10 milliárdos lopás a rászorulóktól: még mindig nem gyanús a brutális túlárazás

2024. október 25. 21:12 2024. okt. 25. 21:12

A kristálycukrot például a piaci ár ötszörösén szerezték be, így az elképesztő túlárazás következtében 1,4 millióval kevesebb élelmiszercsomag juthatott el a rászorulókhoz. A költségvetési csalás bűntette miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága jelenleg is folytatja a nyomozást, de a bűncselekmény megalapozott gyanúját hivatalosan még nem közölték. Polt Péter legfőbb ügyész szerint a nyomozásra az Integritás Hatóság feljelentése után került sor, miután az hatalmas pénzmosás, hanyag kezelés, és versenyt korlátozó megállapodás gyanúja miatt tett lépéseket négy uniós támogatású projekt kapcsán, amelyeket a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) finanszírozott.

Az Átlátszó évek óta írt a támogatási program körüli visszaélésekről, és az első feljelentést is ők tették, miután Hadházy Ákos 2017-ben dokumentálta a csomagok közbeszerzése körüli gyanús gyakorlatokat. Hadházy szerint a manipuláció olyan súlyos volt, hogy az olcsóbb ajánlatokat kizárták, így kevesebb élelmiszercsomagot vagy jóval kevesebb adományt juttattak el a szegényeknek. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódott, miután kiderült, hogy a rászorulóknak évekkel korábban meg kellett volna kapniuk a csomagokat.

Az Integritás Hatóság megállapította, hogy a túlárazás következtében a várt 3,7 millió csomag helyett csupán 2,3 millió került kiosztásra, és a kristálycukor költsége az átlagos fogyasztói ár közel ötszörösére rúgott. Az IH elnöke, Biró Ferenc szerint az érintett szereplők a legkiszolgáltatottabbak, vagyis az idősek és a szegények kárára tettek szert haszonra, ezzel gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot vettek el a társadalom legsebezhetőbb rétegeitől.

Az ügy jelenleg is tart, ám a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, valamint az érintett cégek és hivatalok egyelőre nem adtak kielégítő választ a nyilvánosságnak.