Városinfó: Kertvárosban folytatódik a maszkosztás, jön az online buszjegyvásárlás

2020. április 16. 16:02 2020. ápr. 16. 16:02

Kertvárosban folytatódik a maszkok osztása, körbeért a városon a fertőtlenítés, letesztelték az önkormányzati idősotthonok összes lakóját, májustól már online is lehet buszjegyet venni - mutatjuk a negyedik online városinfó legfontosabb információit.

Április 16-án tartotta negyedik online városinfóját Péterffy Attila polgármester. Elöljáróban beszélt a húsvéti hétvége kapcsán meghozott korlátozásokról. Mint mondta, nagycsütörtök délután jelentette be Orbán Viktor, hogy speciális jogköröket kapnak a polgármesterek az ünnepi időszakra, az a szabályrendszer, mely során érdemben intézkedni lehetett, késő este jelent meg.

"A felhatalmazás az utolsó pillanatban érkezett meg, népszerűtlen döntések sorozatát jelentette, ezen intézkedések meghozatalát a kormány a polgármesterekre bízta"

- fogalmazott Péterffy. Hozzátette, nem álltak rendelkezésre napok az előkészítésre, az elemzésre, röptében meghozott intézkedések voltak, melyek fókuszában a pécsiek egészsége állt.

Emlékeztetett, keddtől terítik a Rovitextől rendelt maszkokat, az első 50 ezret a Pécs keleti városrészében lakók kapják meg. A maszkok zárt borítékban érkeznek, abban a PAPI-programról szóló tájékoztató is található. 

- Terveink szerint a hétvégén eljutunk oda, hogy a maszkok terítése Kertvárosban elkezdődik, ezzel a városrésszel a jövő héten végezhetnek, majd Uránváros és a belváros következik - folytatta a polgármester. Megnyugtatott mindenkit, hogy a maszkok gyártása folyamatos. A polgármester ugyanakkor kéri, hogy továbbra se menjünk tömegesen bevásárolni, a gyerekek azért nem kapnak maszkot, hogy maradjanak otthon, biztonságban. Jelenleg a polgármesterek nem jogosultak arra, hogy kötelezővé tegyék a maszkviselést közterületen - húzta alá.

A városinfón elhangzott az is, hogy a jövő héten egy speciális közgyűlés is lesz április 21-én, a járványhelyzet miatt azonban fizikailag nem ül össze a testület, konzultáció formájában valósul meg, ezt kedden felvételről fogják közvetíteni. A közgyűlésre való tekintettel nem lesz városinfó a jövő héten, a következő, sorban az ötödik a következő héten esedékes.

- Az elmúlt egy-két hétben megnövekedett az igény az időseken kívül is a PAPI-rendszerre - mondta a polgármester. Komoly számmal jelentkeztek önkéntesek, jelenleg többen is vannak, mint amennyire szükség lenne. Emiatt felmerült, hogy az időseken kívül a további rászorulók felé is kiterjesszék. Ennek kapcsán elhangzott, a PAPI-rendszer önkénteseit a kezdetektől fogva ellátják a szükséges védőfelszereléssel.

Kérdésre a polgármester elmondta, az önkormányzati kezelésben lévő idősotthonokat illetően a város már a vészhelyzet kihirdetése előtt elkezdte ügyezni a védőfelszerelések beszerzését. Március 30-án ezer védőkesztyűt adtak ki, 150 védőmaszkot, valamint 8 kiló fertőtlenítő kiadásáról gondoskodtak. 

"Az önkormányzat a jó fenntartótól elvárható minden intézkedést időben, sőt, akár idő előtt megtett. Nem csak a védőeszközöket szereztük be, hanem elvégeztük mindkét önkormányzati idősotthonban a teszteléseket. PCR tesztek voltak, nagyon nehéz ezekhez hozzájutni, és elvégeztetésüket is nehéz kiharcolni, jelenleg várjuk az eredményeket"

- fogalmazott a polgármester. Szavaival szinte egyidőben erről közleményt adott ki az önkormányzat, melyet ebben a cikkünbek dolgoztunk fel.

A városinfóra a kötelező kórházi ágyfelszabadításokat illetően is érkezett kérdés. Péterffy Attila elmondta, a PTE hetekkel korábban, tudatosan lépett már ez ügyben, pont azért, hogy ne egyszerre, egyik napról a másikra kelljen megoldani, így Pécsett nem várható az, hogy most tömegesen kezdik majd hazaadni az embereket.

A fertőtlenítés kapcsán elhangzott, a frekventált helyeket fertőtlenítik, körbeértek a városon, csak ott végzik el, ahol indokolt, mivel véges a kapacitás. Pont ezért nem tervezik a térburkolatok általános lemosását sem, azokra a részekre fókuszálnak, ahol nagy a forgalom. A lépcsőházakat ajánlott hipóval takarítani, de ezt megfelelő hígítási szint mellett kell megtenni.

A húsvéti korlátozások kapcsán Péterffy megdicsérte a pécsieket. Azt kéri, ne csak ott tartsák be a korlátozásokat, melyek tiltva lesznek, hanem a közterületeket valóban a lehető legkisebb mértékben látogassák, a védőtávot tartsák be.

Most hétvégén ismét korlátozások lépnek majd érvénybe, miután szerdán, a kormányülésen az a döntés született, hogy újfent felhatalmazást ad a kormány az önkormányzatoknak a közterületek lezárására. Az önkormányzat közleménye szerint az április 18-19. közötti hétvégén a Tüskésréti szabadidőparkot és annak parkolóját, a Mandulás játszóteret és annak parkolóját, a Malomvölgyi szabadidőparkot és annak parkolóját, valamint a Tettye parkot és parkolóját is lezárják. Erről itt írtunk részletesen.


Az online városinfón elhangzott továbbá:

  • a konditermek bezárása nem polgármesteri hatáskör, ilyet a kormány csinálhatna. 
  • a nagyobb játszóterek zárva vannak és maradnak is, a kisebb játszótereket nem zárják le, amennyiben jelzés érkezik arról, hogy egy kisebb játszótéren nagy forgalom van, konkrét intézkedéssel lehet fellépni.
  • még mindig vannak olyan nagyobb boltok, ahol vagy a védőtávra nem figyelnek, vagy nincs korlátozva a vásárlók forgalma. Ahol nem tartják be, oda levelet ír Péterffy, de csak kérni tudja a vezetőket, hogy figyeljenek erre jobban. 
  • egyeztettek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel, május 4-től üzembe állítják Pécsett az online buszjegyvásárlási rendszert, a jegy ugyanúgy 350 forintba kerül.

 

A városinfót itt nézheted vissza:

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP