Az alapvető jogok biztosához fordult az MSZP frakcióvezetője a pedofil-botrányt követően

2024. február 12. 14:55 2024. feb. 12. 14:55

Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához intézett írásbeli választ igénylő kérdést dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. A szocialista országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen hatást gyakorol a szexuálisan kizsákmányolt gyermekek joggyakorlására a köztársasági elnök kegyelmi döntése. A témával fontos továbbra is foglalkozni, hiszen a probléma nem szűnt meg Novák Katalin lemondásával, az MSZP éppen ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, alkotmánymódosítást és a gyermekvédelmi rendszer teljes felülvizsgálatát is kezdeményezte.

Még a múlt héten, a köztársasági elnök lemondása és Varga Judit, a Fidesz EP-listavezetőjének visszavonulása előtt nyújtotta be a kegyelmi ügyben az írásbeli választ igénylő kérdését dr. Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője az Alaptörvény több cikkét, az Alkotmánybíróság határozatait, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az Európai Unió Alapjogi Chartáját is idézte, amelyek mind a gyerekek jogai és védelme felől rendelkeznek. Az ellenzéki politikus az irományában úgy fogalmazott: a fentiekből következik, hogy a gyermekek jogainak védelme kiemelt szempont, azonban „a kegyelmi kérelem elbírálásáról szóló KEH/2787-6/2023. számú határozatával a köztársasági elnök kegyelmet adott a Kúria előtt Bfv.III.1.191/2022/13. számú ügy II. rendű terheltjének 2023. április 27. napján. Az ügy II. rendű terheltje a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, aki fedezni próbálta pedofil főnökét úgy, hogy az otthonban élő, rábízott gyerekeket vesztegetni, kényszeríteni próbálta. Az elnöki kegyelem ráadásul a foglalkozástól eltiltásra és a büntetett előélethez fűződő hátrányokra is kiterjedt. Ez azt jelenti, hogy az illető visszamehet gyermekekkel foglalkozni”. Dr. Tóth Bertalan mindezek alapján a következő kérdésekkel fordult az alapvető jogok biztosához: 

1. Ön szerint milyen hatást gyakorol a szexuálisan kizsákmányolt gyermekek joggyakorlására a köztársasági elnök döntése?

2. Ön szerint nem hat dermesztőleg a szexuálisan kizsákmányolt gyermekek joggyakorlására, az őket érő kizsákmányolás miatti rendőrséghez fordulásukra a köztársasági elnök döntése?

3. Ön szerint morálisan és jogilag elfogadható-e a kegyelmi határozat meghozatala, illetve annak ellenjegyzése?

4. Ön ellenjegyezné-e ezt a kegyelmi határozatot?

5. Ön elfogadná-e, hogy a gyermekei olyan iskolába járjanak, amelynek igazgatóhelyetteséről tudja, hogy nemcsak, hogy nem jelenti fel a pedofíliát, hanem kifejezetten akadályozza annak felderítését?

A múlt héten az MSZP a köztársasági elnökkel szemben kezdeményezte a megfosztási eljárást, a szocialisták továbbá a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Juditot távozásra szólították fel a Fidesz EP-listájának éléről. Mindezek szombaton megtörténtek: Novák Katalin lemondott, Varga Judit pedig nem listavezető többé. Az MSZP ekkor az Alaptörvény módosítását is kezdeményezte a köztársasági elnök közvetlen megválasztása érdekében, valamint a gyermekvédelmi rendszer egészének a felülvizsgálatát indítványozta a párt, hiszen a köztársasági elnök lemondásával a probléma maga nem szűnt meg.

A szocialisták ezen felül parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték a történtek kivizsgálására. A bizottság a konkrét eseten túl általában a kegyelmezési gyakorlatot is, sőt, Orbán Viktor felelősségét is vizsgálná. Az MSZP szerint ugyanis nem csak a köztársasági elnöknek és a volt igazságügyért felelős miniszternek van felelőssége az ügyben, a szocialisták álláspontja az, hogy Orbán Viktor hiába ígért alkotmánymódosítást, az visszamenőlegesen nem változtatja meg ezt a botrányt kiváltó elnöki kegyelmet: K. Endrét már kiengedték és ezért az ügyért már nem zárható börtönbe még egyszer - épp ezért nem maradhat el a vizsgálóbizottság felállítása. 

 

Forrás: hirklikk.hu