Véget ért a szenátusi ülés: nem szavaztak ma a PTE modellváltásáról

2021. január 21. 15:58 2021. jan. 21. 15:58

Délután kettőkor kezdődött a PTE szenátusi ülése, ami azzal indult, hogy a rektor közölte, nem tárgyalják az alapítványi átállásról szóló előterjesztést.

Miseta Attila rektor szerint több pontot is tisztázni kell, példának okán azt, hogy az alapítványi működésre való átállást követően is marathatnak-e a klinikák az egyetemnél. Erről ugyanis ellentétes tartalmú információkat kaptak 

A szenátusi ülés délután kettőkor vette kezdetét, ami azzal indult, hogy a rektor közölte: nem tárgyalják az alapítványi átállásról szóló előterjesztést. 

A rektor elmondta, hogy ennek több oka is van: például hogy a folyamatban lévő egyeztetések még nem zárultak le, “a kari tanácsok által megfogalmazott igények szintetizálása pedig folyamatban van”, és a végső döntést befolyásolhatja a többi érintett egyetemmel való egyeztetés.

Miseta Attila beszélt arról, hogy Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón a  444 kérdésére válaszul azt mondta: a hozzájuk tartozó klinikai központokkal együtt térhetnek át alapítványi fenntartásra a modellváltás lehetőségével megkínált vidéki tudományegyetemek. A rektor közölte, felhívta Kásler Miklós miniszter tanácsadóját, a pécsi Kollár Lajos professzort, aki viszont azt közölte vele, hogy ennek éppen az ellenkezője hangzott el, amikor Kásler ma délelőtt Orbán Viktor miniszterelnöknél járt.

Miseta úgy véli, hogy jelenleg akkora a bizonytalanság, hogy jobban teszik, ha megvárják, míg a képlet letisztul, hiszen néhány percen belül két ellentétes információ jutott el hozzá, továbbá hozzátette, hogy vannak más egyéb bizonytalansági pontok is, éppen ezért a dékánnal közösen úgy határoztak, hogy nem szavaznak a kérdésről. Mint mondta, reméli, a későbbiekben már rendelkezésre fog állni annyi információ, amelynek alapján dönteni tudnak.

A következő szenátusi ülés január 28-án vagy 29-én lesz, amikor is tárgyalhatják majd a modellváltásról szóló előterjesztést.

Címlapkép: Wikipédia