A honvédelmi miniszternek ad tanácsokat Orbán Gáspár

2024. július 26. 10:35 2024. júl. 26. 10:35

A 33. alkalommal megrendezett tusványosi szabadegyetemen kérdezte a 24.hu Azbej Tristan államtitkárt a csádi misszióról - írja a hvg.hu.

Egy „több pilléren nyugvó csádi szerepvállalásba” kezdett a magyar kormány, a potenciális migrációs kockázatok miatt, amelyek Európát fenyegetik. Ennek csak egy eleme a Hungary Helps Program, amely akut humanitárius válságokra nyújt segítséget. Emellett van egy biztonsági vonal is, ez nem titok, hanem bejelentésre került, hogy Magyarország és Csád védelmi megállapodást kötött.

Arra a felvetésre, hogy az államtitkár vezette Hungary Helps Program 817 millió forintot kapott egy csádi központ létrehozására, Tristan azt felelte, hogy ez véletlen egybeesés, ők semmilyen katonai szerepvállalást nem teljesítenek.

Amikor a riporter visszakérdez, hogy valóban véletlen egybeesés-e, a magyar kormány és a Hungary Helps tevékenysége Csádban, az államtitkár gyorsan módosít: „Nem véletlen egybeesés, hanem egy nagyon átgondolt és több pilléren nyugvó elképzelésünk van arról, hogy hogyan kell felépíteni Magyarország csádi szerepvállalását.”

A csádi központ állami finanszírozása azért is problémás, mert a VSquare információi szerint a magyar kormány egy katonai hírszerző pontot akar létrehozni Csádban, ami potenciálisan orosz érdekeket szolgálhatna.

Tristan szerint eddig a sajtó egy olyan hamis képet próbált kialakítani, mintha egy titkos tevékenységről lenne szó, pedig ez nem így van. A valóságban azonban Orbán Gáspárnak, a miniszterelnök fiának szerepvállalása a csádi misszióban ki sem derült volna, ha oknyomozó újságírók nem azonosítják azokat a videókat, amelyeken az ifjabbik Orbán kalapban és maszkban bujkál a kamerák elől, miután csádi és nigeri hivatalos látogatásokon vett részt.

Orbán Gáspár szerepéről a VSquare rántotta le a leplet, így derült ki, hogy ő felel az új Nemzetbiztonsági Tanács külpolitikai és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részlegéért, illetve hogy uránt és nyersolajat keresni ment Csádba. A Miniszterelnök Kabinetirodája és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is annyit árultak el, hogy Orbán Gáspár nem más, mint a Magyar Honvédség századosa, aki parancsot teljesít. Azbej Tristan azonban egy fél mondatban most azt is elárulta, hogy azon túl, hogy a Magyar Honvédség tisztje, a miniszterelnök fia

„a honvédelmi miniszternek a kabinetjével is kapcsolatban van, illetve tanácsokat ad”.

A lap emlékeztet: a csádi katonai misszióra Szalay-Bobrovniczky Kristóf adta ki az ukázt még 2023 októberében, 200 magyar katonát vezényelve az afrikai országba.

Forrás: hirklikk.hu