lövészet is lenne. 

Az MTI híre szerint Simicskó István február 17-én, hétfőn reggel arról beszélt az M1 aktuális állami tévécsatornán, hogy áprilisban vagy májusban kaphat építési engedélyt az első öt honvédelmi sportközpont.

A volt honvédelmi miniszter, jelenleg a a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, elmondta, a Fidesz-kormány minden járási székhelyen szeretne építeni egy-egy ilyen sportközpontot. Ezek közösségi térként is funkcionálnának majd, de elsősorban a lövészeti és önvédelmi sportok elsajátításának terei lennének.

Az első öt sportközpont Balassagyarmaton, Újfehértón, Szarvason, Szigetváron és Baján épülhet meg, az átdolgozott Nemzeti alaptantervben (NAT) pedig hangsúlyosabb szerepet kapott a hazafias nevelés, amely Simicskó szerint a hazához kötődést erősíti. 

"A legfontosabb, hogy szeressék a magyar fiatalok a hazájukat; hogyha szeretik a hazájukat, akkor az már könnyen alakítható át tevékeny törődéssé, óvó, védelmező, alkotó közösségé"

- fogalmazott Simicskó István az MTI híre szerint.

A Pécsi STOP még tavaly szenteste napján írta meg, hogy a kormány mennyit is kíván költeni az első öt honvédelmi sportközpontra.

Akkor ugyanis a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, amely szerint az alábbi költségeket irányozták elő az öt sportközpontra.

  • A szigetvárira 863,63 millió forintot kell elkülöníteni a jövő évi és a 2021-es költségvetésből (vagyis évi 430-valahány milliót szánnak rá, az építkezés pedig gyaníthatóan több évig fog zajlani).
  • Baján 860 millió forintból;
  • Balassagyarmaton 874  millió forintból;
  • Szarvason 876 millió forintból;
  • Újfehértón pedig 883 millió forintból

épülhetnek meg a létesítmények.

Eredetileg a kormány még 2017-ben csak járási lőterek építését határozta el, aztán ez a koncepció tavalyra már átalakult azzá, hogy honvédelmi sportközpontokat kell létrehozni, amelyek a lőoktatás mellett különféle sportok gyakorlására is alkalmasak lennének, emellett pedig akár közösségi térként is funkcionálhatnak majd, ha egyszer végre elkezdik az építésüket - és be is fejezik.

Forrás: Pécsi STOP/MTI