A fideszesek nem mennek amerikai ösztöndíjra

2024. szeptember 16. 07:30 2024. szept. 16. 07:30

„Nem Brüsszelben üldögélünk, meg nem szaladunk el Moszkvába, meg nem megyünk amerikai ösztöndíjra, mi itt leszünk, ez a mi legnagyobb erényünk” – így dicsekedett Orbán Viktor a Fidesz kötcsei összejövetelén. Az állítás - finoman fogalmazva - nem fedi a valóságot: az Európai Unióba (lásd még Brüsszel) a Fidesz küldte a legtöbb képviselőt, Szijjártó Péter külügyminiszter Putyin ukrajnai agressziójának kezdete óta többször is járt Moszkvában, ami pedig az amerikai ösztöndíjat illeti, vezető fideszes politikusok sora, valamint a holdudvarhoz számító hírességek közül többen is tanultak ösztöndíjasként Amerikában, legtöbbször a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György pénzén.

Orbán kötcsei megszólalása az amerikai ösztöndíjról a legutóbbi Kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter büszkén tudatta a jelenlévőkkel, hogy nemcsak Szijjártó és Orbán, hanem ő maga is tanult ösztöndíjjal az Egyesült Államokban. Gulyás mindehhez hozzátette, hogy ők „szuverén módon, külső befolyás nélkül is tudnak dönteni”.

Vagyis, ha Gulyás, Orbán, Szijjártó, netán valamelyik más fideszes fogadja el egy idegen ország pénzét, az más, mint amikor mások élvezik az Egyesült Államok kormányának, vagy éppen Soros Györgynek a nagyvonalúságát.  Mindebből több dolog is következik. Például az, hogy bármennyire is szomorú, a múltat csak ideig-óráig lehet eltagadni. Töredelmesen be kell vallanunk, hogy nemzetünk legjobbjait is behálózta a háttérhatalom, ráadásul a legalávalóbb módszerekkel vitte véghez ezt a gonoszságot: pénzzel, ösztöndíjakkal vásárolta meg őket. 

Aki tájékozódni kíván arról, hogy miként vásárolta meg az első számú közellenség a nemzet felemelkedésén munkálkodó legjobbjainkat, s támogatta őket aljas módon a tudás megszerzésében, annak egy rövid, teljességre távolról sem törekvő összeállítással járulunk hozzá ismeretei bővüléséhez.

Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársaként vett fel pénzt a később ellenségnek kinevezett Soros Györgytől. Ugyanő 1989 szeptemberétől a Soros-alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta, miközben nemcsak ismereteit bővíthette, hanem világlátását is szélesíthette. A későbbi, többszörös miniszterelnök tanulmányait csak azért szakította félbe, hogy idehaza részt vehessen a formálódó rendszerváltozásban. 

Hazánk legrövidnadrágosabb külügyminisztere, Szijjártó Péter sem maradt ki a jóból: ő már 16 éves korában, középiskolásként, ugyancsak Soros György áldozatkészségének köszönhetően, fél évig az Egyesült Államokban tanulhatott.

A politikai pályafutását furcsa módon, egy brüsszeli ereszcsatornán befejező Fidesz alapító, Szájer József 1986-87-ben Soros-ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemen tanulhatott. Németh Zsolt – tőle származik az a sokak által tévesen Orbánnak tulajdonított mondás, hogy a kommunistákat az agyagba kell döngölni – ma az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Nos, neki sem lehetett könnyű, amikor 1988-89-ben ösztöndíjasként politikaelméletet kellett hallgatnia az oxfordi St. Antony College-ban. 

Kövér László ugyan hazai terepen teljesedett ki, ám 1987–1988 között amerikai ösztöndíjjal, Soros pénzén kutathatta a közép-európai társadalmi mozgalmakat. 

A lista, mint jeleztük, távolról sem teljes: ha valamelyik ma is regnáló fideszes nagyágyú nehezményezi, hogy kimaradt a felsorolásból, reklamációt elfogadunk.

Forrás: hirklikk.hu