A hét grafikonjai – Hiába az uszítás, a magyarok szerint a civil szervezetek védik a demokráciát

2023. december 8. 07:55 2023. dec. 8. 07:55

Kifejezetten érdekes eredményt hozott az Eurobarometer legfrissebb felmérésének az a része, amely mintha a magyar kormány – enyhén szólva is vitatott – szuverenitás-védelmi törvényének a magyarországi bázisát (is) kutatná. Merthogy a külföldi kormányok beavatkozása, a civil szervezetek szerepe – ez is terítékre került. Érdekes módon kiderült, hogy a magyar választók nagyjából ugyanolyan arányban tartják komoly problémának ezeket, mint az uniós átlag, s a védekezés egyes módjainak megítélésében sincs egetverő különbség.

Napjaink egyik legtöbbet bírált kormányzati szándéka az úgynevezett szuverenitás-védelmi törvény, amelynek állítólagos célja, hogy a külföld ne avatkozhasson be – nem kis részt a civil társadalmon és persze az ellenzéki pártokon keresztül – a magyarországi folyamatokba, választásokba. A kormány ezerrel kampányol – lásd még a legújabb nemzeti konzultációt –, s miként az Eurobarometer friss felmérésének az eredménye megmutatja, szüksége is lehet arra, hogy feltüzelje a magyarokat. Hogy miért? Megmutatjuk!

Az Eurobarometer szokásos őszi felmérésében három olyan kérdést is feltettek az európai polgároknak, köztük a magyaroknak, amelyek a leendő (merthogy kétségünk ne legyen, meg fogják szavazni) magyarországi szuverenitás-védelmi törvény – hogy úgy mondjuk – tartalmát is érintik.

Egyrészt megkérdezték, hogy milyen mértékben ért egyet a válaszoló azzal az állítással, miszerint a demokratikus rendszereinkbe való beavatkozás komoly probléma, amellyel foglalkozni kell. Igaz ugyan, hogy a magyaroknak több mint a fele teljes mértékben egyetértett a felvetéssel, ám arányuk alig haladja meg az uniós átlagot. Ha pedig az egyetért két fokozatát összevonjuk, akkor kiderül, hogy a magyarokat kevésbé izgatja ez a probléma, mint az uniós állampolgárokat általában. 

(kék: teljesen egyetért; zöld: inkább egyetért; sárga: inkább nem ért egyet; narancs: egyáltalán nem ért egyet; szürke: nem tudja)
Forrás: Eurobarometer

Még nagyobb az eltérés abban, hogy az unión kívüli kormányokat képviselő szervezeteket be kell-e jegyezni. Nálunk 72 százalék szerint igen, az unióban az arány 82 százalék. 

(kék: teljesen egyetért; zöld: inkább egyetért; sárga: inkább nem ért egyet; narancs: egyáltalán nem ért egyet; szürke:  nem tudja)
Forrás: Eurobarometer

Az általunk a teljes felmérésből kiemelt harmadik grafikonnak az egymást követő Orbán-kormányok által évek óta mind erőteljesebben üldözött civil szervezetek a központi szereplői. Merthogy az Eurobarometer arra is kíváncsi volt, hogy az uniós polgárok szerint milyen szerepet játszanak a demokrácia támogatásában és védelmében a civil szervezetek. A konkrét kérdés így hangzott: mennyire fontos a civil társadalom szerepe a demokrácia és közös értékek támogatásában, beleértve a jól tájékozott és pluralista demokratikus vita elősegítését? Nos, összességében nincs különbség az uniós és a magyar megítélés között: ugyanis 87 százalék tartja valamilyen szinten fontosnak a civilek szerepét.

(kék: nagyon fontos; zöld: elég fontos; sárga: nem nagyon fontos: narancs: egyáltalán nem fontos; szürke: nem tudja)
Forrás: Eurobarometer

Forrás: hirklikk.hu