Szijjártó a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat, mégis marad a helyén

2024. május 19. 07:50 2024. máj. 19. 07:50

A felfokozott szlovákiai politikai hangulat, a mélységes megosztottság, gyűlölködés vezethetett a Robert Fico elleni merényletig – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. A volt diplomata a KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról beszélt, hogy a történteknek messzemenő következményei lehetnek, és hatnak az orbáni politikára is. 

A magyar miniszterelnök már most azt mondja, hogy nagy veszteség érte, egyedül kell megvívnia a harcot, egy ilyen nagyszerű barát és harcostárs nélkül – idézte fel Szent-Iványi István. Hozzátette, arról megoszlanak vélemények, hogy a támadásnak lehet-e hatása az európai parlamenti választásokra. A szakértő szerint Szlovákiában lehet, segíthet a „részvéthatás”, de történhet az ellenkezője is, hiszen épp a megosztottság vezethetett az erőszakhoz. Az országban volt már újságíró elleni merénylet, maffia-leszámolás, tapasztalható volt egyfajta erőszak-kultusz a politika határán, de ilyen szintű politikai merénylet még nem történt.  

Robert Fico ikonikus személye annak a körnek, amit pártja, a Smer jelent, nem véletlenül tért vissza harmadszor és lett miniszterelnök. Szent-Iványi úgy látja, ha ő kiesik, a pártja nagyon meggyengül, még a jelenlegi koalíció helyzete is bizonytalanná válhat. A merénylet után Szlovákiában a politika semmiképpen sem folytatódhat úgy, mint eddig. Megválasztása óta egyébként jelentősen gyengült Fico pozíciója, a közmédia letámadása és a különleges ügyészség megszüntetése miatt. A párt megítélése Európában hasonló, mint a Fideszé, azzal a különbséggel, hogy a Smer baloldali populista párt és jóllehet Orbán szerint Fico is a „béke letéteményese”, gondolkodás nélkül megszavazott minden, Ukrajnát támogató uniós javaslatot. 

A műsorban nagy teret kapott a külügyminisztérium rendszere ellen két évvel ezelőtt elkövetett orosz hekker-támadás. A külpolitikai szakértő szerint ez súlyos nemzetbiztonsági incidens, amit ráadásul az illetékesek mindvégig tagadtak, kampányhazugságnak nevezték, sőt, hazugsággal vádolták azokat, akik ezt leleplezték. Szent-Iványi szerint ennél kisebb ügyben kormányok buknak, jogos lenne tehát a követelés, hogy az ügyben érintett miniszter, Szijjártó Péter ne maradhasson a helyén. Itt ő maga jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot, mert nem mérte föl a támadás súlyát és nem volt képes reagálni rá. A magyar nemzetbiztonsági szolgálat akkori főigazgatója szerint a behatolók hozzáfértek mindenhez, a hírszerzőink által szerzett információkhoz, a fedésben lévő ügynökök személyéhez, tehát teljes áttekintést kaptak arról, amit a magyar kormány, illetve a magyar külügy tud a világról. Amint a volt diplomata fogalmazott: „ez itt nem titkos-, hanem nyitott szolgálat”. Nincs szükség rejtjelezésre sem, mert a bizalmas információkat egyszerűen kiteszik az ablakba. 

Szijjártó két éve tagadott, most pedig az újságírói kérdést azzal hárította el, hogy nemzetbiztonsági kérdésről nem nyilatkozik. Az nem derült ki, hogy a botrány kipattanása után történt-e bármilyen intézkedés, de úgy tűnik, semmi komoly következménye nem volt az esetnek, ami az ország szégyene és óriási biztonsági kockázat. A szégyenhez tartozik, hogy Szijjártó röviddel az orosz beavatkozás után, magas rangú kitüntetést kapott, magától Lavrov külügyminisztertől. 

A magyar-kínai tárgyalásokat érintve, Szent-Iványi azt mondta, a kínai elnök nem hozott semmit, ami dokumentumok itt születtek, üres szándéknyilatkozatok, röviden szólva: „sok hűhó semmiért”. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu