Síklaki István: Orbánnak mindenféle katasztrófa arra jó, hogy visszaéljen vele

2024. május 19. 14:15 2024. máj. 19. 14:15

Orbán propagandájának alapstratégiája, hogy a saját gazemberségével vádolja az ellenfelét – mondta Síklaki István szociálpszichológus, amikor arról kérdeztük, hatásosan vádolhatja-e a gyűlölet szításával és uszítással az ellenzéket és Magyar Pétert a kormánypropaganda. A szakember szerint a gyűlöletkeltés és az uszítás akár polgárháborúig fokozódhat. Mert egy gazdasági összeomlás és egy gyűlölettel teli, feszült társadalmi légkör az alapja lehet egy szikrának, ami még durvább dolgokat vált ki.

A kormánypárti média, a kormánypárti megmondóemberek és a kormánypárt tagjai is előszeretettel vádolják a baloldalt és Magyar Pétert is gyűlölethullám szításával és uszítással. De hatásosan tehetik-e ezt?

Ez egy jó kérdés. Már többször beszéltünk róla: ennek a fajta propagandának - és teljesen mindegy, bolsevik, vagy náci propagandának nevezzük – az alapstratégiája az, hogy a saját gazemberségével vádolja az ellenfelét. Valamelyik megmondóember csütörtökön azzal jött, hogy az ellenzéki sajtó, a 444 meg hasonlók milyen uszító hangvételűek. Miközben nyilvánvaló, hogy annál mocskolódóbb és gyűlöletkeltőbb kommunikáció nincs, mint amit a kormánysajtó a Megafontól kezdve az Origóig csinál. Mégis, szemrebbenés nélkül az ellenfelet vádolják ezzel. Ennek a lényege az, hogy a Fidesz-hívek mindent elhisznek, mert az az érdekük, hogy elhiggyék. Teljesen mindegy, hogy mekkora ordas hazugságot mond Orbán, vagy a médiája, ők elhiszik. És ezek az üzenetek nekik szólnak. 

Igen, mindig ide lyukadunk ki. De most már mondhatjuk, hogy ez egy utóvédharc a Fidesz részéről, mert csak a rájuk biztosan szavazóknak szól, azért, hogy azokat mindenáron egyben tartsa?

Azt hiszem, most valahogy ilyesmiről van szó. Bár ez a fajta hazug propaganda korábban is volt, amikor még sokkal nagyobb volt a bizonytalanság. Most nyilvánvalóan úgy érzik, hogy szűkül a támogatottságuk, és veszélyt szimatolnak. Ilyenkor az a racionális védekező stratégia, hogy a biztos szavazókat mozgásban és hűségben kell tartani, mert azzal a választási rendszerrel, amit itt összehoztak, jó eséllyel így is megnyerik a választást. Más meg nem számít. 

Még föl sem száradt Nyitrabányán Fico vére, a kormánypárt máris lecsapott. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szlovákiai merénylet tanulsága, hogy a gyűlöletkeltő kommentelést szankcionálni kell…

Persze. Ez is egy jó alkalom a diktatúra tovább építésére, és jó ürügy. Orbánnak mindig is ez volt a stratégiája. Gondoljuk meg, hogy megszervezte annak idején a migráns-cirkuszt. Ezt egyébként Berlusconitól tanulta. Akkor nem engedte el, hanem ott gyülekeztette őket a Keletinél, csak azért, hogy jól be lehessen mutatni a híradókban. Egy ilyen katasztrófát azonnal a saját hatalmának erősítésére fordított. Ahogy a Covid idején az első dolguk az volt, hogy teljesen pofátlan módon rengeteg pénzt lenyúltak ezen az alapon. Ez egy moral insanity, erkölcsi elmezavar. Neki mindenféle katasztrófa arra jó, hogy visszaéljen vele, és a saját hatalmi és anyagi hasznára fordítsa. Most is erről van szó.

Orbán pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban: „Nem indokolatlan összefüggésbe hozni a szlovák miniszterelnök elleni merényletet a háborúval, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy az orosz-ukrán háború folytatódjon”. Azt is mondta: „nagy erők állnak a háborúpárti politikusok mögött, általában a háborúpárti álláspont mögött, a Soros-birodalomtól kezdve a fegyveripar, a hitelezők, tehát nagykutyák és nagy, erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, kiterjedjen“ Pedig tudjuk, és ő is tudja, hogy a háborúval való riogatást épp ő kezdte el, és már az atombombát is bedobta…

Persze. Ezt csinálja, de ezen nincs mit csodálkozni, ez az ő teljesen gátlástalan, demagóg propagandája. Amikor beül a rádióba, akkor megint a hívekhez szól. Jó érzésű ember ilyenkor elrohan. 

De meddig lehet fokozni ezt az egész gyűlöletkeltést és uszítást?

Például egy polgárháborúig. Egy gazdasági összeomlás és egy ilyen gyűlölettel teli, feszült társadalmi légkör lehet az alapja egy szikrának, ami még durvább dolgokat vált ki. Ennek egyébként előjele a szlovák helyzet, csakhogy Orbán ebből épp nem azt a tanulságot vonja le, mint Zuzana Caputová, a laksözönő szlovák elnök, hogy legyünk óvatosak, hanem azt, hogy akkor „adjunk neki még”!

Persze, mert lehet, hogy Orbánnak ez az egyetlen „kifutási” lehetősége…

Így van. 

 

Forrás: hirklikk.hu