A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint rendben van, hogy kínai rendőrök jönnek Magyarországra

2024. április 3. 14:43 2024. ápr. 3. 14:43

A kínai és magyar hatóságok közösen fogják ellátni szolgálatukat a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával - ezt válaszolta a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Demokratikus Koalíció (DK) megkeresésére, miután kiderült, hogy hamarosan kínai rendőrök is részt vesznek járőrszolgálatban Magyarországon.

A Hivatal szerint a kínai rendőrök bevonására az egyre növekvő kínai turistaforgalom miatt van szükség. A DK álláspontja szerint azonban ez sérti Magyarország szuverenitását. A Hivatal válaszában alapvetően ismételte a Belügyminisztérium korábbi válaszát, amely szerint a két ország rendőrei közösen fognak szolgálatot teljesíteni, ezáltal segítve az állampolgárok és hatóságok közötti hatékonyabb kommunikációt, valamint javítva a belbiztonságot és a közrendet.

Nemrégiben Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője bejelentést tett az illegális kínai rendőrőrsök és járőrök miatt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál. Szerinte a Fidesz mindig érzékeny a magyar szuverenitásra, de csak akkor, ha a nyugati szövetségi rendszerből érkezik valami, míg a keleti diktatúrák kívánságait készségesen kiszolgálja a magyar kormány.

A kínai rendőrök alkalmazásáról Pintér Sándor, a magyar belügyminiszter február közepén állapodott meg a kínai közbiztonsági miniszterrel. A megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy Kína a rendőrök segítségével Magyarországon is ellenőrizni fogja állampolgárait. Ismert, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben felfedezte, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

 

 

 

 


Forrás: Telex