Fegyházbüntetésre ítéltek két kokaincsempészt Pécsen

2023. október 4. 11:17 2023. okt. 4. 11:17

Nyolc, illetve négy év fegyházbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla keddi határozatával két kábítószer-kereskedőt, akik 2021-től több mint három kilogramm kokaint csempésztek értékesítési szándékkal Hollandiából Magyarországra - közölte a bíróság az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a táblabíróság döntésével súlyosította a Kaposvári Törvényszék korábbi ítéletét, amely hét, illetve három év fegyházbüntetést szabott ki a vádlottakra.
    

A két férfi 2021-ben ismerkedett meg, és tisztában voltak egymás tevékenységével: az egyikük gépkocsikat hozott be külföldről, a másik pedig kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott.
    

Utóbbi 2021-ben felvette a kapcsolatot egy Hollandiában élő ismerősével, hogy onnan nagyobb mennyiségű kábítószert szerezzen be értékesítésre. A két vádlott megbeszélte, hogy külföldre utaznak a másodrendű vádlott által bérelt kistehergépkocsival, és autókat visznek ki, illetve hoznak be külföldről.
    

Hatszor utaztak ki, az ötödik alkalommal az elsőrendű vádlott ismeretlenektől egy kilogramm kokain tartalmú port vásárolt, amelyet a pótkerékbe helyezve a kisteherautóra tett.
    

Társa hazafelé észrevette furcsa viselkedését, és világossá vált számára, hogy az elsőrendű vádlott miért utazott Hollandiába, de nem volt kifogása, ajándékul fogyasztási mennyiségű kokaint is elfogadott.
    

A hatodik kiutazáskor már több mint két kilogramm kokain tartalmú port vásároltak és hoztak be az országba. Hazaérkezésükkor a nyomozó hatóság tetten érte őket.
    

A bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy az első négy utazás során az elsőrendű vádlott kábítószert vásárolt volna, az utolsó két utazáskor beszerzett kábítószer mennyisége ugyanakkor meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.
    

Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelemben találta bűnösnek: az elsőrendűt hét év, társát három év fegyházra ítélte azzal, hogy a leghamarabb a büntetés kétharmadrészének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.
    

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlott büntetését nyolc, társáét pedig négy év fegyházra súlyosbította. Az ítélet jogerős.
 

Forrás: MTI