A Fidesz egy demokratikus, nyílt többségi szavazás eredményét vitatja

2024. július 26. 14:30 2024. júl. 26. 14:30

Bármit is mond a Fidesz, ez maga a demokrácia: hiába állítják, hogy az EP-tisztségek megszavazásakor európai voksolók millióinak a véleményét hagyták figyelmen kívül, miután a Patrióták Európáért pártcsoport jelöltjeit rendre elutasították, minden EP-képviselőnek ugyanaz a legitimációja, és a 720 tagú testületben a többség valamilyen okból elitélt egy kisebbséget – szögezte le Balázs Péter. Azaz a Fidesz egy demokratikus, nyílt többségi szavazás eredményét vitatja. A volt külügyminiszter és uniós biztos rámutatott, hogy a döntéssel szemben nincs jogorvoslati lehetőség, ez a hajó elment, a helyzet tartós marad. „A Fidesz csapata most megtapasztalhatja a különbséget a korábbi néppárti tagság, és a jelenlegi Patrióták-beli között.”

Papírforma szerint zajlott le az Európai Parlamentben a tisztségek elosztása, annak mentén, ahogy már előzetesen tudni lehetett. Mint mi is megírtuk: az elnöki, az alelnöki, az úgynevezett háznagyi, de még a szakbizottsági elnöki és alelnöki pozíciói közül sem jutott egyetlen sem a Fidesznek, de még az Orbán Viktor által az utolsó pillanatban – az addigi szélsőjobbos Identitás és Demokrácia pártcsoport szétverése árán, s annak romjain – összehozott Patrióták Európáért pártcsalád egyetlen képviselőjének sem. Annak ellenére sem, hogy ez a frakció a harmadik legnagyobb a 720 tagú EP-ben. De a jobb- és balközép pártok már előzetesen megállapodtak abban, hogy egyfajta karanténba zárják azokat a politikai erőket, amelyek szerintük az Európai Unió szétrombolását tűzik célul. Ez egyébként – mint a Népszava emlékeztetett – így volt az előző ciklusban is, amikor a szélsőséges Identitás és Demokrácia (ID) blokk tagjait nem engedték közel a tűzhöz.

A Fidesz számára plusz „kokit” jelent (Orbán után szabadon), hogy Magyar Péter Tisza Pártja, már a kormánypárt korábbi pártcsaládjának, a Néppártnak a tagjaként három szakbizottsági alelnöki pozíciót is megcsípett, miközben a radikális jobboldali Patrióták Európáért pártcsoporthoz tartozó Fidesz-KDNP delegációjának egyetlen irányító hely sem jutott. A Fidesz-KDNP delegációjából két képviselő is pályázott alelnöki pozícióra, így Gál Kinga a Külügyi Bizottság negyedik, Hölvényi György pedig a Fejlesztési Bizottság harmadik alelnöki tisztére. A Szocialisták és Demokraták (S&D) soraiban ülő Demokratikus Koalíció két politikusa nem is pályázott elnöki vagy alelnöki tisztségekre, ahogyan a legszélsőségesebb parlamenti frakcióban, a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) soraiban helyet foglaló Mi Hazánk Mozgalom képviselője sem. 

Kiválóan megmutatja a Fidesz „őrjöngését” a kezdetektől az Európai Unióval és EU-ban a Fidesz politikusaként dolgozó Győri Enikő kirohanása. A politikus az X-en (leánynevén Twitter) orwellinek nevezte az EP-t, s azt állította, hogy 18 millió európai politikai akaratát vették semmibe, majd kijelentette: „Hogyan merték ezt megtenni? Ragadozók!”

Vajon érhet-e el eredményt a Patrióták frakciója a sértettségével? Van-e jogorvoslati lehetőség a számukra? Balázs Pétert kérdeztük.

A volt külügyminiszter, uniós biztos szerint a válasz erre az, hogy nincs. Felhívta a figyelmet arra, hogy az, akivel szembenállnak, az nem valami Brüsszel nevű személy, sőt, nem is történt semmiféle összeesküvés, egyszerűen az Európai Parlament nagy többsége nem adta meg a szükséges támogatást, s nem szavazott meg posztokat a névvel, pozícióval előterjesztett szélsőjobbos politikusoknak. A helyeket nyílt szavazás után osztották el – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: megismétlődött az, ami már korábban is előfordult, a demokratikus pártcsaládok összefogtak. „A Fidesz csapata most megtapasztalhatja a különbséget a korábbi néppárti tagság, és a jelenlegi Patrióták-beli között” – mutatott rá.

„Megállapítható tehát, hogy a Fidesz egy demokratikus, nyílt többségi szavazás eredményét vitatja” – mondta. Ezeknek a döntéseknek nem volt személyi célpontjuk, s nem is az volt a helyzet, hogy valaki kitalálta és elrendelte volna a szavazást, pusztán annyi történt, hogy 720 képviselő gombokat nyomogatott, s ez lett az eredmény. Az a vád sem állja meg a helyét, hogy nem veszik figyelembe x millió európai szavazó döntését, hiszen mindenki úgy került oda, hogy megszavazták, „mindenkinek ugyanaz a legitimációja, csak annyi történt, hogy egy többség valamilyen okból elítélt egy kisebbséget. Ez maga a demokrácia” – vonta le a  tanulságot.

S hogy mire lehet számítani? Balázs Péter szerint ez az állapot tartós marad, ez a hajó már elment, a pozíciókat kiosztották, s menet közben nem nagyon változik a helyzet, kivéve, ha egy személy valamiért kiesik egy posztról. Mostantól majd jönnek a különféle szavazások, ahol elvben minden nyitott, adott esetben még az egyes képviselők akár el is térhetnek a pártfegyelemtől, de ez témafüggő – fejtegette. Lehet, hogy egy-egy kiélezett témában, például a migránsok kezelésének a kérdésében az ECR együtt szavaz majd a szélsőjobbal.

Forrás: hirklikk.hu