Atomkatasztrófa fenyeget Pakson?

2021. július 18. 13:48 2021. júl. 18. 13:48

„Reális a földrengés veszélye Paksnál” – közölte Kurt Decker geológus a földtani kutatásról.

Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők szerint a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére – írja az Átlátszó

Erre a következtetésre jutottak a szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve.

„Geológusként úgy gondolom, hogy reális a földrengésveszély Paksnál"

Dr. Kurt Deckerrel, a bécsi egyetem geológusa a lapnak azt mondta, hogy lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephely biztonsági jelentés között. A szakember szerint a törésvonalat jelenleg is aktívnak és kapabilisnek kell tekinteni, és reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál.

Az, hogy Paks törésvonalon helyezkedik el, 2017-ben került nyilvánosságra. Akkor azonban azt mondták, nem kapabilis a törésvonal: ez a felszíni törés képessége.

A szakember a lapnak azt mondta, átnézték azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a magyar geológiai és szeizmológiai, geofizikai tudományos közösség szolgáltatott.

„Ezt átnézve megtudtuk, hogy alapos vizsgálatok folytak a telephely körül annak céljából, hogy geofizikai, geológiai módszerekkel azonosítani lehessen ezeket a törésvonalakat, és ezekben a dokumentumokban meggyőző bizonyíték van arra, hogy a meglévő Paksi Atomerőmű és a leendő Paks II. Atomerőmű telephelye egy aktív törésvonalon helyezkedik el" – mondta Dr. Kurt Deckerrel.

Dr. Kurt Decker arra a kérdésre, hogy a telephely biztonsági jelentés a földtani zárójelentéshez képest elbagatellizálta-e a geológiai incidens valószínűségét, úgy válaszolt, „Ezt nem állíthatom, de nagyon világosan rámutattunk az általunk talált különbségekre. És ezek a különbségek mind arra irányulnak, hogy azt a benyomást keltsék, hogy a telephelyen kisebb a földtani kockázat."

A szakember elmondta, hogy a földtani zárójelentésből 20-30 súlyos földrengésről találtak bizonyítékot, amelyek mindegyike dokumentáltan az elmúlt 30 ezer évben történt a paksi régióban.

„Ez földtani értelemben nagyon nagy földrengéssűrűség. Nincs okunk feltételezni, hogy ez a földrengés-tevékenység mostanra hirtelen megszűnt" – fogalmazott Dr. Kurt Deckerrel.

Forrás: atlatszo.hu